360 met de Wereldwijven: Het Coronavirus, van grotere problemen in Afrika tot pure politiek in de VS

door gepubliceerd op 27 februari 2020Tags: , ,

Het Coronavirus, het is all over the news, all over the world. En inmiddels spreken we van een pandemie. En zoals deze wereldkaart aangeeft verspreidt het virus zich behoorlijk snel. Je zou zeggen dat de angst voor een besmettelijk en dodelijk virus voor ieder mens geldt. Toch wordt het in het ene deel van de wereld heel anders beleefd dan in het andere deel van de wereld.

Natuurlijk wordt de hoeveelheid zorg en paniek gevoed door de hoeveelheid slachtoffers die er vallen in het land of inmiddels continent waar je woont maar de manier waarop informatie tot je komt of de context waarin je leeft speelt ook een grote rol in de beleving van de dreiging van een dergelijke Pandemie. Een mondiale aanpak en overeenstemming over de ernst van deze pandemie is wellicht de enige manier om het virus te temmen. Maar kan dat als de beleving zo anders is in al die delen in de wereld? De Wereldwijven vertellen.

Corona in Azië, ontkenning en gouden standaard

Karien, Indonesië:  Indonesië heeft officieel aangegeven geen Corona te hebben… of het waar is? Er zijn nauwe banden met China dus het lijkt niet heel waarschijnlijk en in grote delen van het land zijn geen test-kits. Aan de andere kant zeggen ze ook dat het virus slecht overleeft in een warm klimaat, en in vergelijking met Singapore is hier minder airconditioning. Maar we merken er dus weinig van, behalve dat we op school bij binnenkomst de handen moeten ontsmetten. Maar een vriendin uit Singapore kon niet langskomen want ze heeft een Chinees paspoort. Ze krijgt geen visum ondanks dat ze niet in China woont. 

Vorige week vlogen we een paar dagen naar Singapore en daar waren ze er veel meer mee bezig. Daar was het echt het gesprek van de dag. Het viel me aan deze kant vooral op dat het vliegveld Denpasar zo rustig was, alle vluchten naar China zijn gecanceld. Je merkt niet direct iets van dat er minder toeristen zijn waar wij wonen. En, groepen Chinese toeristen gaan vooral in Chinese toer-bussen, slapen in Chinese hotels en eten in Chinese restaurants dus daar verdient de Balinees toch al weinig aan. Maar ook het andere toerisme schijnt afgenomen en dat is natuurlijk wel vervelend voor de inkomsten van Bali.

Marijn, Singapore: Hier in Singapore wordt al maanden hard gewerkt om het virus buiten te houden. Volgens een Harvard studie heeft de overheid de gouden standaard wat betreft de aanpak van het virus. Ik voel me hier dus niet onveilig. Het levert wel veel gedoe op. Man die thuis werkt, kinderen met een simpele verkoudheid die thuis moeten blijven, noem maar op. Ik merk wel dat ik nog niet kijk naar volgende vakanties, en even afwacht tot er wat meer duidelijkheid is. Ja, het is misschien allemaal wat overdreven. Maar tegelijkertijd was er in het begin ook nog weinig bekend, en nog steeds is niet helemaal duidelijk hoe ernstig het is. De gewone seizoensgriep vraagt ieder jaar veel meer doden ja, maar dit virus is nieuw en dat maakt mensen zenuwachtig.

Marije, Kuala Lumpur: In KL zie je vanaf Chinese New Year al veel meer mondkapjes op straat, bij de taxichauffeurs en in winkels. Samen met de hand sanitizers waren deze producten direct out of stock. In de winkels zijn aanplakbiljetten met informatie, in de malls hangen extra sanitizers die iedereen kan gebruiken, op de luchthaven wordt je temperatuur gemeten. Informatie over de situatie krijgen we vooral via de krant, werk en school. De school is zeer uitgebreid in de communicatie (van dagelijks naar wekelijks) en genomen voorzorgsmaatregelen. Al weken wordt bij de ingang van iedereen de temperatuur op gemeten, handen desinfecteren bij ‘hand wash station’, schoolbussen extra schoongemaakt, in de klas staat speciale zeep om te gebruiken, de ‘schoolnurse’ geeft nog een extra les over het virus, de symptomen, wat de beste manier is om je handen te wassen en hoesten doe je in je elleboog. Verder geldt de standaard regel van twee weken in quarantaine als je naar China bent afgereisd of in contact bent gekomen met. Met de spring break en school field trips/ events in het vooruitzicht merk je wel dat er iets meer wordt nagedacht over reizen in Azië of worden zelfs internationale school events gecanceld. En verder gaat het dagelijkse leven gewoon door….

Corona in het Midden Oosten, schade voor toerisme en totale isolatie

Carmen, Jordanië: Hier in Jordanië zijn veel bedrijven, waaronder mijn eigen bedrijf, afhankelijk van toerisme. Hoe ga je om met de paniek en uitgesloten nationaliteiten zoals Hong Kong en Italianen? De grootste groep toeristen komt hier namelijk uit Italië. En ook de Chinese toeristenstroom is groot. Veel hotels komen ineens vrij en er zijn al veel last minute annuleringen. Ik ben persoonlijk niet bang voor het virus maar wel voor de economische impact ervan. Het virus zelf kan ik wel relativeren. Alhoewel ik wel bang ben dat het via Mekka snel verspreid kan worden en zeker ook naar hier. De grote Haj in Mekka dit jaar is inmiddels gelukkig afgelast. Maar moet ik een twee jaren plan gaan bedenken om mijn personeel aan het werk te houden en totdat er een vaccinatie komt? Mijn bread and butter komt van reizende mensen, en juist die mensen stellen nu reizen uit. Hoe gaat het zich verder ontwikkelen en in welk tempo krijgt de wereld dit virus onder controle? Verder zijn er hier beperkingen gelegd op import van producten uit China en iedereen die er maar een beetje Aziatisch uitziet wordt ontweken. Onze Filipijnse nanny krijgt bijna geen taxi meer.

Jojanneke, Jordanië: In Jordanië en omringende landen wordt er goed op gelet. Voorlopig zijn er 19 mensen in quarantaine gesteld uit angst voor het virus en krijgen wij op mijn werk zondag een presentatie vanuit het Jordaanse ministerie van het gezondheid over de preventie maatregelen.
Er zijn nog geen daadwerkelijke gevallen geïdentificeerd maar ik vrees dat ze alle scholen dichtgooien zodra er een geval bevestigd is…

Sissy, Israël: Gisteren heeft het ministerie van gezondheidszorg in Israël alle inwoners afgeraden om geen onnodige buitenlandse vluchten te maken. Israëliërs die terugkomen moeten verplicht twee weken zelf quarantaine houden. Het land wil zichzelf zo snel mogelijk isoleren van het dreigende Coronavirus.

Corona in Europa, goede informatie en paniekzaaiende angst

Esther, Zweden: Volgens de overheid is Zweden goed voorbereid op een mogelijke pandemie. Maar niet iedereen is het daarmee eens. Er zijn in totaal 510 plaatsen beschikbaar op de intensive care. Die zijn druk bezet door de gangbare spoedgevallen, wat er ongeveer 45.500 per jaar zijn en waarbij de opnametijd meestal korter is dan de 2 a 3 weken die staan voor een zware longinfectie. Als er een pandemie optreedt, wordt naar schatting 20% van de bevolking ziek en zullen 300.000 mensen ziekenhuisopname nodig hebben en daarvan 100.000 intensieve zorg. Ongeveer de helft van de provinciën heeft de behoefte aan middelen in zo’n situatie geanalyseerd. Andere provinciën hebben er niet goed zicht op en geen planning. Als het losbarst, willen we allemaal dat er op tijd goede zorg komt. Dat kan alleen maar als de betreffende partijen hun zaken op orde hebben.

Tegelijkertijd is paniek nooit een goed idee. Ook niet als het wel zover komt. Persoonlijk houd ik er rekening mee dat het zich nog meer kan verspreiden en dat ik zelf ook ziek kan worden en zelfs kan doodgaan. Net zoals ik rekening houd met andere nare dingen die kunnen gebeuren. Maar druk maak ik me er niet om. Dat heeft geen enkele zin.

Susan, Zweden:  Ik vind het hele gebeuren iets weghebben van commerciële uitbuiting en paniek zaaien om de pharmacy te ‘sponsoren’. Kijk naar de statistieken en er zijn minder sterfgevallen dan een normale griep. Hier in Zweden zijn er ook al gevallen bekend van het virus en in quarantaine gesteld maar ik persoonlijk word er echt niet warm of koud van.

Daphne, Oostenrijk: Ik woon in het zuiden van Oostenrijk, 40 km van de Italiaanse grens, precies waar het betroffen gebied Friaul begint. In het nieuws komen er elk uur wel nieuwe berichten. De reacties daarop zijn veelzijdige van paniek tot mensen die het erg bagataliseren. De regering van het Bundesland Kärnten, waarin ik dus woon, is in hoogste staat van paraatheid, maar wil de grens vooralsnog niet sluiten. Wel is het treinverkeer tussen Italië en Oostenrijk vannacht stilgelegd omdat er twee ‘verdachten’ op de trein zaten. Er zijn telefoonnummers die 24 uur bereikbaar zijn. Want als je denkt dat je het zou kunnen hebben, moet je maar liever eerst bellen ipv een volle wachtkamer binnen te lopen.

Privé echter, merk ik, dat iedereen hier gewoon zijn dagprogramma nagaat. Met vijf kinderen betekent dat dus heen en weer rijden naar school, sporten en muziek. Met zes mensen in een gezin komen wij dus met heel veel mensen in aanraking. Ik denk dan wel: als één van ons het zou hebben, heeft gelijk het heel stadje het. Met andere moeders heb ik het er nog niet over gehad, waaruit ik kan concluderen, dat we hier erg gelaten zijn. We zien wel hoe het komt, wij zitten in elk geval niet in de risicogroep. Het is een kwestie van uren tot het eerste geval bij ons in de buurt optreedt. In Tirol, onze buren, was het al zover.

Aisha, Frankrijk: In Frankrijk wordt er wel rekening mee gehouden, maar men is er best cool onder. Met het Ebola virus werden mensen die ziek waren die net uit een land kwamen waar de ziekte heerste, apart gezet in het ziekenhuis. Ik verwacht dat het met dit virus ook zo is. Bovendien is er vlak naast Marseille een dorp, Carry le Rouet, waar mensen in quarantaine worden gehouden als ze in reizen vanuit de besmette gebieden. Omdat ik longpatiënt ben maak ik mij misschien iets meer zorgen. Het virus kan ook een al bestaande longziekte verergeren. Maar ik lig er niet echt wakker van en heb nog geen extra maatregelen genomen.

Mariet, Italië: Hier in Italië zijn de reacties heel verschillend. Van de echte Italiaanse drama’s tot mensen die gewoon hun ding blijven doen. Echter op mijn bedrijf in de toeristische sector heeft het wel invloed, Gisteren vele telefoontjes en mailtjes van klanten gehad hierover. Terwijl het virus op 600 km noordwaarts is. Ik vind dat de angst voor de angst wel erg de overhand heeft op alles. Een virus trekt zich, lijkt mij, niets aan van landelijke grenzen die wij met elkaar gemaakt hebben. Ondertussen is de handel met China weer gestart…

Esther Italië: Hier in Toscane voel ik de spanning oplopen. Eerst was het nog een paar uur ver weg, maar nu dook er gisteren een geval op 30 minuten van mijn huis. Dit weekend hebben we nog gecarnavald. Nu denk ik, was dat een goed idee? Een kind waar ik mee werk heeft koorts. Zeg ik dat af of ga ik naar mijn werk? Aan de ene kant heeft Italië veel getest wat het beeld over hoe het virus in Europa verspreid wellicht vertekend. Scholen in regio’s zijn gesloten, en twee dorpen die als bron bestempeld zijn, zijn totaal afgesloten. Er worden dus geen halve maatregelen genomen. Dat zou een veilig gevoel moeten geven, maar ik ben er juist gespannen onder. Ik wil binnenkort naar Nederland om de promotie van mijn beste vriendin bij te wonen, maar weet niet of dat gaat lukken. En als ik ga, kan ik dan maar beter mijn oma van 93 niet opzoeken? Dat zijn vragen die door mijn hoofd spoken. Maskers waren uitverkocht bij de doe-het- zelf zaak, en de supermarkten doen goed zaken, want iedereen slaat groots in. Het lijkt mij dat ik niet de enige ben die het spannend vindt.

Natuurlijk snap ik dat het voor de reis sector een ramp is als iedereen thuis blijft, maar behalve dat het virus niet erg dodelijk maar wel heel besmettelijk is, weten we er wat mij betreft te weinig van af om te doen alsof er niets aan de hand is. Als gezonde dertiger denk ik niet dat ik er dood aan zou gaan, maar ik zou het wel kunnen verspreiden en daarmee ellende veroorzaken voor anderen. Het gaat ook om het algemeen belang. Ik ben persoonlijk blij dat er maatregelen getroffen worden hier. Ik noem dat niet ‘dramatisch doen’, maar accuraat reageren. Als er minder mensen reizen, spreidt het allicht minder en zijn we een hopelijk sneller van af. 

Barbara, Italië: Zondag kreeg ik te horen dat alle publieke gelegenheden, scholen en sportfaciliteiten hier in Milaan werden gesloten. Er was nog geen enkel geval bekend. Inmiddels zijn er 3 op 1 miljoen mensen en zonder enig gevaar voor leven. De vraag is nu: wanneer laat je het normale leven wel weer beginnen? Want naar ik begrijp is de kans redelijk aanwezig dat we ‘gewoon’ met dit virus moeten gaan leven. Ondertussen veroorzaken zowel media als overheidsmaatregelen veel paniek, hier en over de grens Wat is echt nodig en wat is nog proportioneel? Gelukkig is er ook veel humor en gaan de gifs en grappen als een trein. En zijn bars na protest weer open voor aperitivo. Da’s dan ook weer Italië. 

Wat ik trouwens heel erg vind is het racisme en angst voor ‘de ander’ dat meteen komt bovendrijven cq wordt aangewakkerd in de richting Chinese en ‘Chinees-ogende’) Italianen en toeristen. Veel restaurants blijven leeg, maar Chinese ondernemers hebben het helemaal zwaar. En dat terwijl onder de besmette personen hier tot nog toe geen mensen met Chinese achtergrond zijn. Nog een reden waarom paniek voorkomen zo belangrijk is, met een rol voor media en politiek.

Antonietta, Groot Brittanië: In Engeland is het natuurlijk dagelijks op het nieuws, maar verder merk ik niet echt paniek bij de mensen hier. Wel opvallend is dat een nieuws verslaggever van Channel4news, Jon Snow, in self isolation is gegaan na zijn recente terugkeer uit Iran. Dat terwijl minister Blok na terugkeer, niet getest wordt en gewoon weer aan het werk gaat.

Heleen, Schotland: In Schotland zijn er nog geen gevallen bekend, maar is het virus wel veel op het nieuws. Wij hebben wel via school advies gekregen over categorie 1 landen/steden zoals China, Iran en Italië. Als je daar bent geweest moet je nu veertien dagen thuisblijven ongeacht of je klachten hebt. Als je in categorie 2 landen bent geweest, moet je jezelf isoleren als je klachten krijgt.

Anouk, Spanje: In Barcelona is het jaarlijkse Mobile World Congress geannuleerd vanwege de angst voor het Coronavirus. Het is het grootste jaarlijkse mobile/ tech event, waar gemiddeld 100.000 mensen voor invliegen en een zeer belangrijk netwerk event, waar grote merken hun nieuwste innovaties onder de aandacht brengen, etc. Het is een grote financiële knauw voor de stad Barcelona en de deelnemende bedrijven die vaak voor miljoenen aan marketing uitgeven en dus ook exposure mislopen, etc. Niet alleen de big companies zijn de dupe, het ‘zusje’ van MWC – 4 years from now – wat een springplank is voor start-ups die investeerders zoeken, is ook gecanceld.

Verenigde Staten, politieke toestand en economische motieven

Ingeborg, New York: Hier in de Verenigde Staten weten we dat Trump privé een enorme germo-foob is en hij in de wandelgangen van het witte huis voortdurend afgeeft op de  wereldgezondheid-strategie inzake het Coronavirus. Ondertussen heeft hij de afgelopen jaren het departement voor de Volksgezondheid enorm uitgekleed, heeft hij de wetenschap ondermijnd en is hij de Corona crisis publiekelijk behoorlijk aan het ‘downplayen‘ samen met de Republikeinse partij. Vorige week was Trump nog van mening dat het virus geen probleem vormde, maar gisteren kwam er ineens een ingelaste persconferentie van Trump. Vooral omdat hij de beurzen zag kelderen en zich zorgen maakte over de economische gevolgen van het virus voor de VS. Er volgde een persconferentie waarin de president Amerika liet weten dat hij het perfect voor elkaar heeft als het gaat om het buitenhouden van het virus: ‘The risk to the American people remains very low.’

Mirjam, Washington: Twee uur na de persconferentie blijkt er een nieuw geval geïdentificeerd wat niet herleidbaar is. Trump vreest waarschijnlijk dat het virus zijn presidentschap gaat kosten en zet Pence erbij in die het Amerikaanse beleid omtrent het virus zal gaan leiden.

Ing, Florida:  Trump doet alleen iets als het invloed heeft op de beurs of zijn machtspositie. Nu laat hij Pence de hete kastanjes uit het vuur halen zodat hem achteraf ‘niets’ te verwijten valt en hij zich bezig kan houden met de campagne om herverkozen te worden…

Saskia, California: Gisteren in de rit van dans naar huis droogjes dochterlief gezegd dat we vaker de handen gaan wassen. Ze kreeg accuut een lach stuip om even later in geuren en kleuren al haar vriendinnen in te lichten wat haar moeder zojuist voorstelde . Zo staan we er dus in in San Diego. Waar overigens wel een aantal Corona-gevallen gesignaleerd zijn en in quarantaine zijn geplaatst. Edoch, alleen al dit jaar zijn 10.000 Amerikanen overleden aan … de griep.

Zuid Amerika, ver van het bed en toch dichtbij

Floor, Colombia: Je kunt niet bijna verder weg zijn van China dan in Colombia en men zegt dan ook dat het geen werkelijke bedreiging is. De Colombianen die zich in Wuhan bevonden zijn daar in quarantaine gegaan en gisteren terug gevlogen door het leger. Er is vanuit deze kant vooralsnog gelukkig niks te vertellen over het virus.

Ceciel, Peru: Hier in Peru merk ik er weinig van. Nog geen besmettingen voor zover bekend. Nu wonen er veel Chinezen en Koreanen in Lima en de schoolvakanties eindigen nu zo’n beetje dus wellicht dat er van vakantieadressen iets meekomt. Ik ben er zelf vrij nuchter onder en stoor me behoorlijk aan de berichten op social media in Nederland. Over enkele weken vlieg ik naar Nederland, ondermeer om mijn ouders te zien. Mijn vader bevindt zich net in een goede fase, de tumoren in zijn longen zijn weg na een radicale behandeling met chemo en bestraling. Hij moet nu natuurlijk geen longontsteking krijgen, de tumoren zijn weg maar er is wel sprake van littekenweefsel. Hier en daar menen mensen dat ik niet zou moeten gaan, maar mijn ouders zijn nuchter daarover. We houden gewoon de reguliere hygiene maatregelen aan. Toen ik in oktober bij ze was, had ik een giga verkoudheid en durfde ik nauwelijks naast mijn vader te gaan zitten. Hij is toen niet verkouden geworden en vond mij maar krampachtig met mijn angst. Ik houd me daar maar aan vast. Griep is ook behoorlijk besmettelijk en eist ook zo z’n doden ieder jaar.

Afrika, grotere problemen en een virus als zegen voor de dieren

Monic, Kenia: In Samburu northern territories Kenya waar extreme armoede heerst, is men daar totaal niet mee bezig. Overleven, eten voor de kids en schoolgeld, ver van het bed voor diegenen die niets hebben. Maar ook in Nairobi speelt het niet echt alhoewel daar wel veel Chinezen met hun eetcultuur wonen. Ik krijg de indruk dat men hier meer bezig is met de enorme sprinkhanenplaag en de mogelijke hongersnood die daaruit volgt. Die negatieve reisadviezen worden wat mij betreft wat te snel door Buitenlandse Zaken gegeven. Ik vind dat we vooral nuchter moeten blijven en dingen niet uit proportie moeten halen.

Astrid, Zuid Afrika:  Er zou hier in mijn woonplaats in Zuid-Afrika iemand uit Botswana opgenomen zijn die mogelijk het virus opgelopen had tijdens zijn werk als grens-beambte. Later werd gezegd dat de tests negatief waren. Ik vraag me af of ze dat hier in zo’n streekziekenhuis wel kunnen testen, maar goed de paniek is al wel weer over gewaaid…

Ilse, Zambia: In Zambia is er nog geen geval bekend, ondanks de vele contacten met China. Wel wordt er sinds eind januari op enigszins chaotische wijze je temperatuur gemeten op het vliegveld. In Zambia was de paniek de afgelopen weken vooral gericht op gassing en ritual killings maar dat is een ander verhaal. Ik weet dat in Rwanda, de populaire Health Minister het veld moest ruimen omdat ze niet direct corona-tests beschikbaar had voor alle regeringsleiders die op hun jaarlijkse heisessie gingen.

Assia, Zimbabwe: Corona? Wat is dat? Ondanks de dagelijkse vliegtuigladingen vol Chinese arbeiders die zich over de rural areas verspreiden, hoor je hier in Zimbabwe niemand over Corona. In de door de staat gecontroleerde pers verschijnt af en toe hooguit een artikel hoe geweldig grote baas China de situatie volledig onder controle heeft. Met een gezondheidszorg dat compleet op z’n oor ligt en een chronisch gebrek aan medicijnen (men koopt tegenwoordig in op de zwarte markt voor zelfmedicatie) kun je er van uitgaan dat net als in vele andere Afrikaanse landen het aantal van nul besmettingen vermoedelijk komt door het gebrek aan herkenning. En paniek kan men al helemaal niet gebruiken in de huidige crisis. Hoe anders is dat in Nederland. M’n oudste zoon woont twee dorpjes verwijdert van het Duitse ‘corona echtpaar’. Zijn vriendin werkt met kinderen op NATO basis waarvan er velen woonachtig zijn in het getroffen dorp en dan is het ineens heel dichtbij.

Overigens, daar waar het Coronavirus aan de ene kant dodelijk kan zijn, zou het aan de andere kant een welkome life saver kunnen worden.

Met de veel gestroopte Pangoline als mogelijke besmettingshaard komt de discussie betreffende het consumeren van bushmeat dusdanig op gang dat China serieus een totaal verbod op wildlife trade overweegt. De angst onder de bevolking en de druk op China vanuit andere delen van de wereld die nu met hun probleem worden opgezadeld zou uiteindelijk een zegen kunnen zijn voor het dierenrijk. Wat mij betreft kan de hysterie niet groot genoeg zijn…

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.