Dromen van reizen met Saskia: Lake Michigan, Azuurblauw water en witte stranden

Op deze trip neem ik jullie mee rondom Lake Michigan, één van de Great Lakes in Noord-West Amerika. Lake Michigan heeft een kustlijn in maar liefst vier Staten: Wisconsin, Illinois, Indiana en jawel, Michigan. Een verrassend mooie en relaxte tocht waar we ons positief verbaasden over de vele gezellige kustplaatsjes, geweldige witte stranden en historische feiten. Niet de roadtrip door Amerika waar je direct aan zou denken maar absoluut het overdenken waard! Ons startpunt was ideaal vanuit onze woonplaats Chicago, waar we woonden.

Azuurblauw water en witte stranden: Lake Michigan

Langs de hele kust van Lake Michigan vind je Stateparks, fantastische natuurgebieden met uitstekende campings die ook voor een camper (RV Recreational Vehicle) zeer toegankelijk zijn.

LEES HIER OVER REIZEN DOOR AMERICA MET EEN CAMPER (RV)

Een kaart koop je voor weinig geld en geeft korting op de vele kampeerplekken. Waar je ook besluit te stoppen, je kan eigenlijk niet misgrijpen: alle kustplaatsjes aan deze kant van het meer zijn gezellig en leuk.

When in Holland…

Precies, die naam is niet voor niets: ooit waren de eerste immigranten daar Nederlanders. Een lekker nostalgisch plaatsje waar de Nederlandse cultuur nog altijd gekoesterd wordt met bollenvelden (en een tulpenfestival in mei!), werkende meelmolen met eromheen een aantal typische Hollandse huizen, een geweldig breed zandstrand en een plezierhaven. Zelfs het omringende landschap doet aan Nederland denken. En…je kunt typisch Hollandse producten als beschuit en hagelslag bij de supermarkt kopen en bij de lokale bakker tijgerbrood en krentenbollen. Met de RV pal op het strand begon de trip dus al goed!

Onze volgende stop is Ludington waar een groot natuurgebied bestaat uit aan elkaar geschakelde meertjes en waterwegen. In dit gebied is een kano-tocht een leuk avontuur! Je kunt de tocht zo lang maken als je wilt met de kaart die je meekrijgt en ‘verdwalen’ in de verscholen meertjes waar je maar met je ogen hoeft te knipperen om een machtige zeearend te spotten: het symbool van Amerika.

Azuurblauw water en witte stranden: Lake Michigan

Slapende beren

Na Ludington rijden we door naar Sleeping Bear Dunes, onderdeel van de National Parks in de VS. Vanaf een gigantisch duin kijk je zo het paradijselijk blauwe water van Lake Michigan in. Of rol je vanaf de top naar beneden … Wees gewaarschuwd, er is geen lift omhoog! Hier is het ook zeer aan te raden je plek op één van de campings te reserveren, zeker als je met een bakbeest van een RV aan komt rijden.

Na een paar dagen Sleeping Bear Dunes verlaten we de drukte en gaan op weg naar het schiereiland Leelanau, zeg maar de Betuwe van Noord Amerika. Behalve de vele fruitboomgaarden is het ook één van de nieuwe booming wijngebieden in de VS. We slaan verrassende flessen rood, alsook een lekker flesje ijswijn in en zoeken ons plekje voor de nacht in het nabijgelegen Statepark. Terwijl de kinderen in de avondzon hun eigengemaakte hengeltje uitgooien, zoek ik op het strand naar Petoskey-stenen: gefossiliseerd koraal uit lang vervlogen tijden. Tip: bezoek zeker het leuke vissersplaatsje Leland met oude houten vissershuisjes op palen.

Azuurblauw water en witte stranden: Lake Michigan

Op de fiets

Voordat we de Lower Peninsula verlaten en de lange brug overgaan naar Noord Michigan, of de Upper Peninsula, gaan we naar de grootste -maar echt wel leuke- tourist-trap in Michigan: Mackinac eiland. Verkeer is verboden op dit eiland. Ter plekke heb je de keuze: het eiland te voet, per fiets of koetsje verkennen. Wij kiezen de fiets!

We steken de brug over naar de Upper Peninsula en laten werkelijk direct alle drukte achter ons! We sjoemelen een beetje en in plaats van langs de noordelijke kustlijn van Lake Michigan door te reizen, nemen we een doorsteekt naar Lake Superior, het grootste en meest noordelijke meer van de Great Lakes. Op het programma staat Pictured Rocks. Natuurschoon dat je vooral vanaf het water – een kano- moet zien. Stijle kliffen van bijna geel tot rood steken fel af tegen het intense blauw van Superior. Prachtig. Ongelofelijk dat deze groene rustige regio ooit één van de drukste plekken in de VS voor fortuinzoekers was. De hoeveelheden koper en ijzer die hier uit de grond zijn gehaald, overtrof de goldrush in het zuidwesten van de VS! Deze streek heeft de toerist dan ook behalve eindeloos natuurschoon en rust, ook een stuk geschiedenis te bieden. 

Azuurblauw water en witte stranden: Lake Michigan

De laatste etappe van onze tocht is een stop in de Porcupine Mountains, een gebied dat deels in Michigan, deels in Wisconsin ligt. Uitgestrekte pijnboombossen en meertjes. We genieten een glimp uitgestrekte wildernis die tot ver in Canada rijkt. De laatste honderden kilometers tuffen we in één keer door naar huis omdat we dit stuk kustlijn in Wisconsin al eerder verkend hebben. Heb je de tijd dan is een stop in Door County zeker de moeite waard. En vergeet Chicago niet, een fantastische stad die je zeker moet verkennen voordat je naar huis gaat.

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Saskia van Alphen - VS
Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.