India: Het verschil zit ‘m in dat wat je niet ziet

Nooit vergeet ik het gesprek dat ik in Bangalore had met Zweedse Kristina. We stonden te wachten op de schoolbus die onze kinderen thuis zou brengen en raakten aan de praat over de verschillen tussen India en onze landen. We kwamen tot de conclusie dat het hem niet zit in alles wat je kunt zien, horen en voelen maar juist in hetgeen je níet kunt zien.

De manier van denken, gebaseerd op tradities, cultuur, ervaring, geschiedenis, is in Europa zo anders dan in India. En dat is ook het verraderlijke. In India kun je je namelijk heel goed in het Engels redden, waardoor het lijkt dat je dezelfde taal spreekt. Maar dat is vaak een illusie.

Cirkels van relaties

Eén en ander viel op zijn plek toen een vriendin van me, die de opleiding Corporate Anthropologie volgt, me een stukje uit het boek De Corporate Tribe stuurde. Over de cirkels van relaties, die de mate van vriendschap en verbinding maar ook van de verplichtingen en wederkerigheid daarvan beschrijven. En laten die er in India nu heel anders uitzien dan in Nederland!

Korte uitleg

Even heel kort door de bocht: in niveau één zitten de mensen die echt behoren tot je inner group. De mensen voor wie je er altijd bent en die er altijd voor jou zijn. In niveau twee zitten de mensen voor wie je zeker vriendschap en verbinding voelt, maar bij wie het okay is als je er niet in alles voor elkaar bent. In niveau drie zitten je kennissen en in niveau vier de mensen die je wel tegenkomt, maar die je niet kent.

Nederland versus India

Waanzinnig interessant vind ik dit, omdat het voor mij zoveel verklaart. Want waar wij Nederlanders slechts een handvol mensen in de eerste cirkel hebben (je gezin, heel naaste familie, een enkele vriend voor het leven) of soms zelfs helemaal niemand, hebben Indiërs er wel honderd. Honderd mensen met wie ze hele warme, maar ook hele verplichtende relaties onderhouden. Wat natuurlijk ontzettend veel tijd en energie kost. Hun niveau twee is misschien daarom wel te vergelijken met ons niveau vier (of zelfs vijf). Naast zo’n intensieve eerste cirkel is er nauwelijks tijd en aandacht over voor de rest van je omgeving.

Inzicht met terugwerkende kracht

Er viel ineens zoveel op zijn plek. Ik realiseerde me dat wij bij bepaalde mensen in de eerste cirkel terecht zijn gekomen, terwijl zij voor ons in cirkel drie zitten. Ik snap nu veel beter waarom onze chauffeur ‘I love you’ bij het eerste afscheid tegen ons zei. Iets wat wij best wat ongemakkelijk vonden. Voor hem was het logisch, we hoorden erbij. En het is mij nu ook veel duidelijker waarom Indiërs in mijn ogen zo ongelooflijk hard kunnen zijn voor mensen die ze niet kennen.

Liefde en eerlijkheid

Een paar dagen geleden zag ik een gemiste video call uit India, van één van de vrouwen uit de sloppenwijk met wie ik had gewerkt. Ik stuurde een berichtje, vroeg of alles goed was. Ze vertelde dat ze me miste. En van me hield. Het raakte me. Het was iets dat ik niet snel tegen haar zou zeggen, we zitten in andere cirkels. De volgende dag belde ik terug. Ik kwam net thuis, een rode neus van het fietsen en mijn haren nog nat van de kapper. Wat ik was vergeten, is de genadeloze Indiase eerlijkheid. ‘Are you ill mam? You look so bad.’

Over dit Wereldwijf: Dorine Veelders - Nederland

Hoi! Ik ben Dorine en na 7,5 jaar in Polen en India te hebben gewoond is mijn thuis nu Rotterdam. Als loopbaancoach en HR-adviseur ben ik altijd bezig op het snijvlak van loopbaan & leven, waarbij het thema "werkgeluk" voor mij centraal staat. Voor De Wereldwijven schrijf ik niet alleen over vrouwen die keuzes maken die inspireren en voor verandering zorgen, maar ook over zaken als culturele verschillen & emancipatie. Als het maar zorgt voor een nieuwe blik, inspiratie, verdieping of verrassing.