Mijn leven met een narcistische moeder

Gastschrijfster

Ik kan mij niet anders herinneren dan dat de relatie tussen mij en mijn moeder stroef verliep. Als kind voelde ik maar al te vaak de teleurstelling die mijn moeder ervoer, teleurstelling in haar dochter. Ik. Wat ik ook deed, het was nooit goed genoeg. Ik was niet de persoon die zij wilde dat ik was.

Het trekken en wegduwen was moeilijk om mee om te gaan, en erg kenmerkend voor een persoon met narcisme. Op het ene moment wordt je op een voetstuk gezet, waar je op het andere moment door de narcist direct weer vanaf wordt gegooid. Soms negeerde zij mij weken omdat ik “iets fout” had gedaan. En ze reageerde zelfs soms met fysieke agressie op mij. Overigens gebeurde dit nooit met andere mensen erbij. Als wij bezoek hadden was ze altijd poeslief. Voor de buitenwereld waren wij een perfecte familie.

Een giftige relatie

Voor veel mensen is een giftige relatie moeilijk te herkennen, totdat zij eruit stappen. Pas toen ik uit huis ging begon ik mij langzaam te realiseren dat de relatie tussen mij en mijn moeder niet normaal was. 

Een narcist heeft je nodig, om haar eigen negatieve manier van denken op je te dumpen, om je de schuld te geven van alles dat er verkeerd is in haar leven. Daarnaast wilt een narcist dat jij ze de hemel in praat. Ze zijn de slimste, hebben de beste ideeën, oplossingen, kunnen het beste koken en ga zo door. Narcisten hebben jou nodig om dit tegen ze te zeggen. Het huis verlaten was dan ook een probleem voor mijn narcistische moeder. Zij weigerde om mij te bezoeken in mijn eerste huisje. Eenmaal op mijzelf bleef ik haar bezoeken, in het begin was ze kortaf en bot. Later werd ze boos omdat ik minder vaak kwam.

Mijn verhuizing naar het buitenland zorgde er eindelijk voor dat de fysieke afstand dusdanig was dat ik volledig kon reflecteren op hoe mijn moeder met mij omging. De eerste drie jaar heeft ze mij niet bezocht. Als ik op vakantie was in Nederland eiste zij dat ik alle tijd met haar doorbracht. Een bezoek aan mijn oma, tante of vader waren genoeg om weer te gaan negeren. En ondanks dat ik ondertussen een volwassen vrouw was, voelde ik mij weer net zo klein, fout, en nutteloos als toen ik een kind was.

Het contact verbroken

De omslag kwam enkele jaren geleden. Mijn narcistische moeder accepteerde mijn zwangerschap, en vooral enkele wensen die ik had omtrent mijn zwangerschap niet. ZIJ was het belangrijkste. ZIJ had recht op bepaalde beslissingen, ZIJ had recht om mijn kind als eerste te zien. ZIJ wilde bij mij in huis zijn wanneer het haar uitkwam. De zwangerschap draaide om haar. Niet om mij of mijn kind.

Toen zij mij vertelde dat ik “de baby gebruik om mijn zin te krijgen” was de maat vol.

Weer ging contact op een laag pitje. Echter, deze keer ging het contact op een laag pitje omdat ik dat wilde. Niet omdat zij dat wilde. De jaren daarna werd het contact steeds minder. Toen ik voor de tweede keer zwanger was, negeerde ze deze zwangerschap vrijwel geheel. Op een totaal ongepast moment besloot mijn moeder om zichzelf opeens aan mij op te dringen. Het was de spreekwoordelijke druppel die de emmer liet overlopen. Ik verbrak ons contact.

Ondertussen zijn we jaren verder, en heb ik op geen enkel vlak meer contact met mijn moeder. Nooit eerder ervaarde ik deze rust. Ik hoef niet meer na te denken over alles wat ik verkeerd zou kunnen zeggen, fout zou kunnen doen, of hoe ik haar teleur zou kunnen stellen. En na al deze jaren begin ik te voelen dat ik meer kan dan ik denk. Ik vraag mij zelfs af of ik weer terug kan naar school en een nieuwe, echte, carrière kan beginnen.

Mijn kinderen kennen hun oma niet. Ergens ervaar ik dit als pijnlijk, maar het is nodig. Want wat ze mij heeft aangedaan kan ze ook bij mijn kinderen doen. 

Mijn moeder heeft mij gebaard en opgevoed. Daar ben ik haar dankbaar voor. Maar dit maakt haar nog geen goede moeder. Datgene wat een kind nodig heeft, op psychologisch vlak, heb ik nooit gekregen.

Uit deze relatie stappen is het beste wat ik voor mijzelf had kunnen doen. Nu kan ik eindelijk groeien. 

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

Gastschrijver
De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.