Even je hoofd leeg, vuur stoken en de natuur in

Sabine van Ditzhuijzen

Het waait erg hard op Texel en vannacht hadden we windkracht 8! Dit zijn geen normale weersomstandigheden voor eind mei. Inmiddels zijn twee deelnemers naar huis gegaan die niet langer wilden blijven omdat ze zich hadden ingeschreven voor dit weekend. Ze kozen voor zichzelf. Spot on, want we zijn uiteindelijk allemaal vrij, al voelt dat vaak niet zo. En dat is precies waar dit weekend over gaat.

Foto’s: Sabine van Ditzhuijzen

Delen is helen

We zitten met z’n allen in een cirkel in de schapenboet en iedereen deelt haar verhaal na een dag samen op het Texel. Wat doet het met je nu je niet bezig bent met je dagelijkse leven, je kinderen, het huishouden, to do-lijstjes of baan? Nu je telefoon uitstaat en het enige wat telt het ‘nu’ is? Ik voel onrust, weerstand naar de wind en de koude temperatuur. Ik heb een spijt-gevoel van ‘het-had-nu-ook-25-graden’ kunnen zijn. De wind raast door het strooien dak. Het geluid is oorverdovend en het is echt koud.

De vrouwen in de cirkel zijn hoogopgeleid, hebben een druk gezinsleven en een verantwoordelijke baan. Ze voelen dat ze iets anders willen in hun leven, maar weten niet precies wat. Ik luister aandachtig naar de verhalen en wordt geraakt, het komt dichtbij omdat het vaak klopt met mijn eigen verhaal. Alsof ik naar dertien real live documentaires aan het kijken ben. De een nog openhartiger dan de ander. We luisteren, er wordt gehuild, sommige huilen mee (ik ook), en we zijn stil. We dragen elkaars verdriet door stil te zijn en te luisteren.

Healthy and Happy

De Zweethut ceremonie

Er wordt ook hard gelachen. De dag ervoor hebben we met 14 naakte vrouwen in een zweethut gezeten. Echt ver buiten onze comfort zones zeg maar. Met trommels en gezang, next level spiritualiteit voor veel van de vrouwen. Het bijzondere is dat ze allemaal aangeven dat het wel goed voelde. Vaak praten je ratio en ego alles weg, zo van ‘dit is toch raar?’ Maar het is niet raar. Sterker, het is zelfs fijn om je zo in het pikkedonker helemaal over te geven aan de hitte, jezelf en de andere vrouwen die om de beurt emotioneel worden van het zingen met elkaar.

Artikel in magazine Happinez

Er worden enorme persoonlijke stappen gemaakt zit weekend. Of zoals Katja, onze expeditieleidster, vuurvrouw en coach, het zo mooi verwoord: ‘Stappen richting het stille midden.’ Afgelopen januari stond er maar liefst een 12 pagina’s tellend verhaal over deze bijeenkomst en wat het kan betekenen in de Happinez. Lees het hier terug.

Healthy and Happy

Van stadse juf naar natuurvrouw

Dit transformatieproces is echt voelbaar gedurende het weekend. Op vrijdag komen de stadse juffies gehaast en verwonderd binnen. Sommige slapen voor het eerst in een tent, anderen zijn al iets meer buitenmens. Na een welkomstronde wordt de groep meteen geconfronteerd met de eerste activiteit: de zweethut! Geleidt door Lieke. Zij volgde de opleiding Ergotherapie, doorliep de School voor Sjamanisme en deed aanvullende trainingen en geeft inmiddels alweer 20 jaar zweethut ceremonies aan uiteenlopende mensen.

Het is een ceremonie die plaatsvindt in een donkere hut, waar gloeiend hete stenen in het midden worden gelegd die ervoor zorgen dat de temperatuur oploopt naar zo’n 90 graden. De stenen kunnen 800, soms 900 graden worden. Zo’n vier uur brengen we erdoor, afgewisseld met pauzes en verschillende thema’s zoals hartopeners en visualisaties. Het is letterlijk de vuurdoop van dit weekend.

Healthy and Happy

Alleen in de natuur: ingeving en realisatie

Na een veel te korte nacht is het zaterdag tijd voor de solo quest. Je brengt acht uur in je eentje door op een paar vierkante meter in de natuur, zonder eten of drinken. Bij terugkomst wordt er openhartig gedeeld wat je voelde. Ik luister naar de ontwapend pure verhalen die me raken. De groep is duidelijk aangekomen bij het stuk ingeving en realisatie. De zondag is er om bij te komen, om helemaal te zakken in ons lichaam. De groep is rustig en de stilte tijdens het eten is spontaan en zonder ongemak. Wat voelt dit fijn, die sfeer onderling. Een van de vrouwen merkt op:

‘ik ken eigenlijk helemaal jullie namen niet maar toch voel ik me zo goed bij jullie’.

De wind is gaan liggen er is zelfs zon voor in de plaats gekomen. Deze reis had niet beter kunnen eindigen! Na een fixe wandeling door de duinen en het bos en een duik in de ijskoude zee is het tijd voor een voedzame lunch en de laatste deelronde. Wat laten de vrouwen achter en wat nemen ze mee naar huis? Zachtheid, minder moeten, wat liever zijn voor zichzelf, meer in het nu leven en minder controle willen pakken, is wat we allemaal meenemen.

Er heeft dus op veel vlakken een prachtige transformatie plaatsgevonden en ik weet zeker dat deze vrouwen totaal anders terugkeren naar huis en hopelijk wat meenemen in hun dagelijks leven. Dat is ook een van mijn drijfveren geweest om zelf retreats te organiseren. De volgende vindt plaats op 18, 19, 20 juni 2021 in Zelhem (bij Doetichem). Met als thema: spiritueel leiderschap voor vrouwen in de natuur. Bekijk hier mijn website voor meer informatie.

Ik combineer mijn twee grootste passies: namelijk het maken van (korte) documentaires en executive coaching in de natuur. Of het nou regisseur van je video of van je leven is, het komt op hetzelfde neer: mensen bevragen en erachter komen wat ze drijft, waar ze blij van worden… Ik ben Slim & Shape yoga docent en heb de opleiding no stress en voeding afgerond. Daarnaast ben ik al 10 jaar actief als documentaire maakster en vertel ik graag authentieke verhalen van mensen over de hele wereld (Lesbos, Buenos Aires). Door mijn werk als regisseur ontmoet ik prachtige mensen uit alle lagen van de bevolking breng ik de verhalen tot leven.