Wereldwijf Katja: ‘Mijn echtscheiding helpt me om nieuwe krachten te vinden.’

Ingeborg van t Pad Bosch

Het kan ons allemaal overkomen. Hoe hecht de liefde ook ooit was, er kan een moment komen waarin scheiden de enige optie is die je nog gelukkig maakt. Meestal is de beslissing moeizaam, ingewikkeld en verdrietig maar het kan nog wat gecompliceerder zijn als je in het buitenland woont…

Wereldwijf Katja* bijvoorbeeld woonde (en woont nog steeds) in Duitsland, toen zij nog niet zo lang geleden na jaren van emotioneel en verbaal geweld door haar Amerikaanse man, besloot te scheiden. Ze kwam erachter dat hij een dubbelleven leidde met een andere vrouw in een ander land. Hij wilde dat ze bij elkaar bleven, maar wilde ook de relatie met de andere vrouw blijven onderhouden. Dat was de druppel voor Katja. Ik vroeg haar wat zij het meest ingewikkeld vond aan scheiden in het buitenland?

Slechts een fase

Wij woonden in een vrij welvarend deel van Duitsland, en ik kreeg vaak commentaar van anderen dat ik me geen zorgen hoefde te maken omdat er ‘genoeg’ geld in huis was. Niemand hield echter rekening met de tol die de jaren van misbruik van mij en de kinderen hadden geëist. Ik zou bovendien moeten vechten in een systeem waarin zelfs de advocaten en soms de rechter mij als ‘rijk’ zagen hoewel ze geen idee hadden hoe mijn situatie daadwerkelijk uitzag.

Met de wetenschap van nu zou ik mijn intuïtie jaren geleden hebben gevolgd toen ik het gevoel had dat de manier waarop ik door mijn man werd behandeld gewoon niet goed was. Ik zou mezelf en mijn kinderen veel eerder op de eerste plaats hebben gezet. En toen de eerste scheuren begonnen te ontstaan had ik eerder informatie van een advocaat moeten inwinnen. Maar in plaats daarvan dacht ik dat het beter zou worden, dat het slechts een ‘fase’ was.

De juiste advocaat

Het was niet makkelijk om de juiste hulp en advies vinden tijdens mijn scheiding. Ik kwam advocaten tegen die zonder met hun ogen te knipperen 300 euro in rekening brachten voor een uurtje informatie die ik al van het internet had maar die geen concreet advies gaven voor mijn situatie. Mijn eerste advocaat vertelde mij dat ik de 10 pagina’s met ongegronde beschuldigingen van mijn man in detail moest beantwoorden. Achteraf gezien, zou de rechter geen woord van zijn beschuldigingen of van mijn antwoorden lezen. Mijn tweede en huidige advocaat is veel beter en laat me nooit antwoorden op dergelijke beschuldigingen, we zijn alleen gefocust op de feiten en op het doorzetten  van de echtscheiding. 

Maar het is nog steeds een moeizaam proces dat eindeloos lijkt te duren. Als je, zoals wij, getrouwd bent zonder huwelijkscontract en je hebt nogal wat bezittingen (huis, bedrijf, enz.) kan het enorm lang duren. Eerst moet je een jaar lang gescheiden leven, zodat je er zeker van bent dat je daadwerkelijk wilt scheiden. Dan begint het hele proces van wat je had ten tijde van het huwelijk en op het moment dat het huwelijk eindigde. 

Een slakkentempo

Het splitsen van het vermogen en het laten evalueren ervan is een lang en vervelend proces. Zeker als je partner niet geïnteresseerd is in het daadwerkelijk doorvoeren van de echtscheiding omdat het hem of haar financieel wat gaat kosten. Waar ik erg van streek over ben is dat de kinderen er het meest onder lijden. Toch zal de rechter geen beslissingen nemen en geen deadlines stellen voor de volgende stappen. Het gaat allemaal op een slakkentempo.

Je hebt dan ook veel geduld nodig en een goede advocaat die zich puur op de feiten concentreert. Hou je emoties er zo goed mogelijk buiten en maak overal kopieën van, absoluut alles. Wees super georganiseerd over alle financiële informatie zoals contracten, facturen, bankafschriften, en documenteer alles via e-mail. Wat jij en je ex ook afspreken of bespreken, vooral als het gaat om de kinderen, volg het op in een e-mail. En als je vermoedt dat er sprake is van vals spel, aarzel dan niet om gebruik te maken van de diensten van een privé-detective. Het zal je tijd en energie besparen en kan jouw eigen geloofwaardigheid bij je advocaat versterken.

Dit klinkt misschien gek, maar mijn scheiding, ook al zit ik er nog middenin, is het beste wat me is overkomen. Ik was bereid om mezelf op te offeren voor de volgende 10 jaar om mijn kinderen te beschermen tegen mijn narcistische man. Dat was niet wat het leven voor mij in gedachten had. Ik ben mijn leven nu weer aan het opbouwen en de echtscheiding helpt me om nieuwe krachten te vinden waarvan ik geen idee had dat ik ze had.

Scheiden in het buitenland

Denk je net als Katja over een scheiding? En woon je in het buitenland of heb je een buitenlandse partner? Voor een echtscheiding met internationale aspecten kun je bij GMW advocaten terecht. GMW advocaten beschikt over specialisten met veel ervaring op het gebied van internationale echtscheidingen. Mocht je in het buitenland wonen dan helpen zij je graag via telefoon, Skype of Microsoft Teams. Je kunt via gmw.nl/adviesgesprek een afspraak maken of bellen met het nummer +31 70 361 50 48.

Op elk moment kun je bovendien de gratis whitepaper voor Nederlanders in het buitenland met de top 10 FAQ over scheiden hier downloaden.

*Pseudoniem

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Ingeborg van t Pad Bosch - VS
Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!