Een glimlach voor kinderen met een hazenlip in Guatemala

door gepubliceerd op 18 mei 2019Tags: , , , ,

In 2008 is Tessa de Goede-De Ordoňez (35) voor het eerst in Guatemala. Ze verblijft bij een gastgezin, schrijft zich in voor een cursus salsadansen en is vastberaden om de Spaanse taal onder de knie te krijgen. Een maand later zou ze weer naar huis vliegen. Althans dat was het idee… Maar op de derde dag van haar vakantie ontmoet ze haar dansleraar en wordt verliefd…

Deze dansleraar is inmiddels al acht jaar haar man en één maand Guatemala is elf jaar geworden. Nu runt ze haar eigen Stichting Tess Unlimited waarbij ze kinderen met schisis (oftewel hazenlip) helpt.

Tover een glimlach op ieder kindergezichtje

“Ik werd verliefd en besloot voorlopig niet terug te gaan naar huis. Ik ging aan de slag als vrijwilliger bij een lokaal ziekenhuis, zonder dat ik ook maar enige medische achtergrond had. Hier kwam ik voor het eerst in aanraking met kinderen die schisis hebben. Ik hielp bij een ondervoedings-project wat inhield dat ik de baby’s hielp voeden en verzorgen.”

“Het was chaos! Je hebt geen tijd om gehecht te raken aan een kind. Maar de ouders raakten wel vertrouwd met mij en zo bouwden we langzaam een band op. Eén keer per jaar kwam er een chirurg uit Amerika die een week lang gratis operaties uitvoerde voor degenen die het het hardst nodig hadden. Maar de vraag bleek zo groot dat één week niet voldoende was. De ouders vroegen mij om hulp, omdat ik het dichtst bij ze stond en voor ik het wist had ik mijn eigen stichting Tess Unlimited opgezet.”

Een speciale melkfles

“Ik begon met het opzetten van een melkproject. Veel kinderen met schisis raken ondervoed omdat ze niet goed kunnen drinken. Om te voorkomen dat ze opgenomen moeten worden in het ziekenhuis helpen we ze om ze naar een gezond gewicht te brengen. Dit doen we door ze melk te geven uit een speciale fles die het drinken makkelijker maakt. Als ze dan eenmaal aangesterkt en op een gezond gewicht zijn, dan pas komen ze in aanmerking voor een operatie. Momenteel helpen we zo’n 250 babies met het melkproject.”

Tien Geplande operatie-weken per jaar

Inmiddels organiseert Tessa en haar team, waaronder haar broer, tien keer per jaar een operatieweek. Hierbij komt een chirurg op vrijwilligersbasis de operaties uitvoeren.

“Dit jaar komt er voor het eerst een Nederlandse chirurg naar ons toe om een week de operaties uit te voeren. Tot nu toe werkten we namelijk met een volledig Amerikaans team.”

Jaarlijks behandelt Tessa met haar stichting zo’n 300 tot 400 kinderen. Echter worden er naar schatting wel zo’n 3000 kinderen per jaar met deze aandoening geboren, waarvan een groot aantal al vroeg komt te overlijden doordat ze bijvoorbeeld niet goed uit de borst kunnen drinken en er geen hulp in de buurt is.

Ieder kind behandel ik alsof het van mij is

Wat precies de oorzaak is van schisis is nog steeds onbekend. “Uit onderzoek is gebleken dat de meeste kinderen met schisis worden geboren in afgelegen dorpjes waar nog veel armoede is. Naast dat het ook genetisch bepaald is, is armoede en daarmee dus ook ondervoeding waarschijnlijk één van de oorzaken. Ik heb inmiddels 1000 enquetes weten te verzamelen om hier een uitspraak over te kunnen doen.”

“Hier in Guatemala is er maar één chirurg in het hele land die dit kan. Want ja, met schisis valt geen geld te verdienen en is het dus niet interessant.”

“Ook in Nederland worden er kinderen met schisis geboren, maar dat zijn er aanzienlijk minder. Bovendien worden ze in Nederland snel geholpen en is het een eenvoudige operatie. Hier in Guatemala is er maar één chirurg in het hele land die dit kan. Want ja, met schisis valt geen geld te verdienen en is het dus niet interessant. Het valt onder plastische chirurgie, alleen deze mensen hebben geen geld. Het is hard, maar zo is het nu eenmaal.”

Mijn droom is een eigen ziekenhuis

“Dus ik doe wat ik kan en probeer daarom maar met chirurgen uit het buitenland te werken die wèl willen helpen. Ieder kind die in dit project komt behandel ik als mijn eigen kind. Ik maak dan ook zelf de planning en ik bepaal zelf wie wanneer geopereerd wordt.”

Tessa’s droom is om in de toekomst een eigen ziekenhuis te hebben waar de operaties kunnen plaatsvinden. Wil je haar helpen deze droom te verwezenlijken? Kijk dan op Tess Unlimited voor meer informatie!

Over dit Wereldwijf: Jennifer Joedo - Nederland

Hi! Ik ben Jennifer Joedo. In 2008 reden mijn vriend en ik in onze eigen Landrover Defender overland naar Australië en weer terug naar Nederland via de oostkust van Afrika. Vervolgens hebben we op meerdere plekken op de wereld gewoond (Kuala Lumpur, Sydney en Corfu) en zijn we in 2015 weer naar Nederland teruggekeerd. In 2020 wilden we met ons gezin in een tot expeditietruck omgebouwde brandweerwagen overland naar Japan rijden. Door corona ligt dit plan nu in de koelkast. Maar ik inspireer graag nog reislustige gezinnen op mijn platform Travelguppies. Verder maak ik muurschilderingen en schilder ik portretten en interview ik voor de Wereldwijven graag over vrouwen die mij inspireren en iets moois bijdragen aan deze wereld.