Want dat is wat er iedere keer gebeurt; het komt altijd goed op onze roadtrip

Sabine van Ditzhuijzen

Ik hoor geritsel. Opeens zie ik onze hele vuilniszak die voor de camper lag, tien meter verderop liggen. ‘Wat is dat nou’? roep ik. Kasper schijnt met zijn zaklamp op de plaats delict en we zien een vos, met een grote oranje staart. Hij kijkt ons triomfantelijk aan en schiet weg. Later komt de vos weer terug.

Er liggen een paar verloren matrassen op dit kampeerterreintje, midden in een natuurgebied vlakbij een gigantisch stuwmeer. De vos kijkt ons nieuwsgierig aan en loopt op zo’n tien meter afstand van ons, hij is zeker niet bang. Dan springt ie op de matrassen en gaat spelen als een kat. Hij doet alsof hij achter een muisje aanrent. En speelt echt! Dit is toch wel zo uniek. Een spelende vos op vijftien meter afstand, alsof hij een show opvoert voor ons.

Roadtrip
Foto’s: Sabine van Ditzhuijzen

Alles komt goed

We zijn inmiddels al zo’n drieënhalve week onderweg. Op 30 januari zijn we met z’n vieren, Derk, ik en onze 2 kinderen, met onze netbakken camper op roadtrip vertrokken naar Spanje. Ons doel: uitzoeken waar we ons eigen retreat-center gaan opstarten. Emigreren doet je namelijk niet zomaar. En door onze eerdere remigratie naar Buenos Aires weten we dat je wel echt goed onderzoek moet doen voordat je ergens gaat wonen en werken.

Zes weken in een camper is nog niet niks! Maar we worden steeds beter in deze reis. Dat wil zeggen, je zakt letterlijk in dit leven. Waar je in het begin nog gestrest kon reageren op onverwachte situaties, kan ik nu alleen maar genieten en bedenken: Het komt wel goed. Want dat is namelijk wat er iedere keer gebeurt. Het komt altijd goed. Zoals ons dakraam dat er afvloog op de snelweg. We vonden er twee die van andere campers waren afgevlogen en een daarvan zit nu op ons dak met een boel ducktape. Ook een geruststellende gedachte dat we dus niet de enige zijn die ons dakraam zijn vergeten dicht te doen voordat we gingen rijden. Er lag ook een duplo-blokje onder het gaspedaal vorige week. Daardoor gaf de camper geen voluit gas meer, we haalde net aan de 70 kilometer per uur. O nee, motor kapot? Maar dat kwam dus ook weer goed.

Roadtrip

Je creëert je eigen stress

Sinds eind januari ben ik ook begonnen met een gecombineerde opleiding van yoga teacher training en no stress. Daarin leer ik onder andere dat je dagelijkse stresslevel is terug te leiden naar je gedachtes, die je gevoel bepalen en dus je mood en emoties. Je bepaalt het dus uiteindelijk allemaal zelf! De drama, de mooie momenten etc. Uiteraard zijn er ook externe factoren die van invloed zijn op je dag, maar dat is minimaal en ook daar heb je dus weer invloed op hoe je daarop reageert.

En je emotie duurt maximaal twee minuten. Als je die dus even uitzit zonder dat je meteen handelt (iemand bellen vol emotie, de deur kapot slaan, schelden etc. etc) dan is er ook minder drama. Adem ten allen tijde naar je buik en smile! Het perfecte moment om mijn huiswerk en oefeningen toe te passen op deze reis! Mijn dagelijkse zonnegroeten mag ik ook doen op de meest bijzondere plekken, wat ook echt fijn en nodig is.

Roadtrip

Mooie ontmoetingen

Intens is deze reis zeker, maar ook zo rijk, vol liefde, natuur en mooie mensen die we ontmoeten. Zoals Jennifer en haar man uit Zweden, die al acht maanden in een camper rondrijden met hun twee kinderen. Ook zij willen een nieuw leven beginnen in Spanje. En afgelopen week keek ik met Kasper en Leila naar de vos. Ook zij zijn net als wij een gezin met twee jonge kinderen die sinds november rondreizen door Spanje in een camper (een zelf omgebouwde!).

Al deze mensen vertellen me weer een stukje over zichzelf, waar ik dan weer van leer. Dat is heel mooi en dat brengt hele bijzondere situaties met zich mee en inzichten. Op naar nog meer mooie avonturen!

Ik combineer mijn twee grootste passies: namelijk het maken van (korte) documentaires en executive coaching in de natuur. Of het nou regisseur van je video of van je leven is, het komt op hetzelfde neer: mensen bevragen en erachter komen wat ze drijft, waar ze blij van worden… Ik ben Slim & Shape yoga docent en heb de opleiding no stress en voeding afgerond. Daarnaast ben ik al 10 jaar actief als documentaire maakster en vertel ik graag authentieke verhalen van mensen over de hele wereld (Lesbos, Buenos Aires). Door mijn werk als regisseur ontmoet ik prachtige mensen uit alle lagen van de bevolking breng ik de verhalen tot leven.