Vakantie in Zwitserland? Vergeet geen autoweg-vignet!

door gepubliceerd op 7 december 2023Tags: , , , ,

Voordat ik een volwassen vrouw was en mijn eigen vakanties regelde, zat ik weekenden lang alle brochures van appartementen voor verschillende wintersport bestemmingen in Zwitserland te bestuderen. Mijn ouders langlaufden en wandelden graag en mijn broers en ik skieden en Zwitserland bood (en biedt!) sneeuwzekere bestemmingen voor zowel de langlaufer als de skiër.

Gezellig samen met mijn vader onze vakantie uitpuzzelen. Dit was jarenlang echt ons ding. Net als op zaterdagmorgen naar de ANWB gaan om het Zwitserland autoweg-vignet te kopen.

Autoweg-vignet Zwitserland: sticker of digitaal? 

In Zwitserland is het hebben van een autoweg-vignet verplicht, het is je toegang tot alle tolwegen in het land. Oftewel de autobahnvignettevignette autoroutière, of vignetta per l’autostrada want in Zwitserland spreekt men afhankelijk van het canton waarheen je reist, Duits, Frans of Italiaans! Dit Zwitserland vignet brengt je overigens niet door de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel want voor beide tunnels moet je apart tol betalen. Check de websites voor de meest voordelige tarieven: Sint Bernardtunnel en Munt-la-Scheratunnel.

Gelukkig hoef je voor het autoweg-vignet niet meer naar een ANMW-winkel want dat kun anno 2023 op vele manieren kopen. Bovendien heb je tegenwoordig keuze want het Zwitserland autoweg-vignet is sinds de zomer van  2023 in twee varianten verkrijgbaar: een oud vignet in stickervorm en een digitaal e-vignet. Een Zwitsers vignet is overigens altijd geldig voor iets langer dan een jaar (vanaf 1 december van het voorafgaande jaar tot 31 januari van het volgende jaar, om precies te zijn). Een vignet voor 2024 gaat dus in op 1 december 2023 en loopt dan tot 31 januari 2025!

Met de camper of caravan door Zwitserland?

De meesten zullen een vignet voor een personen auto nodig hebben. Reis je echter in een camper of met een caravan of aanhangwagen? Dan is een andere regeling van kracht, mits zwaarder dan 3,5 ton (en dat zijn feitelijk de normale aanhang en/ of caravan wel). Deze vallen onder het tarief zware voertuigen en een extra vignet is verplicht. Voor een combinatie van auto én caravan zijn dus twee vignetten nodig. Een aanhanger achter een motor is vrijgesteld.

Autoweg-vignet: wat als ik een auto huur? 

Ben je van plan een auto te huren in Zwitserland? Dan hoef je je geen zorgen te maken want huurauto’s in Zwitserland zijn standaard voorzien van een autoweg-vignet. Let op: indien je een auto huurt in een ander land en daarmee door Zwitserland wilt rijden, moet je wel een vignet voor Zwitserland kopen. Verstandig dus om op voorhand contact op te nemen met de verhuurder.

Zomer of winter? Veilig op de Zwitserse weg!

Zomer of winter, wie met de auto naar Zwitserland reist, is verplicht om een gevarendriehoek bij zich te hebben. Reis je in de winter? Dan zijn sneeuwkettingen ook altijd verstandig maar volg de regels en lees verkeersborden. 

Waar bergen zijn, zijn tunnels. Sommige kort andere heel lang, maar in iedere tunnel ben je verplicht te rijden met dimlicht. En over bergen gesproken, misschien overbodig maar rijregel nummer één herhalen we graag nog eens aan: stijgend verkeer heeft voorrang op dalend verkeer (tenzij het stijgende voertuig zich dicht bij een uitwijkplaats bevindt). Uitzondering vormen zware motorvoertuigen, zoals bussen en vrachtwagens, die hebben zowel bergop als bergaf voorrang op lichtere motorvoertuigen.

En bereid jij graag je vakantie goed voor? Dan hebben we natuurlijk altijd de leuke blogs van onze wereldwijven in Zwitserland. Fijne reis!

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.