Mijn nomadenbestaan – ‘Home is where the heart is?’

Irene van Gent

Een paar maanden geleden begon ik een nieuw leven als nomade. Na vier jaar met mijn partner op een vaste plek te hebben gewoond, besloot ik alleen verder te gaan en verliet opnieuw de stad waar ik altijd weer naar terugkeerde: Utrecht. De stad die me altijd weer omarmde als ik het even niet meer wist. De stad waar ik feilloos de weg weet. Waar ik alle straatnamen ken, de winkels kan vinden en, niet te vergeten, de plek waar het grootste deel van mijn vrienden in de buurt woont. Een plek waar ik thuis ben.

Juist omdat Utrecht zo vertrouwd en bekend voor mij is, moet ik er weg. Niet om nooit weer terug te keren, zoals ik vroeger dacht, maar weg om te zien wie ik ben als alles even niet zo bekend is. Om te ondervinden hoe het is om een nomadenbestaan te leiden.

Stabiele factor in mijn nomadenbestaan

De eerste weken als nomade leefde ik uit mijn koffers. Ik logeerde bij vrienden en familie of verbleef als huis- en dierenoppas in huizen die ik niet kende en in dorpen waar ik nog nooit eerder geweest was. Ik bouwde niet alleen nieuwe relaties op met de mensen om me heen, maar vooral ook met mijzelf. Ik leerde patronen doorzien en zag hoe ik me bewoog in nieuwe situaties.

Logeren is niet altijd eenvoudig, omdat je altijd in een bestaande situatie stapt waar al bepaalde routines zijn en een ritme heerst. Een ritme dat volledig anders kan zijn dan je eigen ritme. Dat vraagt een continue aanpassing en eerlijk communiceren. 

Gelukkig is er altijd een stabiele factor in mijn leven. Waar ik ook ben, zolang ik de ruimte voel om mijn vingers over mijn toetsenbord te laten glijden en te kunnen schrijven, dan ben ik thuis. Als schrijver kan ik namelijk overal werken. Op momenten als deze, waarin niets echt zeker is, geniet ik dat ik dit leven voor mezelf heb gecreëerd. Een nomadenbestaan waarin ik vrij ben om te werken en leven waar ik wil. 

Wonen kan overal

Omdat ik overal kan werken, kan ik overal leven. Zelfs zonder een vaste woning zijn er plekken om te wonen. Toegegeven, de ene plek is wellicht fijner dan de andere, maar de afgelopen 13 jaar heb ik nooit lang op één plek gewoond. Na de verkoop van mijn eerste huis, heb ik nooit meer een eigen plek gehad. Het was niet nodig, er leek altijd wel een plek om te wonen.

Ik woonde in skichalets, op zeilboten, in vakantiehuizen, villa’s en rijtjeshuizen. Ik genoot van die diversiteit van omgevingen, omdat ze me inspireerden en mijn verhalen voedden. In al die jaren dat ik als nomade heb geleefd, is er nooit een nacht geweest dat ik nergens kon slapen. Hierdoor dacht ik altijd dat het hebben van een eigen plek zwaar overdreven was.

Nu ben ik in Griekenland en heb ik vanuit Nederland alleen de meest belangrijke spullen meegenomen. Kleding en mijn belangrijkste apparaten zoals mijn telefoon, laptop en e-reader. Het zijn de dingen die ik nodig heb om mijn werk te kunnen doen en mijn hartsverlangens te volgen. Schrijven, lezen en verbinden.

Avontuur
Foto’s : Irene

Mijn eigen plek vinden

Toch begin ik ook te merken dat ik dingen mis. Wie zo licht mogelijk reist, moet zaken achter laten. Spullen die zo normaal zijn als je een vaste plek hebt, zoals in de keuken: goede messen, keukenapparaten en ander handig kookgerei. Dingen die belangrijk voor mij zijn want ik ben niet alleen thuis als ik kan schrijven, ik ben ook thuis als ik op mijn manier kan koken. En hoe flexibel ik ook ben, ik merk dat ik dingen mis. 

De komende maanden woon ik op een vaste plek in Griekenland. Even niet meer ergens logeren. Niet meer uitpakken, inpakken en verkassen. Nu ik die rust heb, komt de vraag bij me op: “wat heb ik echt nodig? Welke dingen vind ik belangrijk in een huis en waar wil ik wonen?” Ik merk dat mijn wensen veranderen en dat ik mezelf de ruimte wil geven om daar echt aandacht aan te geven. Hoe die plek er uit ziet en of het een vaste plek is, of meerdere plaatsen waar ik naar terug kan keren. De tijd zal het leren! 

Irene zal vaker over haar nomadenbestaan (in Griekenland) gaan bloggen dus leuk als je haar volgt! Vond je dit een leuke blog? We publiceerden eerder artikelen over het leven als een digital nomad die je misschien ook wel interessant vindt.

Hallo ik ben Irene en woon sinds 2023 op Corfu. Ik heb jaren gereisd en gezocht naar een plek waar ik me echt thuis voel. Ik werk als auteur en ghostwriter, mijn verhalen gaan vrijwel altijd over hoe je het leven kunt creëren dat het beste bij je past, ik deel mijn ervaringen over wat ik onderweg allemaal tegenkom. Je kunt me volgen via mijn nieuwsbrief, of neem een kijkje op mijn website. Volg je mij bij de Wereldwijven?