Thema Januari: Mind-wandering

Jaaaaaa-nuari kom maar door! Forever bye bye 2021 en hallo! 2022. Hoe vaak zag ik dat de afgelopen dagen niet op social media voorbij komen? Meer dan ooit voelde je de emoties wegsijpelen uit dat korte zinnetje. Twintig-twee-en-twintig. Een jaar lang het vooruitzicht dat alles nog kan, nog mogelijk is. Het voelt als de broodnodige hap lucht na wéér een jaar Covid-19: “zou het dit jaar dan eindelijk..?”

We zullen het moeten afwachten, maar aan onze voeten ligt een heel jaar waar zoveel deuren zullen opengaan en kansen voor het grijpen liggen. Echt.

Voornemens 

Hoofdstukken worden of zijn al afgesloten en nieuwe worden geschreven. Die eerste weken van een nieuw jaar voelen altijd als de grote voorjaarsschoonmaak. Lekker schoon schip maken en vol goede voornemens aan de slag. Hoewel ik me nu ter plekke afvraag, zijn ‘voornemens’ eigenlijk niet vreselijk ouderwets en wordt het niet eens tijd deze te laten voor wat ze zijn? Want laten we wel wezen: hoe goed ook, voornemens zijn vooral al díe dingen waar je een bloedhekel aan hebt. Iets wat ‘moet’. Of in ieder geval waar je niet persé blij van wordt. 

Misschien zijn we toe aan iets dat niet als ‘moeten’ voelt, maar meer als ‘mogen’. Zouden we ieder jaar niet veel beter kunnen starten met een groot stuk papier en daarop enkel krabbelen waar we gelukkig van worden? Een compleet lege pagina waar je je stoutste dromen aan toevertrouwd. Dagdromen. Of zoals dat zo heerlijk in het Engels klinkt: mind wandering. Zeg nou zelf, dat voelt toch een stuk vrijblijvender? 

Mind wandering

Een bekend concept uit het corporate bedrijfsleven, maar zeker ook onder ZZP-ers, is de gedachte van ‘visualiseren is realiseren’. Niet voor niets is de eerste stap voor het maken van nieuwe frisse plannen vaak een overmoedige brainstormsessie. Een moodboard waarop je een stroom van kreten en krabbels loslaat. Pas daarna ga je kijken naar het hoe, wat en wanneer van briljante ideeën.

In plaats van die goede voornemens noteren (waarvan je na zoveel jaren ook al weet dat er weinig van terecht komt want hé, dit jaar staat het alweer op mijn lijstje…), kunnen we natuurlijk ook gewoon iedere dag een kwartiertje gaan dagdromen. Je gedachten eens lekker aan de wandel laten gaan. Mind wandering. Waar word je blij van? Gelukkig van? Wat zou je ooit misschien nog eens graag willen doen? En maak dat gewoon nog grootser. Het mag want het is tenslotte een droom.

De wereld draait door

En ja, natuurlijk draait de wereld in die 15 minuten gewoon door. Verdwijnt die hele stomme Covid niet als sneeuw voor de zon. Of kleurt je bankrekening nog steeds rood. Maar in die 15 minuten heb je wel een korte feeststemming beleefd. Of werd het kind in je weer voor even wakker. En mocht dat hele mind wandering toch niet lukken? Helemaal niet erg, misschien dat onze verhalen je op gedachten-sleeptouw kunnen nemen. Even je huiskamer of kantoor verlaten en de wereld van de Wereldwijven binnentreden. Het kan op ieder willekeurig moment van je dag.


Want dát is ons goede voornemen aan jouw voor 2022: iedere werkdag één inspirerend verhaal.

Warme wereldse nieuwjaarsgroet! De Wereldwijven

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.