Ontmoet wereldwijf Monic uit Kenia. Van de Amstel naar de Afrikaanse bush

Monic - Kenia

25 februari 2019

Zoemende motoren, een strak blauwe hemel, airborne, met mijn hele leven in een paar koffers in de belly van een B-747 ben op weg naar Nairobi. Terwijl Nederland langzaam onder me wegglijdt, dwalen mijn gedachtes af naar mijn vertrek naar Afrika. Letterlijk van de Grachtengordel van Amsterdam naar de diepe bush van Afrika. De aanleiding hiervoor? Mijn inmiddels nu ex man gaf aan weer ‘verliefd te willen worden’…

Het kwam redelijk als een donderslag bij heldere hemel. Met meteen daarop de gedachte: ‘Wat doe ik met de rest van mijn leven’? Afrika is geen onbekend terrein. En had me de laatste paar jaar ingezet voor anti- poaching in Samburu en het installeren van lion lights rond Nairobi. 

Velen verklaren me voor gek, maar voor mij is het letterlijk ‘now or never’.  

Ik weet een stukje grond op de kop te tikken in de Northern territories of Kenya. Ik heb geen idee hoe ik alles aan ga pakken. Het is ook financieel een groot risico, ik ben niet rijk. Natuurljk heb ik ook verdriet…Je gaat toch een rouwproces in na een huwelijk van 20 plus jaar? Maar ik wil niet aan dat verdriet toegeven, blik op oneindig… en gaan!

Ik heb nog geen teen in de aankomsthal van Nairobi gezet of het licht gaat letterlijk uit…Een ‘black out’,  dat heb ik weer! De donkerte duurt meer als een uur, waarbij alle passagiers gelaten afwachten. Ik ben opgelucht als ik eindelijk met de taxi het vrachtgedeelte van Jomo Kenyatta airport bereik en mijn hond Lamu in mijn armen kan sluiten. 
Voor de lange rit naar het Noorden heb ik een chauffeur geregeld, zodat ik aan de auto en het links rijden kan wennen!

Een hutje zonder ramen

Mijn huis is niet af, dat wist ik. Echter de moed zinkt me in de schoenen als ik in de verte mijn constructie zie! NO way dat ik daar met een paar weken in kan! Ik heb een Rondaval (hutje) gehuurd bij Umoja camp, dat verbonden is aan Umoja project, dat mishandelde en verstoten vrouwen opvangt.  Ik vind het eigenlijk wel komisch dat ik hier mijn komende weken slijt. Wat ik dan niet kan vermoeden is dat ik maanden zonder ramen zou slapen terwijl de zandstormen ‘s nachts door mijn slaapkamer gieren. Dat ik met muskieten-net om mijn hoofd wakker zou worden in een zandbak die meer op de Sahara lijkt dan op een bed!

Midden tussen de rivaliserende stammen

Ik ben me dan ook nog onbewust dat mijn nieuwe huis op de grens staat van een aantal rivaliserende stammen en ik de komende twee jaar in een grote tribal verzeild zal raken. Als toerist heb je daarmee niets te maken in een Reservaat of National park maar helaas woon ik op de eerste rij aan de rivier die de stammen verdeelt en die graag elkaars vee roven. In de jaren daarna wordt mijn huis zelfs een landmark tussen de rivaliserende krijgers en komt Unicef voedselhulp verlenen.

Wist ik veel….

Blissfully unaware zit ik mijn eerste avond onder een fonkelende sterrenhemel aan de rivier en dommel ik even later weg in het mini bed met klamboe. Lamu, de hond, ligt met zijn deken vredig op het andere bed. In de verte hoor ik het diepe vibrato van een leeuw. Ik kruip tevreden dieper onder mijn lakens. Dit is waarvoor ik ben gekomen. Avontuur, bush en wilde dieren. Zachtjes dommel ik weg op de vlagen van de wind, die de zingende stemmen van de vrouwen in de naburige Manyatta meebrengt. Het is een lied voor de regens, die hier een ware zegen zijn in de droge Northern territories. 

Geen dag zonder bizarre gebeurtenissen

Vanaf deze dag, zal geen dag voorbij gaan zonder een onverwachte gebeurtenis die vaak te bizar is voor woorden. Ik sta er vaak versteld van hoe hard het leven is voor mens en dier.  Vooral voor vrouwen. Hoe dicht leven en dood op elkaar staan. Het is een hard leven, ook voor mij.  Maar het is ook een avonturenboek, waar vooral de waanzinnig innige band die ik heb met een aantal wilde olifanten mijn leven en mijn geluksmomenten in grote mate bepalen…Wordt vervolgd.

LEES DE LEVENSVERHALEN VAN ANDERE INSPIRERENDE WERELDWIJVEN

Over dit Wereldwijf: Monic - Kenia

Monic - Kenia
Serian, vanuit de Afrikaanse bush waar ik naartoe verhuisde met mijn hond, nadat mijn nu ex man aangaf nog een keer verliefd te willen worden. De Afrikaanse bush trok, ik dacht 'its now or never’! Leeuwen rond mijn huis, wilde olifanten die mijn vrienden werden. Bushlife, tribal war, battling cancer, een leven waarbij commedy en drama elkaar afwisselen.