In een sportvliegtuig de wereld rond (10) – Thuis! En nu?

Profielfoto Martijn Kist

Martijn Kist vloog samen met haar man Alex in 270 dagen de wereld rond in hun sportvliegtuig. Midden in Coronatijd. In een serie blogs vertelt ze over die reis: de vele landen waar ze landden, de uitdagingen van het vliegen, het leven in de cockpit en de mensen die zij ontmoetten en die hen hielpen. Vandaag alweer haar laatste blog (in een serie van 10) over hun fantastische trip.

Volgens de website “earthrounders.com” is Martijn de eerste vrouwelijke piloot van Nederlandse nationaliteit die een wereldreis in een sportvliegtuig presteert!

Wat eraan voorafging:  het jongste kind van Martijn en Alex zal over drie jaar uitvliegen. Wat dan? In een cafe groeit een idee… wat als ze een wereldreis maken in een vliegtuig? Alex is tenslotte al 20 jaar hobby-piloot met veel ervaring! Maar, ervaren of niet, Martijn wil als co-piloot kunnen ingrijpen als er onverhoopt toch wat mis mocht dus ze zal haar vliegbrevet moeten halen. Ze slaagt en dan kan de reis beginnen met Brazilië als eerste land van bestemming. Via de Verenigde Staten maken ze de oversteek naar Europa en vliegen dwars door Rusland terug naar de VS, Mexico en Midden Amerika. In Chili mogen Martijn en Alex niet verder. Bijna thuis. Wat nu?

Ambitie - Wereldreis
Foto’s: Martijn Kist – Ushuaïa: het einde van de wereld

Een ‘klein’ reisuitstapje

Na onze mislukte aankomst in Chili, voelt het goed dat we wel welkom zijn in Mendoza – het Noordoosten van Argentinië – en het land in mogen. Al is het maar voor een etmaal omdat we natuurlijk niet de verplichtte Covid-testuitslag hebben, want die zouden we eerder in Chili regelen… De volgende dag moeten we daarvoor naar een andere provincie van het land en omdat we nu toch extra tijd hebben (de machtige Atacama woestijn konden we niet bezoeken), besluiten we een mooi einde aan onze reis te geven door naar Ushuaïa – de meest Zuidelijke stad van het Amerikaanse continent – te vliegen. Daarmee kunnen we onze wereldreis, de cirkel, zowel horizontaal als verticaal voltooien.

We bezoeken al onze pilotenvrienden die op deze route wonen en overal worden we als helden ontvangen en door plaatselijke Argentijnse media geïnterviewd. In het stadje Trevelin landen we zelfs onder een waterboog die de locale brandweerwagen uitspuit. Het vrolijke welkom van de papayera (muziekbandje) in Bogotá en de waterboog delen nu de eerste plaats qua ontvangst!

Ambitie - Wereldreis
Aankomst Trevelin

Na een wereldreis thuiskomen in een Airbnb

Aan het einde van onze triomftocht door het Argentijnse zuiden, komen we weer in Buenos Aires aan. We hebben er dan 270 dagen, 24 landen, tachtigduizend kilometer en 320 vlieguren opzitten sinds ons vertrek! Onze dochter Carmen staat ons op te wachten met bordje waarop in grote letters staat ‘Welkom terug’. We laden ons vliegtuig volledig uit. De reis is voorbij en morgen gaan we nergens naartoe. Een heel raar gevoel.

Wat ook heel raar is, is dat we niet naar huis kunnen want dat hebben we voor ons vertrek verkocht. Er zit niets anders op, het wordt weer een Airbnb en dát zijn we inmiddels wel gewend. De volgende morgen zitten we allebei wat verdoofd aan het ontbijt en kijken elkaar aan: “wat moeten we nu?” Deze hele wereldreis was uitgestippeld en elke dag bereidden we onze volgende stappen methodisch voor, maar voor de eerste de beste dag ná thuiskomst hebben we geen plan. Het voelt als een zwart gat.

Ambitie - Wereldreis

Moment van nationale faam!

Dan gaat de telefoon en schrikken we wakker uit onze verdoving. Een journalist wil ons voor de televisie interviewen. We zitten dan wel in een zwart gat, maar het lijkt erop dat we tenminste (even) een beetje beroemd worden! Een hele TV ploeg komt over de vloer en Alex en ik krijgen kleine microfoons opgespeld en moeten naast elkaar gaan zitten. De presentator blijkt niet zo erg voorbereid want als Alex vertelt dat ik de co-piloot ben, valt zijn mond open. Zijn vrouwelijke collega springt echter gelijk op en feliciteert me om vervolgens te vragen hoe lang ik al mijn brevet heb. Als de presentator is bijgekomen van zijn verbazing, vervolgt hij zijn vragen. Alles bij elkaar genomen is het een bijzonder leuke ervaring en dat ene moment van voorbarig seksisme, al helemaal.

In de maanden die volgen, vinden we een woonplek en kruipen we allebei langzaam uit onze energieloze fysieke- en geestelijke staat. Ondertussen hebben we zoveel interviews en presentaties gegeven, dat we steevast afsluiten met één en dezelfde boodschap voor de kijkers: welk avontuur je ook wilt beleven, groot of klein, over land, water of door de lucht, je moet zelf de eerste stap zetten en je zult verbaasd zijn over wat je allemaal voor elkaar kunt krijgen. Soms is die eerste stap heel simpel het instellen van een startdatum. Pas dan wordt het echt.

“Nooit had ik gedacht dat ik op een dag een vliegtuig zou besturen, of überhaupt dat ik rond de wereld zou vliegen. Toch is dat precies wat ik heb gedaan, ook al kan ik het zelf soms nog steeds bijna niet geloven.”

Dit was het laatste blog van Martijn over hun bijzondere wereldreis in hun eigen vliegtuig. Heb je de voorgaande blogs van Martijn gemist? Lees hier ze hier allemaal terug!

Ambitie - Wereldreis
Vliegveld Ushuaïa

Nog meer lezen over deze wereldreis?

Voor de Wereldwijven heeft Martijn haar verhaal proberen samen te vatten in precies tien blogs. Eigenlijk niet te doen want er is zoveel meer gebeurd en Alex en Martijn hebben zoveel meer meegemaakt onderweg. Wil je echt alles lezen? Dat kan! Hun hele avontuur heeft Martijn bijgehouden op een eigen blog: www.360-journal.com waar je méér details, méér foto’s en ook méér video’s vindt. Het reisdagboek begint op 4 maart 2021 (en is nog niet helemaal af). 

Over dit Wereldwijf: Martijn Kist - Argentinië

Hallo! Ik ben Martijn Kist, 59 jaar, waarvan ik maar zes jaar in Nederland heb gewoond. Via Polen, de Verenigde Staten, Zwitserland, Mexico, Frankrijk kwam ik uiteindelijk in 2013 in Argentinië te wonen. Ik heb ruim 30 jaar voor een multinationaal onderzoeksbureau gewerkt en begon een aantal jaar geleden met schrijven. Inmiddels heb ik twee boeken gepubliceerd: in 2016 kwam “10 Little theories about Argentines” uit en in 2019 “No siempre puede ser caviar” (Het kan niet altijd kaviaar zijn). Ik ben getrouwd met mijn Argentijnse Alex en we hebben vier grote kinderen. In 2021 hebben mijn man en ik samen de wereld rondgevlogen in een sportvliegtuigje, waarvoor ik een reisblog heb bijgehouden. Voor De Wereldwijven beschrijf ik dit avontuur in een serie. Lees je mee?