Quarantaine met of zonder alcohol…Hoe goed zorg jij voor jezelf?

Leuk om je hier te treffen bij mijn eerste blog voor alle wereldwijven op de wereld, ongeacht waar je woont. Wat een prachtig podium om te mogen vertellen over mijn ervaringen, inzichten en gevoelens als mens en als herstelcoach van alcohol.

Naast coach zie ik mezelf als sober influencer: ik probeer mensen (onbewust) bewust te maken van hun eigen drinkpatroon en gezondheid, mits ze daarvoor openstaan. Ik doe dat subtiel middels inspiratie. Ik probeer zaadjes te planten vanuit positiviteit. In een goed klimaat groeit en bloeit alles beter, dat geldt ook voor mensen.

Eindelijk ben ik een wereldwijf

Ik voel me nu eindelijk een ‘Wereldwijf’. Na een lange zoektocht naar mijn ‘ik’ en een te laag zelfvertrouwen mag ik dat toch eindelijk zeggen. En nog beter: vinden van mezelf. Ik ben nu waar ik moet en wil zijn: bij mezelf. Een krachtige vrouw, die een nieuwe weg durft in te slaan, met gezonde spanning.

Alcohol helpt nooit problemen op te lossen.

Sinds drie jaar leef ik abstinent, na veel jaren met feestjes, diners en borrels. Meestal gepaard met (te)veel alcohol. Ik werkte hard in diverse commerciële functies en voedde ook samen met mijn man vier kinderen op. Het leven ging in sneltrein door op de automatische piloot. Alles was vanzelfsprekend. Ook het drinken. In 2017 was ik daar behoorlijk klaar mee en besloot ik het roer radicaal om te gooien.

Ik wilde een nuchter leven leiden waarin ik de baas ben en mijn eigen keuzes weer kon gaan maken. Vanuit vrijheid. Eén glas is voor mij te veel, honderd is te weinig. Stoppen was vele malen makkelijker, dan elke keer de discussie aan te gaan: wel of niet het volgende glas. Ik wil een positief en gezond voorbeeld zijn voor mijn kinderen en voor anderen. Bovendien weet ik inmiddels, door verdere verdieping in de materie, dat alcohol mentaal en fysiek ernstige ziektes kan veroorzaken. Bij frequent gebruik en grotere hoeveelheden. Alcohol helpt nooit problemen op te lossen en is eerder een veroorzaker, was mijn conclusie. Nu ben ik een stuk fitter en frisser dan tot 2017. Ik voel me beter, meer gefocust, maar ook gelukkiger.

Op een eiland

Maar ik ben vooral benieuwd hoe het jou nu vergaat. Hoe is het met je? Kun jij je goed redden in deze heftige en wellicht moeilijke tijd? Zijn er mensen die jou ondersteunen, als dat nodig is? Misschien zit je ergens ver buiten Nederland op een eiland? Of gewoon in Nederland, op je eigen eilandje?

Als je buiten Nederland woont, kun je je nog eens extra ellendig en eenzaam voelen, omdat fysiek afspreken met je vrienden en familie nu gewoonweg niet kan. Natuurlijk helpt het om te Zoomen of Facetimen maar toch kun je intenser en direct contact heel erg missen. Corona maakt zoveel los bij mensen in de hele wereld. Iedereen heeft er direct of indirect mee te maken. Angst om familie of vrienden, kun je nog of weer gaan werken, heb je financiële zorgen, kun je jezelf stimuleren, is je relatie corona proof? Ga maar even door. Het vraagt veel van je flexibiliteit, creativiteit en mentale veerkracht.

Verbinding is key

Waar je ook bent op de wereld, ik zou je altijd willen vragen om te verbinden. Met je naasten, maar ook lokaal. Corona manifesteert zich universeel, dus zijn de problemen dat ook. Je bent niet de enige persoon met dit probleem. Met wie kun je wel afspreken om te praten? Is er iemand op jouw plek bij wie je open mag zijn en je kwetsbaarheid kunt tonen? Ook als kwetsbare vrouw ben en blijf je een wereldwijf!

Vriendelijk en mild tegen jezelf en elkaar zijn is belangrijk. Beloon jezelf zeker, maar niet steeds met hetzelfde (product). Varieer. Dat voorkomt dat je hersenen steeds naar hetzelfde product gaan verlangen. Vlucht niet in middelen, zoals alcohol, eten of online shoppen.

Het komt dan in ‘je systeem’ te zitten. Een slechte gewoonte afleren is vele malen lastiger dan een gewoonte aanleren.

Als je situatie dat toelaat: wees dankbaar, voor wat je wel hebt. Sporten, meditatie, wandelen, de natuur, muziek of spelletjes doen, helpen je om een positievere mindset te krijgen.

Ik nodig je van harte uit om mij vragen te stellen over alcohol, drugs of gezondheid in het algemeen. Altijd vanzelfsprekend met volledige vertrouwelijkheid.

Sharing is caring

Deze blog sluit ik af met “sharing is caring”. Misschien denk je in eerste instantie aan: ik deel met een ander wat ik te bieden heb. Dat is mooi en oprecht. Wellicht zie je ook een andere betekenis. Namelijk door je eigen gevoelens, emoties en verhalen met een ander te delen, zorg je voor jezelf.

Iets wat nodig is en je een leven lang zal helpen. “Sharing is caring, voor jezelf”.

Hallo, ik ben Esterelle! Ik woon in Bussum, Nederland. Samen met mijn man en 4 tieners. Reizen is voor mij genieten, nieuwe culturen leren kennen, herinneringen creëren en dankbaar zijn voor deze ervaringen. Ik weet inmiddels dat de beste plek op aarde is: bij mezelf. Ik ben een sober influencer en inspireer met mijn verhalen – blogs, vlogs en interviews- en levenservaring. Ik werk tevens als herstel- en re-integratiecoach, zie ook Esterellevanzanten.nl. Tenslotte ben ik vertrouwenspersoon & voorlichter voor tieners op middelbare scholen, bij Stichting Be Aware.