Wereldwijf Helga: “Via omwegen ben ik nu echt thuis in Senegal”

Helga Smit

Het was in de 2e klas van de lagere school dat de onderwijzeres tijdens de aardrijkskunde les een verhaal vertelde over Australië; een mooi land met veel ruimte waar je fijn kunt wonen. Ik was door het verhaal zo gefascineerd dat ik thuis aan mijn ouders vertelde dat ik wilde emigreren naar Australië.

Zo’n 47 jaar later is het uiteindelijk Senegal geworden waar ik naar toe ben geëmigreerd. Op zoek gaan naar het avontuur, zat er al op jonge leeftijd in. Ik verleg graag mijn grenzen en ben niet bang aangelegd.

Reizen
Foto’s: Helga Smit

Liefde voor Senegal groeide

Op vakantie gaan, was toen al het hoogtepunt in het jaar en gelukkig heb ik veel landen mogen bezoeken. In eerste instantie heb ik een aantal reizen gemaakt naar Azië, maar tussen 2000 en 2019 heb ik ieder jaar een reis gemaakt door West-Afrika; Mali, Mauritanië, Gambia, Burkina Faso en Senegal.

Senegal bezocht ik voor het eerst in 1991 met mijn toenmalige Senegalese echtgenoot. Het land sprak me nog niet echt aan totdat ik in 2001 voor het eerst zelfstandig door Senegal reisde. Ik raakte in de ban van dit land en besloot meerdere reizen te maken naar West- Afrika. Met name om het avontuur, de onverwachte en/of chaotische situaties en de ontmoetingen met vriendelijke mensen, spraken me aan. Van te voren een hele planning van mijn reis maken? Daar deed ik niet aan. Juist de spanning en het avontuur maakte de reis boeiend. 

Onbetaald verlof

Na een aantal reizen kwam mijn manager van het werk met een voorstel om een keer voor langere tijd naar Afrika te gaan. Ze merkte dat het wennen aan Nederland na een reis van vier weken in Afrika, mij steeds moeilijker afging. Uiteindelijk vond ik in 2006 een vrijwilligersbaantje bij een Nederlandse NGO voor de duur van 6 maanden: ik kon werken op scholen in vier verschillende dorpen in de omgeving van Bamako, Mali. Met mijn werk kon ik regelen dat ik onbetaald verlof opnam waardoor ik na terugkomst mijn oude baan als coördinator van een spel/leerproject weer kon oppakken.

Echter, toen ik terugkwam, keek ik anders aan tegen de Nederlandse samenleving en begon zoveel steeds meer te relativeren. Bijvoorbeeld de overvloed aan verschillende soorten broden die in Nederland te verkrijgen zijn, terwijl mensen in Mali blij zijn met één brood. En dan de onvrede dat het nóg niet goed is, het brak me steeds meer op. Bovendien merkte ik dat ik moeite had om mijn werk weer op te pakken.

Verlangen naar een ander leven

In 2009 verloor ik helaas mijn baan en vond daarna niet meer de baan waarop ik gehoopt had. Ik kwam terecht in de kinderopvang (en heb daar tot mijn vertrek uit Nederland in gewerkt). Ondertussen bleef ik mooie reizen naar Mali en Senegal maken en speelde ik steeds vaker met de gedachte om te vertrekken uit Nederland. Ik ging ook uitzoeken wanneer ik met pensioen kon gaan: als ik 55 werd, kon ik stoppen. Natuurlijk zou ik minder pensioen krijgen, maar in Senegal zou ik ook minder nodig hebben. Dat heb ik een aantal keren bekeken en natuurlijk ook contact hierover gehad met het pensioenfonds.

De grootste doorslag om te vertrekken, was het overlijden van mijn moeder in 2015. Mijn vader was al overleden en ik had eigenlijk alleen mijn zus nog als familielid.  De optelsom was snel gemaakt. Met de erfenis van mijn ouders waarvan ik een huis kon laten bouwen en mijn pensioen, kon ik een nieuwe bestaan opbouwen in Senegal. Bovendien had ik tijdens een reis in Senegal (in 2012) mijn huidige man leren kennen. En natuurlijk wilde ik graag bij hem zijn. Kortom, allerlei verschillende redenen hebben ertoe geleid om mijn emigratie plan uit te voeren. Iets waar ik als jong kind al mee bezig was geweest.  

Thuis in Senegal!

Inmiddels woon ik 3,5 jaar in Senegal, Saint Louis. Een hele omschakeling. Van een rijk westers land naar een ontwikkelingsland met andere gebruiken, gewoonten en klimaat. En ja, inmiddels weer ik dat je ook hier leuke en minder leuke mensen hebt en dat je leuke en vervelende dingen meemaakt. En je beleeft, net zoals in Nederland een dag met opstaan, activiteiten, eten en slapen.

Soms denk ik weleens dat we ons misschien teveel focussen op de verschillen in plaats van op de overeenkomsten als we in een ander land wonen? Voor mij is Senegal in ieder geval een nieuw thuis!

Nieuwsgierig naar meer verhalen van Wereldwijven van het Afrikaanse continent? Lees ze hier! Of check onze wereldkaart om te zien in welke landen onze Wereldwijven allemaal wonen.

Over dit Wereldwijf: Helga Smit - Senegal

Nangadeff! Ofwel hallo in het Senegalees (Wolof). Sinds september 2019 woon ik in Saint Louis, een prachtige oude stad in het Noorden van Senegal. Na diverse reizen door West-Afrika vertrok ik op 55 jarige leeftijd uit Nederland om een nieuwe bestaan op te bouwen in Senegal. Samen met mijn Senegalese echtgenoot (gids in Saint Louis) runnen we een Bed&Breakfast en organiseren we excursies en ben ik emigratiecoach. Daarnaast doe ik vrijwilligerswerk op een kleuterschool en geef ik yoga les aan kinderen. Via Wereldwijven deel ik graag mijn ervaring vanuit dit warme land.