BO bedacht de herinnerreis: ‘De Herinnerreis biedt mensen rust en ruimte voor verwerking’

Bo Vrinten is levenscoach en organiseert Herinnerreizen naar Vlieland voor mensen die te maken hebben met rouwverwerking en verlies. Daarnaast is ze yogadocente, selfcare expert en coach en woont ze al negen jaar gelukkig samen met haar partner, drie kinderen en hun labrador in Utrecht.

Zelf komt ze uit een wat complexere gezinssituatie waardoor ze eigenlijk al haar hele leven aan balans, zelfvertrouwen en zelfacceptatie werkt. Het heeft haar tot een zelfstandige, krachtige én gevoelige vrouw gemaakt.

Haar levensmotto’s: ‘Life isn’t about finding yourself, it’s about creating yourself’ en ‘Doe dingen waar je hart van gaat zingen’.

‘Ik kan nu zien dat mijn jeugd er juist aan heeft bijgedragen dat ik al jong een sterke intuïtie ontwikkelde.’

Inmiddels is mijn intuïtie de belangrijkste tool in mijn huidige werk. ‘Hiermee kan ik snel en goed aanvoelen wat een ander nodig heeft. Dat dit voor iemand van waarde kan zijn, werd me pas duidelijk toen ik in 2006 tijdens mijn vakantie een pas gescheiden vrouw ontmoette. Ze zag er erg somber uit dus nodigde ik haar uit voor een strandwandeling. Het werd een lange wandeling, met verbrandde voeten kwamen we terug, maar ik zal nooit vergeten hoe ze keek. Ze was helemaal opgebloeid tijdens het gesprek, puur door intuïtieve reflectie.

Die avond verscheen er een stralende vrouw aan het diner, ik krijg er nog kippenvel van als ik eraan denk. Ik wist meteen, als ik met mijn intuïtie mensen verder kan helpen, inzicht kan bieden, kan bijdragen aan iemands geluk, dan wil ik me hierin verder ontwikkelen. Eenmaal thuis meldde ik me dan ook meteen aan voor de Co-Active Coachings-opleiding waarin je o.a. leert mensen te motiveren tot zelfleiderschap. Toen ik de opleiding had afgerond, voelde ik toch dat ik eerst nog wat meer levenservaring wilde opdoen voordat ik mensen zou gaan coachen…’

Welke levenservaring bedoel je?

Ik vond mezelf nog wat jong, was nog wat onzeker over mijn intuïtief vermogen, en vond het belangrijk om eerst zelf nog verder te groeien als mens, en als coach. Die levenservaring kreeg ik toen na een langdurig fertiliteitstraject en een miskraam het moederschap me niet gegeven bleek. Voordat ik aan het traject begon had ik als ondernemer geleerd dat je alles kunt realiseren zolang je je er maar vol voor inzet. Nu moest ik accepteren dat niet alles maakbaar was, het leerde me de belangrijke levensles van kwetsbaarheid. Er volgde een lange periode van rouw waarin passende begeleiding ontbrak. Zo sterk als ik me voelde bij aanvang van het traject, zo onzeker kwam ik eruit. Ik schaamde me en voelde me incompleet als vrouw.

Als casting director en confidence coach werkte ik in een branche waarin het dagelijks gaat om uitstraling, dus ik liet me sterk zien, maar van binnen voelde ik me leeg en doelloos. Het heeft denk ik wel vijf jaar geduurd voordat ik me weer krachtig voelde en ik mijn (nieuwe) purpose voor de toekomst helder had. Ik zou er niet zijn voor één maar voor velen. Terugblikkend naar mijn proces was selfcare voor mij dé sleutel tot verbinding en zelfheling. Als ondernemer was een van mijn talenten een andere kijk op zaken. Omdat ik altijd al een grote passie had voor communicatie en verhoudingen volgde ik de opleiding Familie-opstellingen en Systemisch Werken. Perfect getimed want in datzelfde jaar werd ik mantelzorger voor mijn vader…

Eind 2017 vertrok ik voor vijf weken naar India voor de opleiding tot Yogadocente waarmee ik mezelf meer over de zachtere tools in coaching wilde leren. Eenmaal terug ging ik direct bij mijn vader langs. Ik had geen dag later moeten gaan want de volgende ochtend kreeg ik een telefoontje. Hij was onverwachts overleden, alsof hij op me had gewacht. Dankbaar als ik was, wilde ik deze keer, uit respect voor mijn vader en mijzelf, alle tijd en ruimte te nemen voor mijn rouwproces, nu met alle kennis en tools die ik door de jaren heen had geleerd.

Was jouw eigen rouwproces de aanleiding voor de Herinnerreis?

Uiteindelijk wel, maar dat kon ik van tevoren niet bedenken. In die tijd schreef ik het Herinneringsboek ‘Vier Seizoenen’, met mijn ervaringen en tips over selfcare in tijden van rouw. Toen ik zelf de vier seizoenen had doorleeft, besloot ik het boek niet uit te geven maar te vertalen naar de Herinnerreis, een 4-daagse stilteretraite op Vlieland waar deelnemers een moment voor zichzelf nemen en wanneer gewenst een begin met hun éigen Herinneringsboek maken, een bijzonder document voor later.

‘Mijn eigen pad heeft me laten zien voor wie ik van betekenis mag zijn, mensen voor wie verlies ‘rouw’ op hun dak komt, die geen rust of ruimte vinden en zich eenzaam voelen in hun rouwproces.’

Je bent yogadocente, selfcare expert en coach. Hoe hangen deze rollen voor jou samen? 

Voor mij is het de ultieme combinatie en de rollen samen vormen mijn core als coach. Als co-active coach heb ik geleerd mensen op alle afzonderlijke aspecten van het leven te coachen, mensen te ‘activeren, inspireren en motiveren om doelstellingen te realiseren. Door de jaren heen heb ik echter zelf ervaren dat je pas richting kunt geven aan je leven als je werkelijk verbonden bent met jezelf. Niet altijd even makkelijk in onze huidige 24/7 maatschappij waar we continu gevoed worden met externe impulsen!

Zo heeft de kracht van social een steeds grotere impact op ons leven. We kijken al snel hoe anderen het doen zonder te kijken naar welk uniek pad er voor onszelf is weggelegd. Door al deze ruis horen we bijna onze eigen stem niet meer. In plaats van goed voor onszelf te zorg maken we eerder ‘overhaaste’ of makkelijke keuzes waardoor we uit verbinding gaan met onszelf én met elkaar.

‘Alle antwoorden zitten in onszelf. Door de stilte in jezelf op te zoeken, kun je weer horen wat je diep van binnen nodig hebt.’

Selfcare is daarin voor mij key, want als je éérst goed voor jezelf zorgt, pas dan kun je goed voor je omgeving zorgen. Ik vond het daarom essentieel om me als coach op dat vlak verder te specialiseren.

De yoga opleiding heeft me op een zachtere manier geleerd hoe ik anderen in een diepere verbinding met henzelf kan brengen door de vele asana’s, meditatie- en ademhalingsoefeningen. Maar ook krachttraining en een gezond voedingspatroon neem ik mee wanneer dit passend is.

Met de opleiding Familie-opstellingen en Systemisch werken leerde ik meer over waar blokkades of belemmeringen kunnen zitten, welke stem van jou is en welke stem je meedraagt van je (voor)ouders. Het laat ons veel zien over familieverhoudingen en kan vaak voor rust en verzachting zorgen, ook wanneer een dierbare ons verlaten heeft. Wanneer je hierin meer kunt loslaten, ontstaat er ruimte voor nieuwe keuzes.

Waarom ben je jouw praktijk Cocoon begonnen?

Cocoon staat voor transformatie, de reis naar binnen. Een rups weet ook niet van tevoren hoe mooi ze zal zijn als ze eenmaal uit haar cocon komt. Intuitief vertrouwt ze op de cocon die ze moet bouwen, waarin ze eerst tot verstilling komt waarna de transformatie volgt. Eenmaal uit haar cocon zal ze eerst haar vleugels moeten laten drogen (bouwen aan zelfvertrouwen) voordat ze ze uitslaat en de wijde wereld ingaat.

We krijgen allemaal te maken krijgen met een fase in leven waarin het belangrijk kan zijn om stil te staan. Waarin het fijn kan zijn om je even terug te trekken. Zelf heb ik mijn rijkdom gevonden in de verstilling en ik voel het als missie om dit door te geven aan anderen die het nodig hebben. Want pas als alles er mag zijn, kun je loslaten, dan voel je je vrij om je weg te vervolgen, en zul je weer stralen! 

Ik heb als coach relaties getraind op het gebied van zelfvertrouwen en heb als fotograaf veel mensen voor mijn lens gehad die niet dúrfden te stralen, vaak door levensloop of omstandigheden. Stuk voor stuk prachtige mensen, die zich toch niet gezien, eenzaam of onzeker voelden, waarbij het vuur gedoofd was. Dat gaat me echt aan het hart, ik vind dat iedereen het verdiend om te stralen! We leven echter in een haastige maatschappij waarin we al snel leeglopen omdat we meegaan in de ratrace en niet altijd helder krijgen wat we precies nodig hebben om in balans te komen en te blijven.

‘Vooral bij verlies en rouw is het lastig te zien wat je nodig hebt, je voelt je verdooft en uitgeput.’

Dan is het fijn als er iemand naast je loopt op je pad, ervaren en breed opgeleid, die je steeds weer op het juiste moment nodige tools aanreikt. Iemand die oordeelloos naar je luistert en bij wie je je kwetsbaar kunt opstellen. En waar je stap voor stap verder komt, hoe lang de weg ook lijkt. Ik weet inmiddels dat ik door mijn eigen levensloop veel voor deze mensen kan betekenen. 

Wat is jouw droom?

Wat een leuke vraag! Dat is toch wel een grote ‘schuur in de natuur’ met een grote glazen pui en een stalen houtkachel die zorgt voor aangename warmte. Een bijzondere plek, uitkijkend over de landerijen, mooie oefeningen doen. Waar mensen bedding, rust en ruimte vinden, waar je je kunt verbinden met jezelf en met elkaar. Samen in een cirkel rondom het grote vuur buiten, zingend en dansend, puttend uit de aardse elementen. Waar je je kunt terugtrekken in stilte in je eigen Cocoon aan een boom. Een plek waar je kunt thuiskomen bij jezelf. En waar mensen kunnen verwerken en sterken, kunnen delen en helen. Ik ben al vijftien jaar op zoek naar dat unieke plekje.

Wat is kenmerkend van jouw manier van werken?

Wat ik van coachees terugkrijg is een luisterend oor zonder oordeel, reflectie, rust, ontspanning, vertrouwen, energie, kracht en vooruitzicht.

Dat ik de coachee de agenda laat bepalen aan de hand van de vraag: Wat heb je NU nodig. Ik werk nooit volgens vaste schema’s of programma’s. Elke persoon en elk proces is anders. De behoefte van de coachee bepaalt de invulling van de sessies.

Ik vind het erg belangrijk dat de coachee zowel fysiek als mentaal de volledige verantwoordelijkheid neemt voor zichzelf. Zo heeft ieder zijn eigen stappen te nemen op zijn levenspad. Ik kan er echt van genieten wanneer een coachee steeds meer energie en helderheid krijgt over zijn unieke pad, wanneer iemand (weer) krachtige beslissingen neemt gefundeerd op vertrouwen.

Wanneer iemand uit zijn of haar cocon komt en weer durft te stralen. Wanneer ze grenzen verleggen en gaan voor wat hen gelukkig maakt.

De Herinnerreis is een speciaal programma afgestemd op verlies en rouwverwerking. Waarom vind je het zo belangrijk om mensen bij dat proces te begeleiden? 

Omdat we niet altijd weten hoe met verlies of rouw om te gaan. Soms willen we er ook niet naar kijken omdat het pijn doet, maar daardoor komen we vaak niet verder in ons proces. We krijgen van onze omgeving ook niet altijd de nodige tijd om te rouwen. Er wordt al snel verwacht dat we de draad weer oppakken. We voelen ons onbegrepen, onzeker, instabiel en soms zelfs depressief. Niet iedereen vindt het makkelijk om in een periode van rouw om hulp te vragen, om zich van zijn kwetsbare kant te laten zien. Omdat we een ander niet tot last willen zijn trekken we ons nog meer terug en gaan we uit verbinding met de ander, daar waar we de verbinding juist zo hard nodig hebben. Dit maakt dat er veel eenzaamheid is onder mensen die te maken hebben met verlies of rouw.

Met de Herinnerreis op Vlieland wil ik bijdragen aan die verbinding. Het is een bijzondere 4-daagse stilteretraite met intensieve begeleiding, bijzondere oefeningen en ontspanning, speciaal voor mensen die moeilijk de rust en ruimte voor hun verwerkingsproces kunnen vinden. Het is een reis in herinnering aan je dierbare. Samen met gelijkgestemden kijk je in alle kwetsbaarheid naar het gemis en doorleef je stap voor stap wat zich aandient, soms met een traan maar er wordt ook veel gelachen. Je bent elkaar in deze dagen tot grote steun en maakt vrienden voor het leven. Verlies van een dierbare maakt je tot een ander mens. Je bent dan wel iemand verloren maar het maakt je ook een rijker mens. Door in herinnering aan onze dierbare terug te kijken naar wat ze ons gegeven hebben, kunnen we die verrijking eerder omarmen. Het geeft ons troost en vooruitzicht.

Wat vind jij van de uitspraak: Loslaten is de overtreffende trap van liefhebben?

Loslaten is vertrouwen. Het is voorbij gaan aan onze eerste behoefte om vast te houden, uit liefde voor de ander en uiteindelijk ook voor jezelf.

Hoe komen mensen tijdens de Herinnerreis ‘Thuis bij zichzelf’?

Zonder een goede mate van selfcare zie ik geen mogelijkheid tot een diepe verbinding met jezelf. Dat is het allerbelangrijkste ingrediënt van een goede rouwverwerking. Zo vind ik de uitspraak ‘Je lichaam is je tempel’ zo waar. Terug naar de bron is vaak belangrijk om hier de nodige kracht uit te kunnen putten.

Ik werk veel met de kracht van de natuur. De natuur nodigt je uit tot loslaten en geeft je in ruil nieuwe energie. Verder werk ik tijdens de sessies, workshops en retreats veel met yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen, lichaamswerk, en gebruik ik opstellingen en oefeningen uit de toegepaste psychologie. Ik hou enorm van creatieve werkvormen omdat dit de geest tot rust brengt en van muziek, zang, stembevrijding en dans, wat het vuur in iemand aanwakkert. Fotografie zet ik ook nog weleens in als ik denk dat dit iemand een boost in het zelfvertrouwen kan geven. Deze elementen komen steeds weer terug, zowel bij de retreats als bij de ‘Aan Tafel sessies’ en de ‘Grief Relief‘ dagen.

Waarom heb je gekozen voor Vlieland?

Omdat het fijn is om alles echt even los te kunnen laten door van het vaste land naar een eiland te gaan. Het moment dat je op de boot stapt, voel je al nieuwe energie als wind door je haren. Het prachtige spa- en strandhotel maakt dat deelnemers volledig ontzorgd worden zodat ze zich écht even volledig kunnen richten op zichzelf. 

Wil jij ook graag op Herinnerreis? Of ken je iemand waarvoor dit op het juiste moment komt? Schrijf je dan HIER in onder vermelding van HERINNER-WW en ontvang een vroegboekkorting van 35 euro.

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!