Snel je koffer (praktisch) inpakken en… wegwezen! 

Met de zomervakantie in aantocht, doken de Wereldwijven in het onderwerp van de eeuwige reiziger. Want de laatste pakweg 100 jaar is er nogal wat veranderd op dat gebied en lijkt de wereld kleiner geworden. In iedere geval beter bereikbaar. Echt avontuur, is dat nog mogelijk? Of zit dat vooral tussen onze eigen oren en laten we ons teveel (af)leiden door alle exclusieve foto’s op social media van influencers? 

Tijd om eens naar ons reisgedrag te kijken en hoe we door de eeuwen heen de koffer pakten en voorbij de horizon vertrokken! 

Avontuur - koffer
Foto’s: Eminent

Wereldwijven avant la lettre

Pakweg honderd jaar geleden had je twee type reizigers: de avonturier en de thuisblijver. Eerste stilde zijn of haar honger naar andere culturen en landschappen door het avontuur aan te gaan: fysieke verdieping. Tweede had natuurlijk ook heus die nieuwsgierigheid naar andere gewoonten en natuur, maar stelde zich tevreden met boeken, schilderijen of andere vormen van kunst. Innerlijk verdieping op zich was al een mooie reis. 

En laten we welwezen, de eerste avonturiers waren vooral mannen. Niet omdat vrouwen niet nieuwsgierig zijn, maar omdat een alleen reizende vrouw absoluut ‘not done’ was. Gelukkig trokken niet alle vrouwen zich daar iets van aan. Denk aan de (welgestelde) Britse Lady Hester Stanhope (1776-1839) en onze eigen Hollandse Alexine Tinne (1835-1869), die als eerste vrouw niet alleen diep in Centraal Afrika drong maar ook als eerste vrouw door de Sahara reisde. Of de journaliste Nellie Bly die sneller de wereld wilde rondreizen dan de 88 dagen die Phileas Fogg er in het boek voor nodig had. Ze voltooide haar reis binnen 72 dagen! 

Waar mannen vaak in opdracht en betaald op avontuur gingen, deden vrouwen dat niet. Het waren slimme dames van stand en zij bekostigden en regelden hun eigen reis. Reizen in die tijd was niet even snel wat kleren en toiletspullen in een koffer gooien. De dames van toen hadden vaak een hele reeks hutkoffers mee voor hun jasjes, ondergoed, hoedjes, jurken en (hoepel)rokken. En vergeet niet het hele assortiment aan toiletartikelen dat mee op reis ging… Ze gingen dan niet ook voor een paar dagen weg, of een week. Deze wereldwijven waren maanden van huis.

Welke type reiziger ben jij?

Anno 2023 zijn daar heel wat types aan toegevoegd! Wie ben jij? De absolute cultuursnuiver, natuurliefhebber of luie beachbum? Of ben jij een echte smulpaap en foodie-toeriste, een expeditie leidster of alleen-is-beter backpacker

En binnen deze hoofdcategorieën zijn natuurlijk nog de vele subcategorieën. Want kies je als cultuursnuiver voor historisch afgelegen plaatsen als de piramides in Egypte, Machu Picchu en Angkor Wat (ok, geen van allen meer zó afgelegen maar je snapt ons punt) of ga je voor roemrijk Rome, Plovdiv of Jerusalem? Ben je een vogelspotter of altijd op zoek naar bijzondere planten? 

En naast de plekken die je wilt bezoeken is er ook nog de manier hoe er te verblijven of te komen! Denk aan het Hilton babe luxepaardje, de happy camper of ‘less-is-better’ (& goedkoper) minimalist. En wees eerlijk, ben jij een Frequent Flyer, trailblazer of roadtripper? Of misschien ben je wel een combinatie van alle bovengenoemde typeringen, naargelang de bestemming 😉

Avontuur - koffer

Eindbestemming met koffer, backpack of… ?

Welke bestemmingen zijn dit jaar populair en wat mag je absoluut niet missen? Een kijkje bij de ANWB vertelt ons dat dé bestemmingen voor Europa dit jaar Finland, Kroatië en Schotland zijn. Voor wie verder wil is het een must om de oranje zandduinen van Namibië te bezoeken of te gaan eilandhoppen langs unieke ecosystemen in Ecuador. Maar ook een roadtrip door Canada of Nieuw Zeeland staan (nog altijd) hoog genoteerd. 

Heerlijk al die mooie bestemmingen, maar hoe slepen we onze spullen het liefste mee en wat zijn de handigste inpaktips? Waar ik als zeventienjarige niet zonder m’n Nomad rugzak kon, reis ik al jaren toch het liefst met een koffer. Omdat ik geen zin meer heb om altijd diep in de rugzak te moeten duiken om een specifiek shirtje of paar sokken eruit te vissen zonder gelijk m’n hele systeem overhoop te halen…

Mijn koffer – Kek kleurtje, hardcase en stevig onderstel

Net als de auto praktisch inpakken, maak ik er een sport van om zoveel mogelijk in m’n Eminent koffer te krijgen. Waarschijnlijk heb ik die tik overgehouden na de zoveelste emigratie… Mijn tip? Rol je kleding strak op en vul je schoenen met sokken. En pak toiletartikelen in verscheidene ziplock-zakjes in plaats van een grote toilettas. Dat verdeelt veel makkelijker en vult gaten goed op. Plus, mocht een fles opengaan dan heb je niet gelijk een kliederzooi.

Ook heb ik een voorliefde voor een hardcase (en de keuze is reuze, want er zijn verschillende hardcase koffers), hoewel die misschien iets sneller een used-look heeft maar dat heeft wel iets stoers! Belangrijk is het onderstel en dat de wieltjes niet na de eerste de beste vlucht ergens achterblijven. Ideaal als de koffer een extra rits heeft waardoor je net een paar centimeters extra volume krijgt. En ja, een fris opvallend kleurtje graag! 

Avontuur - koffer

In de koffer duiken… met de Wereldwijven!

Helemaal handig is een koffer set aanschaffen, want die passen mooi in elkaar. Niet belangrijk als je op vakantie gaat, maar ik vind het wel ideaal als ik naar Nederland ga. De kleinste koffer leg ik in de grotere en pak ik in met de spullen die mee moeten. In Nederland kan ik dan ongegeneerd de boodschappen voorraad voor de VS weer fijn aanvullen. 

Wat ik mee terugneem uit Nederland weet ik dus altijd precies, maar waar kunnen mijn mede wereldwijven niet zonder als zij op reis gaan? Het werd een hele (verrassende!) lijst. Doe er je voordeel mee: 

 • Leesbril
 • Tand floss 
 • Nagelvijl
 • Zaklampje 
 • Superglue 
 • Kurkentrekker
 • Reisstekker 
 • Sunlight zeep
 • Pleisters 

En, het zal je niet verbazen want de wereldwijven houden niet alleen van schrijven, maar natuurlijk lezen ze ook graag!

 • Dagboek 
 • Notitieblok & pen
 • Kindle of e-reader

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.