In de overgang? Luister naar de podcast Opvliegers!

Gastschrijfster
door gepubliceerd op 16 november 2020Tags: , , ,

Opvliegers, stemmingswisselingen, slapeloosheid, gewrichtspijn; het zijn slechts enkele klachten waar vrouwen last van hebben wanneer ze in de overgang belanden. In Nederland hebben ongeveer 1,5 miljoen vrouwen last van de overgang, wereldwijd naar schatting tientallen miljoen. Persoonlijk ervaar ik dat er te weinig aandacht is voor deze ingrijpende periode in een vrouwenleven en daarom heb ik er een podcast over gemaakt: Opvliegers. Een 8-delige serie waarin ik spreek met onder andere vrouwen in de overgang, huisartsen en gynaecologen, arbeidsmarktdeskundigen en ook mannen, want ja, ook mannen komen in de overgang.

Van de ingrijpende gesprekken die ik de afgelopen maanden voor de podcast heb gevoerd, staat mij het interview met Lily het meeste bij. Zij is 72 jaar en vertelt in Opvliegers haar verhaal over de overgang. Ze ervaart op haar 42-ste al klachten. Ze heeft hartkloppingen en paniek- en angstaanvallen en gaat ermee naar de huisarts. “Zou dit de overgang kunnen zijn?, vraagt ze aan de dokter, maar die begint te schaterlachen. “Nee mevrouw, dat kan nog niet, komt u maar eens terug als u 50 bent”. 

Een emotioneel interview

De jaren erna blijft Lily ernstige klachten houden die haar leven op z’n kop zetten. Zij heeft zelf het gevoel dat het wel met de overgang te maken heeft, ook al omdat haar menstruatie aan het veranderen is. De huisarts blijft ontkennen en geeft haar antidepressiva en stuurt haar naar de Valeriuskliniek, een psychiatrisch ziekenhuis in Amsterdam. Ook daar houden ze vol dat de overgang niets met haar klachten te maken heeft; ze heeft een ernstige vorm van pleinvrees.

Lily gelooft het niet en blijft zoeken naar een oplossing. Uiteindelijk komt ze terecht bij een gynaecoloog in het ziekenhuis die onmiddellijk aangeeft dat haar klachten wel degelijk te maken kunnen hebben met de overgang. Ze krijgt hormonen toegeschreven en binnen korte tijd voelt ze zich weer goed. Dit is tien jaar nadat ze voor het eerst op de stoep staat bij de huisarts.  

Het is een emotioneel interview dat ook mij enorm aangrijpt. Het is een verhaal van dertig jaar geleden, maar ook nu nog komt het voor. Ook nu nog worden vrouwen met overgangsklachten door artsen verkeerd gediagnosticeerd met alle ingrijpende gevolgen van dien. Huisartsen, gynaecologen, psychologen; vaak gaan ze aan de overgang voorbij.

Menopause
Foto : Elles de Bruin

Het O-woord

Daarnaast bestaat er nog veel onkunde over het gebruik van hormoonsuppletie om klachten van de menopauze te verlichten. Hoewel in veel landen het heel normaal is om hormonen aan te vullen in deze periode, is het in Nederland nog ongebruikelijk. Hier krijgt 5 procent van de vrouwen met hinderlijke klachten hormonen voorgeschreven, in België is dat 20 procent, in Frankrijk 25 procent. In Nederland zijn huisartsen terughoudend omdat ze bang zijn voor de bijwerkingen, bijvoorbeeld een verhoogde kans op het krijgen van borstkanker. 

Kennis is dus heel belangrijk en dat wil ik met mijn podcast Opvliegers verbeteren. Want zo lang het nog een taboe is, vrouwen er niet over durven te spreken en vaak het O woord gebruiken als ze het erover willen hebben, is er nog een wereld te winnen.

Luister daarom naar mijn podcast Opvliegers op Apple , Spotify, of bij NPO radio 1!

Over onze gastschrijver: Elles de Bruin is een presentator en allround journalist. Al vele jaren presenteert zij radio en tv-programma’s voor verschillende omroepen. Elles is een scherpe interviewer. Niemand komt weg met een ontwijkend antwoord. Zij zal altijd op een aanhoudende, maar vriendelijke humoristische manier, mensen proberen antwoorden te ontlokken. Elles is ook in staat om op een heldere manier moeilijke materie over het voetlicht te brengen. Dat doet ze op radio en televisie, maar ook bij het voorzitten van debatten en congressen. Journalistiek, empathisch, maar toch kritisch.

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.