Thema van maart 2020: Interculturele relaties, verrijking of lastig?

door gepubliceerd op 1 maart 2020Tags: , , ,

De originele uitdrukking is: ‘Twee geloven op een kussen daar slaapt de duivel tussen.’ Heel ouderwets natuurlijk en super Nederlands waar de verzuiling natuurlijk van oudsher een enorme rol in het huwelijk speelde. Inmiddels is de uitdrukking verworden tot ‘twee culturen op een kussen…

De Wereldwijven halen het thema in maart uit de slaapkamer en willen het graag hebben over over interculturele relaties in de brede zin van het woord. Vriendschappen, liefdes en werkrelaties tussen verschillende culturen dus.

We wonen immers in een wereld waarin alles overal toegankelijk is door de eindeloze mogelijkheden van internet, reizen en internationaal werken en studeren. Interculturele relaties brengen een enorme variëteit aan nieuwe ervaringen, persoonlijke ontwikkeling en leermomenten maar kunnen ook zeker misverstanden, uitdagingen en ellendige situaties met zich mee brengen.

De liefde

Op televisie krijgen we een eenzijdig beeld van mixed couples door programma’s als ‘Grenzeloos verliefd’ waarin we vrouwen zien die hun familie en vrienden achterlaten om zich in het buitenland bij hun geliefde te vestigen. Hun romantische idee over wonen in het buitenland wordt verpletterd door de harde realiteit. Over de omgekeerde situatie, een buitenlandse partner die bij de partner in Nederland komt wonen, daar weten we wat minder van. Maar om deze ‘interculturele’ relaties te laten slagen moet de liefde heel sterk zijn. Hoe reageert de buitenwereld? Bestaan er machtsverhoudingen binnen gemengde relaties? Is er altijd iemand die een deel van zijn cultuur moet inleveren? Wat als je heel sterk een voorkeur hebt voor een relatie met iemand uit een andere cultuur?

Op kantoor

En hoe anders is het eigenlijk om carrière te maken in het buitenland? Macht- en kantoorcultuur zal in een autoritaire maatschappij toch echt anders zijn dan in het ‘vrije’ Nederland. We zien dat natuurlijk al wel op televisie bij programma’s als ‘Ik vertrek’. Probeer maar eens een huis te verbouwen in Zuid Europa en de bouwvakkers aan te sturen. Maar je kunt je voorstellen dat een manager in de Verenigde Staten ook heel anders aanstuurt dan een manager in ons eigen kikkerlandje. Kijk maar eens op de website van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland. Daar staat per land uitgelegd wat de Do’s en Dont’s zijn als het gaat om het zaken doen in die andere cultuur. En is die vrijmibo nou ook zo gewoon in het buitenland? Hoe zit het met de Hollandse directheid op de werkvloer? Handig of levert het juist ongemakkelijke situaties op?

Je vriendenkring

Heb jij ook regelmatig een Ladies Night Out in Nederland? Heel normaal in de Verenigde Staten…En hoe ga je eigenlijk uit met vrienden in Saoedi Arabië? Maak je net zo makkelijk vrienden in een andere cultuur en zijn die vriendschappen even ‘open’ als dat je gewend bent? Kun je alles bespreekbaar maken wat je zou willen bespreken? Of wat vind je juist een verademing? En humor? Ook zo’n heikel punt tussen culturen. Want die ‘harde’ grap waar iedereen thuis dubbel om ligt wordt lang niet altijd overal begrepen.

Een ‘rijker’ mens

Maar laten we voorop stellen dat je vooral een ‘rijker’ mens wordt van interculturele relaties. Open staan voor andere culturen, leren begrijpen wat een ander beweegt en waar waarden en normen op gebaseerd zijn, is een van de mooiste cadeaus die je jezelf kunt geven. Je wereld wordt letterlijk ‘groter’ en de levenswijsheid die je vergaart, onmisbaar!

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven
De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.