Scheiden in het buitenland: ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.’

Het kan ons allemaal overkomen. Hoe verliefd je ook bent geweest en hecht de liefde ook was, er kan een moment komen waarin scheiden de enige optie is die nog gelukkig maakt. Meestal is de beslissing moeizaam, ingewikkeld en verdrietig maar het kan nog wat gecompliceerder zijn als in het buitenland woont en/of je een andere nationaliteit hebt dan je echtgenoot… 

In deze serie verhalen over internationaal scheiden geven we informatie over dit onderwerp en komen wereldwijven aan het woord die dat hebben meegemaakt. Zowel vrouwen die in het buitenland woonden ten tijde van hun scheiding als vrouwen die getrouwd waren met een buitenlandse partner. Wat zijn de hobbels? Hoe regel je het goed? Wat kan er mis gaan? Wat zou je met de wetenschap van nu anders doen? 

Heb je het wel goed geregeld?

Het aantal internationale relaties neemt met het jaar toe maar daarmee ook het aantal internationale echtscheidingen. Daarnaast verhuizen ieder jaar veel Nederlanders naar het buitenland vanwege hun werk. Maar als het leven in het buitenland samen niet meer gaat, en je wilt uit elkaar? Hoe werkt een echtscheiding dan? Een internationale echtscheiding heeft namelijk veel meer juridische valkuilen dan een puur Nederlandse echtscheiding. Ieder land heeft verschillende regels over bijvoorbeeld de vraag óf er gescheiden kan worden, de hoogte en duur van de alimentatie, de afwikkeling van het vermogen, de kinderen en het pensioen.

Als jij en jouw buitenlandse echtgenoot in het buitenland wonen, kun je in Nederland bijvoorbeeld geen echtscheiding aanvragen. Ook al zouden jullie dat beiden willen en ook al ben je in Nederland getrouwd. In dit geval zul je dus je scheiding in het buitenland moeten aanvragen. Het kan ook voorkomen dat de echtscheiding door jou in Nederland wordt aangevraagd maar door je man in een ander land. In Nederland geldt dan de hoofdregel: ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Als jouw echtgenoot in het buitenland dan eerder de echtscheiding aanvraagt dan jij in Nederland, dan ben je dus te laat. De Nederlandse rechter zal zich dan onbevoegd verklaren. 

Ben je getrouwd in Nederland met iemand van hetzelfde geslacht of ben je ‘geregistreerd partner’, dan heb je in Nederland dezelfde rechten en plichten als een heteroseksueel koppel. Dit is echter niet overal ter wereld zo. Niet in alle landen wordt een homohuwelijk of een ‘geregistreerd partnerschap’ geaccepteerd. Als gevolg daarvan zal in deze landen een officiële beëindiging van deze relaties evenmin worden erkend.

Wachttijden, vermogen en alimentatie

In sommige landen geldt bijvoorbeeld een wachttijd voordat een echtscheiding kan worden aangevraagd. Dat is in Nederland niet zo. Om bijvoorbeeld in Zwitserland te mogen scheiden, moet je volgens het Zwitserse recht eerst even een bepaalde periode apart wonen. Gescheiden van tafel en bed dus. En ook de regels met betrekking tot alimentatie en vermogensverdeling variëren per land. Want als je langer dan twee jaar in Zwitserland woont, vindt de Zwitserse rechter dat het Zwitsers huwelijksvermogensrecht van toepassing is op jouw gemeenschap van goederen. 

Helemaal ingewikkeld wordt het als je in landen woont waar het Sharia recht geldt. Op onze site kun je nog een aantal verhalen lezen van vrouwen die dat meemaakten. Het familierecht is dus in elk land anders. Bij een internationale echtscheiding is het daarom een must om in elk land advies in te winnen bij een advocaat gespecialiseerd in internationaal familierecht.

Woon jij in het buitenland of heb je een buitenlandse partner en denk jij na over scheiding? Voor een echtscheiding met internationale aspecten kun je bij GMW advocaten terecht. GMW advocaten beschikt over specialisten met veel ervaring op het gebied van internationale echtscheidingen. Mocht je in het buitenland wonen dan helpen zij je graag via telefoon, Skype of Microsoft Teams. Je kunt via een afspraak maken of bellen met het nummer +31 70 361 50 48.

Op elk moment kun je bovendien de gratis whitepaper voor Nederlanders in het buitenland met de top 10 FAQ over scheiden hier downloaden.

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!