Lezersvraag! Waarom zou ik verhuizen naar het land waar jij woont?

Geregeld krijgen we op de redactie vragen binnen van lezers. Bijvoorbeeld over heel specifieke onderwerpen als gezondheid, taalkwesties en wat je moet regelen voor een emigratie. Soms ook reacties naar aanleiding van een persoonlijk blog. Of gewoon luchtige nieuwsgierige vragen. Maar eigenlijk allemaal vragen die een reactie verdienen en dat proberen we dan ook naar eer en geweten te formuleren. Vanaf nu zullen we één keer per maand een vraag uitlichten en publiceren op ons platform.

Deze maand de vraag van lezeres Nicole: “Waarom zou ik verhuizen naar het land waar jij woont?”

Leuke vraag uit de pen van een vrouw die zelf maar liefst 28 jaar in het buitenland heeft gewoond. Van Australië, Indonesië, Ghana tot Suriname. Ze is nu bijna 3 jaar terug in Nederland, maar het kriebelt en ze staat weer open voor een nieuw avontuur!

Natuurlijk naar Nieuw Zeeland! Of toch….?

Wereldwijf Kitty weet het meteen: “Natuurlijk naar Nieuw Zeeland! Nicole schrijft dat ze van al die landen het langst in Australië heeft gewoond. Daar heeft ze het, mijn voorzichtige conclusie, waarschijnlijk dus ook naar de zin gehad. Nieuw Zeeland is eigenlijk een veel compactere versie van Australië. Onze eilanden hebben op een relatief klein oppervlak veel spectaculaire natuur, lekker veel outdoors en prachtige stranden. Plus, de avonden spenderen we hier graag met een barbecue en mates (red: vrienden). Waarschijnlijk heel herkenbaar, maar….”, Kitty lacht, “toch net ff beter.”

Ons wereldwijf in Griekenland Irene kan er kort en krachtig over zijn: “Ik zeg Griekenland!. Het is niet te ver weg van Nederland en toch heeft het een intens mooie natuur, fijne mensen, goede energie en lekker weer!”

Inga in Guatemala is iets kritischer: “Dat ligt er toch ook heel erg aan waar iemand naar op zoek is, toch?” Ze voegt daaraan toe: “Hoewel ik natuurlijk wel in Guatemala woon, raad ik mensen meestal niet aan om naar Guatemala te verhuizen. Begrijp me niet verkeerd, Guatemala is een prachtig land met een mooie cultuur, maar er zijn ook heel veel nadelen. Het feit dat ik hier woon (door hoe mijn leven nou eenmaal gelopen is), wil niet zeggen dat ik het automatisch als een fantastisch land om naartoe te verhuizen beschouw. Ik kan heel veel plekken bedenken die mooi zijn en waar heel veel zaken beter geregeld zijn…”

Visum is een voorwaarde om te verhuizen

Yvonne woont nu weer in Nederland, maar heeft haar hart verloren aan Libië. Misschien kijkt ze dus wel met een wat gekleurde bril, maar toch geeft ze haar eerlijke reactie: Libië! Ze plaats er wel direct een kanttekening bij omdat het zo goed als onmogelijk is hier naartoe te emigreren. Hoezo? “Omdat het land geen visums verstrekt”, vertelt ze. “Maar lukt het je wel, dan kan ik iedereen aanraden naar Libië te gaan. Althans als je je graag omringt met mooie vriendelijke, pure en gastvrije mensen. Bovendien zijn Libiërs ook nog eens verhipte slim, maar hebben ze continue te maken met de pijnlijke realiteit dat hun (politieke) geschiedenis voor vele vervormingen zorgt.”

Ze gaat verder: “Toch laten ze zich niet op de kop zitten (of is het hun koppigheid?) en probeert men iedere keer opnieuw kleine stapjes te maken. Oh en behalve de mensen, ben je jaren bezig om de schoonheid van dit immens grote land te ontdekken. Van de prachtige stranden, rotskust tot de woestijn en de groene bergen of enorme groene velden. Ontdek de prehistorische tekeningen, prachtige dorpen, het Italiaanse nalatenschap en de Griekse en Romeinse geschiedenis. Er zijn veel mooie moskeeën en kerken om over het heerlijke eten niet te beginnen!”

Puur genot op een Oostenrijkse bergtop

Bonny woont prachtig in de bergen van Oostenrijk en vertelt: “voor de temperatuur is het even schakelen, maar het weer is hier 100% beter dan in Nederland! We hebben veel minder grijze dagen (hallo zon!) en een veel drogere lucht waardoor de temperatuur aangenamer aanvoelt. Tel daarbij op een natuur waarin je je fantastisch kunt uitleven, zowel actief (wandelen, klimmen, fietsen, skiën etc) als heeeeeel passief (lekker luieren aan een meer). In de bergen worden tradities in ere gehouden. Van steden weet ik het niet, daar ben ik nog maar zelden.”

“Culinair gezien is het eten nog van de variant ‘rijk’, al begint veganistisch, als dat je ding is, ook zijn intrede te doen. De omgang is ongedwongen (alles met jij en je) en de mensen zijn heel nieuwsgierig. Maar, eerlijk is eerlijk, écht contact met de Oostenrijker is lastig te krijgen. Daar tegenover staat dat de zorgkwaliteit van top niveau is en veel wordt nog via het ziekenfonds betaald. Winkels, ziekenhuis of kapper zijn eigenlijk overal wel binnen 45 minuten te bereiken. In de stad natuurlijk zelfs nog dichterbij. En, voor mijzelf een prettig gevoel; ik kan in een halve dag terug in NL zijn en krijg regelmatig zelf bezoek van familie en vrienden.”

“Dus wil je groen, natuur, ruimte, traditie en buiten sportief zijn in de bergen met een westerse voorzieningenstructuur? Dan hop, hop, naar Oostenrijk toe!”

Tot slot: wat als verhuizen tegenvalt?

Emigreren kan gewoon in je DNA zitten zoals Nicole die voelt dat het weer tijd is om Nederland vaarwel te zeggen en een nieuw avontuur te verwelkomen. Maar, soms loopt het net even anders. Dat kan je zelfs gebeuren als het niet je eerste emigratie is geweest. Omdat niet alle puzzelstukjes op de juiste plek lijken te vallen. Wat doe je dan? Een blog dat we daar eerder over schreven gaat over die spijt van je emigratie. Zeker ook de moeite van het lezen waard.

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.