Dagje Amsterdam? Van verborgen plekjes tot verrassende ontmoetingen

Gastschrijfster

Niets zo leuk als weg in eigen Nederland. Zeker als je al heel lang in het buitenland woont, blijkt dat je er altijd weer nieuwe ontdekkingen doet. Ook in Amsterdam! Onze wereldwijde bekende stad van grachten, fietsen en een rijke geschiedenis. Maar er is zoveel meer te ontdekken dan de standaard toeristische trekpleisters.

Vandaag neemt onze gastschrijver je mee op een dag vol verrassende ontmoetingen en verborgen pareltjes in Amsterdam.

Begin de dag goed met een kopje koffie

Mijn dag begint vroeg met een wandeling langs de Amstel. De opkomende zon schildert de lucht in prachtige tinten roze en oranje, terwijl de stad langzaam ontwaakt. Een rustig begin van de dag, weg van de drukte van de binnenstad. Na een korte wandeling besluit ik een koffie te halen bij een van mijn favoriete plekjes, een charmant café verscholen in een smal steegje. Terwijl ik geniet van mijn koffie, blader ik door de krant en maak een praatje met de eigenaar, een lokale bewoner met talloze verhalen over het oude Amsterdam.

Met een goede kop koffie achter de kiezen, is het tijd om de stad verder te verkennen. Ik fiets richting de Jordaan, een wijk die bekend staat om zijn smalle straatjes, boetiekjes en gezellige cafés. Onderweg stop ik bij een kleine bloemenkraam om een kleurrijk boeket mee te nemen. De geur van verse bloemen en de vriendelijke glimlach van de bloemist maken mijn ochtend compleet.

Zeg Amsterdam, zeg… coffeeshop!

De Jordaan heeft altijd iets nieuws te bieden, of het nu een verborgen hofje is of een uniek kunstgalerijtje. Eén bezoek volstaat niet, en de Jordaan leer je misschien pas echt kennen door steeds terug te gaan. Vandaag stuit ik op een kleine, onafhankelijke boekwinkel. Ik kan het niet laten om even binnen te kijken. De eigenaar, een gepassioneerde lezer, geeft me tips over boeken die ik absoluut moet lezen. Met een nieuwe roman onder mijn arm, vervolg ik mijn weg. Onderweg passeer ik een coffeeshop Amsterdam, een typisch onderdeel van de stad die toeristen vaak intrigeert.

Het is inmiddels lunchtijd en ik besluit een hapje te eten bij een vegan bistro die onlangs is geopend. De menukaart staat vol verrassende gerechten en ik kies voor een kleurrijke Buddha bowl. Terwijl ik geniet van mijn maaltijd, raak ik aan de praat met een stel uit Canada. Ze zijn net gearriveerd en vragen om tips voor hun verblijf. Ik vertel hen over de minder bekende plekken in de stad en raad hen aan de authentieke kant van Amsterdam te ontdekken, ver weg van de drukke toeristische hotspots.

Amsterdam is slenteren langs grachten

Na de lunch bezoek ik het Tropenmuseum, een fascinerende plek vol verhalen uit verschillende culturen. De tentoonstellingen zijn indrukwekkend en ik verlies de tijd uit het oog terwijl ik door de zalen dwaal. Mijn dag eindigt met een rustige avondwandeling langs de grachten. De lichten reflecteren in het water en geven de stad een magische sfeer. Onderweg kom ik een straatmuzikant tegen die een prachtig stukje speelt. Ik blijf even staan en geniet van de muziek.

Amsterdam heeft zoveel te bieden, van verborgen schatten tot bijzondere ontmoetingen. Het is een stad die blijft verrassen, elke keer weer. Dus de volgende keer dat je in Amsterdam bent, vergeet dan de toeristische trekpleisters en ontdek de stad op jouw manier. Dwalend door de vele straten en leuke buurtjes.

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.