Hoe vreemd klinkt het Sinterklaasverhaal in het buitenland?

“Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan. Hij brengt ons Sint Nicolaas ik zie hem al staan, hoe huppelt zijn paardje het dek op en neer, hoe waaien de wimpels al heen en al weer”, mijn dochtertje van drie zingt het liedje inmiddels uit volle borst mee. Ze wacht op de boot waarmee Sinterklaas en zijn Pieten naar Nederland komen om op 5 december alle kindjes blij te maken met cadeautjes. Nu is er al een paar jaar een hele Pietendiscussie gaande in Nederland. Kan deze traditie eigenlijk nog wel gevierd worden?

Zijn knecht staat te lachen en roept ons reeds toe

“Well, then this white old man with a big white beard is travelling from Spain by ship. His helpers are all black and dressed in the most colourful outfits. When they arrive they throw candy and all the children go crazy and rush to pick up the candy from the floor.”  Terwijl ik dit zeg realiseer ik mij dat dit heel raar klinkt. Ik merk het ook aan de blikken van de mensen tegen wie ik dit vertel. We zitten gezellig buiten bij het zwembad van ons appartementencomplex in Kuala Lumpur.

“From the ground?” Hoor ik iemand zeggen. Ja, dat is best raar natuurlijk. Als je hier iets op de grond gooit wat een ander vervolgens moet oprapen dan is dat heel respectloos, dus dat doe je dan ook niet. Nu wil je hier dan ook niks van de vloer eten, maar ja in Nederland toch eigenlijk ook niet? Gelukkig gebeurt het vrijwel niet meer en wordt het strooigoed tegenwoordig netjes in zakjes gestopt.

Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe…

Een beetje bedenkelijk ga ik toch verder met mijn uitleg. “Yes and when the children are naughty we tell them that they will get punished and that they may even have to go back to Spain with Sinterklaas.” Hmmm,  ik wil eigenlijk stoppen met het verhaal, want het klinkt absurd. Ik word dan ook vol ongeloof aangekeken. Ik geneer me en begin te lachen en kan niet meer ophouden. De paar Nederlanders in de groep lachen met mij mee. “That’s a very weird tradition you have there.”  Ja, ik weet dan ook eigenlijk niet hoe ik het recht moet praten en verander maar van onderwerp.

Oh, lieve Sint Nicolaas kom ook eens bij mij

Nu wij zelf kinderen hebben en in Nederland zijn, ontkomen we niet aan de Sinterklaastraditie. Onze dochter van drie krijgt het automatisch mee en dat maakt ons ook niet uit. Toen ik zo jong was vond ik Sinterklaas ook leuk. Maar nu kijk ik er toch wel anders tegenaan. Het is leuk om een traditie te hebben, maar als het andere mensen kwetst dan is dat natuurlijk niet de bedoeling. Volgens mij raken we kwijt waar Sinterklaas eigenlijk om draait? Het is een verzonnen kinderfeest. Dus waarom geven we daar niet een draai aan?

Zo kan de traditie blijven bestaan en is het voor alle kindjes leuk. Piet komt toch door de schoorsteen? Dus een veegje roet hier en daar of wat mij betreft een gekleurde piet. Het maakt de kinderen volgens mij weinig uit. Het gaat om de fantasie die geprikkeld wordt. Laten we dan ook onze fantasie gebruiken om het voor iedereen leuk te houden. De wereld wordt steeds kleiner en leven in een multiculturele samenleving, dus een beetje aanpassing kan geen kwaad.

En rijd toch niet stilletjes ons huisje voorbij

Dus nee, het hoeft niet helemaal weg. Ik zie hoe mijn dochtertje de hele dag al dansend door de huiskamer de Sinterklaasliedjes zingt. En, ik moet eerlijk bekennen, Sinterklaas is soms toch wel handig wanneer ze niet luistert. “Ik denk dat ik maar even met Sinterklaas moet bellen hoor en dan komt hij misschien niet langs”. Niet dat dit veel helpt trouwens, want dan antwoordt ze: “Nou, dat maakt niet uit. Dan ga IK toch naar Spanje?”

Misschien is dat laatste met deze hele Pietendiscussie eigenlijk sowieso wel een beter idee 😉

Over dit Wereldwijf: Jennifer Joedo - Nederland

Hi! Ik ben Jennifer Joedo. In 2008 reden mijn vriend en ik in onze eigen Landrover Defender overland naar Australië en weer terug naar Nederland via de oostkust van Afrika. Vervolgens hebben we op meerdere plekken op de wereld gewoond (Kuala Lumpur, Sydney en Corfu) en zijn we in 2015 weer naar Nederland terug gekeerd. Nu 5 jaar later en twee kindjes rijker zitten we middenin de voorbereidingen om opnieuw een overland trip te maken. Dit keer in onze Steyr brandweerwagen die we nu aan het ombouwen zijn tot een heuse 4WD overland expeditietruck. Onze reiservaringen deel ik niet alleen hier, maar ook op mijn website Travelguppies. Verder schrijf ik voor de Wereldwijven graag over inspirerende vrouwen die iets moois bijdragen aan deze wereld.