Wil je geen kinderen? Ik spreek jou over 10 jaar nog wel!

Gastschrijfster

Onze gastschrijfster Kelsey Kriens is vierdejaars filmstudent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Dit jaar studeert ze af met een korte, persoonlijke documentaire: Ik spreek jou over 10 jaar nog wel. In deze documentaire belicht ze de belangrijkste en meest aangrijpende keuze in het leven van een vrouw: het wel of niet krijgen van kinderen. Aan de hand van haar eigen twijfels en bedenkingen en die van vier andere vrouwen maken ze het onderwerp bespreekbaar en belichten ze het op een positieve manier om zo andere vrouwen te helpen bij het maken van de juiste keuze. 

‘Dat komt nog wel, nu nog niet, over een jaar of 10 misschien.’, dat roep ik al langere tijd als het gaat over kinderen krijgen. Mijn broer en zus hebben wel al een gezin, vriendinnen krijgen kinderen en ik? Ik twijfel, ik vind kinderen erg leuk, maar is het wel iets voor mij? Deze vraag ga ik, Kelsey, onderzoeken in mijn korte afstudeerdocumentaire: Ik spreek jou over 10 jaar nog wel.

Een leven zonder kinderen

Ik zelf heb kinderen krijgen altijd ver voor mij uitgeschoven, omdat ik dacht dat het gevoel een kind te willen er tegen die tijd wel zou zijn. Op dit moment is het er niet, maar misschien over 10 jaar nog steeds niet. Welke keuze ga ik dan maken? Ga ik een kind krijgen omdat ik mij een leven zonder kinderen niet kan voorstellen? Of bewandel ik het onbekende pad en ga ik af op wat mijn gevoel mij vertelt?

In mijn zoektocht naar antwoorden heb ik artikelen en boeken gelezen en zocht ik naar voorbeelden in films en documentaires. Nadat ik enkele films bekeken had, viel het stil, dit was het al? Geen vrouwen meer aan het woord die twijfelen of misschien al een keuze hebben gemaakt. Ik miste nog heel veel verhalen van vrouwen die dit pad al eens bewandeld hadden. Ik was op zoek naar een voorbeeld, hopende dat zij mij het antwoord kon geven. 

Mijn film als antwoord

Gelukkig heb ik er lang geleden voor gekozen dat ik verhalen wil vertellen door middel van het maken van films. Inmiddels zit ik in het laatste jaar van mijn filmopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Het doel van mijn afstudeerfilm is het starten van een gesprek over de kinderwens of juist het gebrek er aan. Ik hoop dat ik mensen aan kan moedigen om zich kwetsbaar op te stellen en open te zijn over de twijfels of keuze die ze maken. Dit kan enorm helpen.

Zelf kon ik het gesprek over wel of niet kinderen krijgen, lange tijd niet terug vinden. Ik las artikelen en boeken maar zag weinig vrouwen zich hier echt over uitspreken. In de afgelopen maanden heb ik veel vrouwen gesproken over dit thema en dat heeft mij enorm geholpen in het helder krijgen van mijn eigen twijfels. Tijdens het hele proces van het voorbereiden van deze docu bedacht ik mij dat als het mij helpt, het andere vrouwen ook kan helpen.

Crowdfunding, doe je mee?

Maar ik heb nog meer hulp nodig. Om deze film te kunnen realiseren ben ik een crowdfunding gestart. Hiermee hoop ik voldoende geld op te halen om de documentaire te kunnen maken en straks te delen met een groot publiek. Alle hulp is meer dan welkom en ik zou het ontzettend leuk vinden als je dit project wilt steunen en delen met andere geïnteresseerden!

Een korte video, waarin ik meer uitleg geef over de film, en waarin de vier vrouwen vertellen waarom zij het belangrijk vinden dat deze documentaire er komt, is terug te vinden op het crowdfundingplatform van Ik spreek jou over 10 jaar nog wel. Alvast bedankt!

Mocht je vragen hebben over mijn project of wil je iets met mij delen, dan kun je mij een berichtje sturen via Instagram @kelseykriens

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.