“Mijn hoopdance community in Barcelona geeft mij energie en inspiratie!”

De eerste keer dat ik naar Barcelona vertrok was voor een achtweekse sabbatical, waarin ik een talencursus zou doen en halsoverkop verliefd werd op de stad. Ik maakte al snel plannen voor een permanente vestiging in Spanje.

Voor mijn vertrek kende ik al wat mensen in Barcelona en ik zou ongetwijfeld ook nieuwe mensen leren kennen op de talenschool, maar toch ging ik vanuit Amsterdam, deels vanuit een soort voorpret, vast op zoek naar like-minded spirits! Ik had destijds net een cursus hoopdance afgerond. Het was wekelijks zo’n feest in het Westerpark, dat het me te gek leek om een soortgelijke groep in Barcelona te vinden. En ik wilde natuurlijk die beginners-moves verfijnen tijdens mijn Mediterraanse avontuur.

Een internationale hoopdance community als thuishaven in Barcelona!

Een kleine social media speurtocht later, kwam ik terecht bij de Italiaanse Mika, die een hoopdance community in Barcelona opgezet bleek te hebben! In een Facebookberichtje vertelde ik haar mijn verhaal; dat ik binnenkort naar Barcelona zou komen, net was begonnen met hoopdance en op zoek was naar wat nieuwe contacten, et cetera, et cetera. Ik herinner me nog dat zij me direct een spraakberichtje had teruggestuurd. Dat vond ik toen zo persoonlijk! Ze klonk super enthousiast, nodigde me direct uit voor drankjes en tapas zodra ik in Barcelona was en voegde me toe aan een Whatsapp groep vol met internationale hoopers in Barcelona.

Een internationale hoopdance community als thuishaven in Barcelona!
Foto’s: Anouk Kopijn

Welcome Vibe

Op mijn eerste avond liep ik Passeig de Sant Joan af, richting Parc de la Ciutadella, om in de wijk El Born een borrel te drinken met Mika en een aantal van de hoopmeiden. Zij hadden net een les gehad in het park en daarna was er altijd wel iemand in voor een terrasje. Ik sprak toen nog geen Spaans en niet iedereen sprak Engels. Maar er hing zo’n welkome vibe, dat ik me meteen thuis voelde in deze groep en in de stad. Na deze eerste avond, volgden er wekelijkse hoopsessies in het park, meer terrasjes en een last-minute weekend naar een landhuis in de Pyreneeën -vol met creatieve optredens, vuurshows, acro dance en BBQ’s-! We gingen zelfs samen op vakantie naar Sardinië, het eiland waar Mika vandaan komt en waar zij een mooi festival had georganiseerd. Denk aan yoga bij zonsopkomst, soundhealing sessies in het bos en nog veel meer.

Door deze community heb ik hier zulke interessante mensen leren kennen; allen zeer open-minded, creatief, levend in het hier en nu, met respect voor de natuur en niet bang om gebaande paden te verlaten en een grenzeloos leven te creëren dat in lijn ligt met hun passies.

Een internationale hoopdance community als thuishaven in Barcelona!

Hoopen, slacklinen of jammen?

Communities zijn in mijn ervaring dus zeker belangrijk, met name wanneer je een leven gaat opbouwen in een ander land en in zekere zin van scratch begint. Een hobby of sport is vaak een perfect uitgangspunt voor het leggen van nieuwe contacten. Het was zeker toen ik net verhuisd was, zo fijn om te weten dat je gewoon even richting het park kon lopen en daar altijd wel kon aanhaken bij iemand die aan het hoopen, slacklinen of jammen was!

De bohemian vibe die je wellicht oppikt, is wat mij betreft heel typerend voor Barcelona. Het barst in deze stad van de mensen die hun land en 9-5 baan hebben verlaten voor een vrijer bestaan in deze parel aan de Middellandse zee. Het vinden van een klankbord is in die zin ook een waardevolle kracht van een community! Wellicht worden je dromen of keuzes qua levensinvulling niet altijd door iedereen begrepen, het kan dan heel fijn en inspirerend zijn om ervaringen en uitdagingen uit te wisselen, en te beseffen dat je echt niet de enige bent die het net even anders wilt doen!

Over dit Wereldwijf: Anouk Kopijn - Spanje

¡Hola! Ik ben Anouk en begin 2017 vertrok ik op mijn 34e naar Barcelona. Verliefd op het Spaanse leven en al snel ook mijn Spaanse prins tegengekomen, met wie ik inmiddels in Girona woon, samen met ons dochtertje en hond. Aan de UvA psychologie gestudeerd en ruim tien jaar werkzaam als marktonderzoeker. Mijn passie is verhalen delen, lees je mee?