Thema December – Smaakmakers!

Ongelofelijk. De laatste maand van 2022 is alweer aangebroken. Wat is dit jaar weer snel voorbijgegaan. Mooie onderwerpen zoals ‘onderwijs’, ‘liefde’, ‘verlies’, ‘natuur & milieu’ en natuurlijk ‘reizen’ zijn de revue gepasseerd. We denken dat ons laatste maandthema van dit jaar ook wel bij je in de smaak zal vallen: Smaakmakers!

En zoals je van ons kan verwachten, zal ook het thema smaakmakers niet alleen letterlijk maar zeker ook figuurlijk in uiteenlopende blogs terug te vinden zijn.

Voor ieder wat wils

Letterlijk de heerlijkste smaakmakers omdat december echt een maand vol eigen geuren en kleuren is. Van lekker eten en het vieren van vriendschappen. We duiken de komende weken in de lokale keukens van onze wereldwijven en dissen graag de meest bijzondere gerechten voor je op. Misschien wel in de vorm van een echt driegangen-menu waar je je eigen familie of vrienden mee kan verrassen op Kerstavond. Uiteraard met sappige details en het bijzondere verhaal achter ieder recept! 

Maar we belichten ook het belang van familie- en vriendschappen of… waarom het soms beter is om je eigen weg in te slaan. Smaakmakers zijn tenslotte ook de mensen in onze omgeving. De personen die ons inspireren. De paradijsvogels die de wereld om ons heen glans geven en mooier maken. Volg ons dus deze maand en maak kennis met bevlogen inspirerende vrouwen uit andere landen. 

“Ken jij zelf een powervrouw die iets bijzonders doet en het verdient dat haar verhaal vertelt wordt? Laat het ons weten, want dat verhaal horen wij graag!”

Witte kerst of met de voetjes in het zand?

Niet iedereen hangt lampjes in de dennenboom op het balkon of in de (voor)tuin. Sommigen hangen ze in hun palmboom of cactus. Eh? Jazeker, want gezellig binnen bij de kachel in Nederland, vergeten we dat het op het zuidelijk halfrond nu volop zomer is! Voor ons reden om te vragen welk seizoen onze wereldwijven nu eigenlijk het fijnste vinden en waarom. Is de herfst, winter, lente of zomer voor haar de echte ‘smaakmaker’ waar ze warm voor loopt?

De laatste maand van het jaar is ook een maand van stilstaan en (zelf)reflectie. Wat was fijn? Wat vergeten we liever? Voor de één is het een maand vol glans, voor de ander één met een rouwrandje. Een speciale dag om even bij stil te staan, is Wereld lichtjesdag – de tweede zondag van december (dit jaar is het zondag 11 december). Om 19uur worden wereldwijd kaarsjes aangestoken om overleden kinderen te herdenken. Door de verschillende tijdzones in de wereld ontstaat hierdoor een golf van licht, zodat de wereld een beetje lichter wordt voor de mensen die hun kind hebben verloren en daarbij mogen beseffen dat zij niet alleen zijn met hun verdriet.

Wereld -Lichtjesdag

De wereld viert de terugkomst van het licht!

Licht is sowieso door de eeuwen heen belangrijk voor de mensheid geweest. Niet gek dus dat er in de donkerste maand van het jaar in veel culturen een viering van (de terugkeer van) het licht is. ‘Onze’ kerstboom is een overblijfsel van de Oudgermaanse midwinterviering. De twinkelende lampjes in alle vormen en maten en het branden van kaarsen hebben te maken met oude tradities, waarbij de terugkeer van het licht werd gevierd nadat de kortste dag en de langste nacht van het jaar voorbij waren.

Geen verlichtte kerstboom voor de Joden, want zij vieren natuurlijk geen Kerst, maar steken wel kaarsen aan tijdens Hanukkah (of Chanoeka) in december. Kaarsen branden maar liefst 8 nachten en dagen achter elkaar tijdens dit feest dat de herovering van de tweede tempel in het jaar 165 viert. De Grieken hadden het Jodendom verbannen en namen bezit van hun heilige tempel. De Joden wisten echter hun heilige plek te heroveren en om de tempel te reinigen, brandden ze acht nachten onafgebroken kaarsen in de ‘Menorah’, de Joodse kandelaar.

Ook in China wordt de winterzonnewende uitbundig gevierd: Dong Zhi. Op deze dag (rondom 22 december) vieren Chinezen de terugkeer van de zon en offert men in delen van China aan de voorouders en aan de keukengod. Met het feest stellen Chinezen de geesten tevreden om zo de balans in de kosmos te herstellen.

Afscheid van 2022

Vlak voor het einde, nemen we je graag nog even terug in de het afgelopen jaar en kan je nog eenmaal genieten van de drie mooiste en best gelezen verhalen. Op Oudejaarsdag nemen we je in ons allerlaatste blog van het jaar graag mee langs verschillende landen: hoe sluiten de wereldwijven het jaar af en luiden ze 2023 in? Met vuurwerk? Champagne? Of op heel andere spraakmakende wijze? 

Maar dan laten we het jaar echt achter ons en kijken we vooruit. Want plannen voor het nieuwe jaar – 2023 – liggen al klaar. Natuurlijk hebben we weer twaalf interessante maandthema’s bedacht voor het nieuwe jaar, maar er is meer! Zo gaan we in februari weer campagne voeren tegen Vrouwelijke Genitale Verminking, kortweg VGV, een onderwerp dat ons aan het hart gaat. Het is een schending van de meest fundamentele rechten van meisjes en vrouwen en kan grote gevolgen hebben. Daarom is het goed dat er ieder jaar op 6 februari extra aandacht voor is tijdens de ‘International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation’. Meer hierover volgt snel in januari 2023.

En…, in 2023 vieren we feest! Want het platform van de Wereldwijven bestaat dan in maart precies vijf jaar. Dat laten we natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. Welke verrassingen we in petto hebben, verklappen we nog niet dus blijf ons vooral lezen en… geniet van onze storytelling

We hopen dat dit maandthema licht en inspirerend is. Dat de blogs stuk voor stuk zinnenprikkelende smaakmakers zijn. Volg je ons? 

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.