Dokter Bibber: bang voor nep dokters

Drie jaar woon ik alweer in Nepal en elke dag als ik op de scooter stap, duim ik dat ik de rit ga  overleven. Zonder verkeersregels, slechte wegen en drukte is een ongeluk natuurlijk zo gemaakt. Maar waar ik vooral zo bang voor ben, is om in een Nepalees ziekenhuis terecht te komen!

Een jaar geleden las ik een artikel waarin bekend gemaakt werd dat de meeste doktoren in Nepal nep zijn. Via corruptie hebben zij een papiertje gekocht waardoor zij zich kunnen voordoen als dokter. Onvoorstelbaar zou je denken! Je wilt toch niet op je geweten hebben dat je door jouw onkunde iemand in gevaar hebt gebracht. Maar hier zien ze dat toch anders….

Dokter bibber

Ik ben bang dat ik laatst zo’n dokter ben tegen gekomen…Ik was al een maand goed ziek waarbij ik niks binnen kon houden en alleen maar aan het afvallen was. Omdat ik niet naar het ziekenhuis wilde, bleef ik een bezoek aan de dokter maar uitstellen. Maar na drie weken en tien kilo lichter werd het toch wel eens tijd. Nou stelt een ziekenhuis hier sowieso niet zo veel voor. Het is een klein kamertje met een gordijn en en bed met onverschoonde lakens en een stoeltje. De receptioniste belde de dokter op. Hij zou zo snel mogelijk komen. Na een tijdje gewacht te hebben, kwam de dokter eindelijk!

Diagnose kanker

Na uitgelegd te hebben wat er allemaal mankeerde, kon de dokter zonder enige testen blijkbaar vaststellen wat er met mij mis was. Zijn diagnose: Ik zou kanker hebben. Pardon?! Dat leek mij toch wel heel sterk en ik gaf aan dat ik dacht dat dat het niet zou zijn. Dus vroeg hij verder. ‘Drink je hete thee?’ ‘Jazeker, antwoordde ik hem. ‘Ik lust elke dag zeker wel een lekker kopje thee! ‘Oke, dan weet ik wat het is’, zei de dokter. ‘Je hebt je maag verbrand door de hete thee.’  Je snapt dat ik met mijn zieke en vermoeide hoofd hier helemaal niet op zat te wachten. Ik wilde bijna vragen of hij nog een gokje wou wagen wat het kon zijn. Maar in plaats daarvan zag ik het niet meer zitten en wou dus gaan. Mijn Nepalese man hield mij echter tegen en luisterde aandachtig naar de dokter.

Nepalezen en hun heilige vertrouwen in dokters

Nou heb ik wel een beetje medische kennis en weet ik hoe mijn lichaam aanvoelt en wat voor symptomen bij ziektes horen. Nepalezen hebben daar echter vaak geen kennis over en hebben een rotsvast vertrouwen in alles wat de dokter zegt. Men spreekt een dokter in principe ook niet tegen. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren als de dokter eigenlijk geen dokter is. Voordat ik bijvoorbeeld weg kon uit de ziekenhuiskamer moest ik eerst ook mijn man nog overtuigen dat wat deze dokter zei toch echt niet klopte. En als directe Nederlandse vertelde ik de dokter dat ik hem niet geloofde. Ik liet hem met open mond achter.

Op zoek naar een ‘echte’ dokter

We gingen naar het volgende ziekenhuis. Wederom vertelde de receptioniste dat de dokter gebeld was en er straks aan zou komen. Na een uur gewacht te hebben kwam hij dan eindelijk!
Het gordijn ging open en wie stond er voor mij? Juist, dezelfde dokter uit het andere ziekenhuis! Het bleek dat geen enkel lokaal ziekenhuis hier een vaste dokter heeft. Dus wanneer er eentje nodig is, word er een rondje gebeld. De dokters gaan dus van het ene ziekenhuis naar het andere. Toen hij mijn zag, sprak zijn gezicht boekdelen. Ik ben opgestaan en weg gegaan.  Deze keer naar een Westers ziekenhuis. Dan maar met een rib uit mijn lijf! 

Over dit Wereldwijf: Maud van de Worp - Nepal

Namaste! Ik ben Maud en op mijn 23e verhuisd naar Nepal om samen met mijn Nepalees onze Stichting INSPIREnepal te runnen. Ik doe hier te veel verschillende dingen maar mijn passie is werken als muziektherapeut (special needs/brandwondenafdeling), mijn kennis delen met de locals en mijn stagiaires uit Nederland. Naast, appeltaarten bakken met onze special need meiden in onze eigen bakkerij.