Als je haar maar goed zit!

Gelukkig zijn de kappers in Nederland weer open want die blijken we met z’n allen heel hard nodig te hebben. Dooie punten, uitgroei, doffe haren, haaruitval, dunne pieken of juist een uit de kluiten gewassen ragebol… Het was dat we allemaal veel thuis zaten. ‘Als je haar maar goed zit’, gold immers al een tijdje niet meer. 

Die avondklok is een ding maar je haar niet kunnen verzorgen, dat is een nationale ramp. Met z’n allen staan we in de rij voor een knipbeurt. Waarom vinden we naar de kapper gaan eigenlijk zo belangrijk? En is dit overal op de wereld zo? De Wereldwijven gingen op onderzoek uit. 

De kracht van haar

In onze Westerse maatschappij is wassen met shampoo en je haren in model (laten) knippen gebruikelijk. De uitspraak: ‘je wilde haren verliezen’ is er natuurlijk niet voor niets. Eindelijk gedraag je je volwassen en beschaafd in plaats van jong, vrij en onbezonnen. Beschaafdheid in onze cultuur staat gelijk aan een mooie verzorgde haardos. Maar dik, glanzend, lang haar staat in het Westen ook voor jeugd en een goede gezondheid. Grijzende lokken zijn eerder een teken van afnemende levenskracht. Aan de haren van een persoon kun je over het algemeen zien hoe het met iemand gesteld is. Het is ook niet voor niets dat veel mensen zich ‘mooier en sterker’ voelen als ze naar de kapper zijn geweest.

Maar het belang van innerlijke haarverzorging wordt vaak vergeten. Voeding, levensstijl, klimaat en haarverzorging, ze hebben allemaal met elkaar te maken als het gaat om de gezondheid van je haar. Het Deense merk Hairlust maakt bijvoorbeeld natuurlijk producten die helpen bij een gezondere en snellere haargroei en alles is ook nog biologisch, vegan & cruelty free. De voedingssupplementen en verzorgingsproducten van Hairlust bevatten vitale vitaminen, mineralen en aminozuren die zowel haarfollikels als haarlokken voeden. Klinkt als een energie boost!

Antennes van levensenergie

In veel andere culturen wordt haar sowieso gezien als grote bron van levenskracht. In India en Pakistan bijvoorbeeld dragen de Rishi’s een knot. Hoe langer het haar, hoe sterker de Rishi knot. Het idee daarachter is dat door deze knot de energie stroom langs de ruggengraat stimuleert en de energie balans in het lichaam behoudt. De knot functioneert als een soort antenne die Prana (levensenergie) begeleidt naar de frontale kwab. Oftewel dat deel van de hersenen dat we gebruiken voor meditatie en visualisaties. De antennes handelen hierbij als geleider van grotere hoeveelheden subtiele en kosmische energie.

Sikhs zien lichaamshaar als een speciaal geschenk van ‘de bron’. Haar is volgens hen een extensie van het zenuwstelsel. Het zijn hoog ontwikkelde voelsprieten of antenne’s die enorme hoeveelheden belangrijke informatie naar de hersenstam, het limbisch systeem en de neocortex sturen.

Ook de Navajo-indianen in Utah, Colorado, New Mexico en Arizona hebben nog steeds rites, tradities en een heel oud geloof, waarbij het haar erg belangrijk is. Ze geloven dat de gedachten die in het hoofd ontstaan, mee naar buiten komen met het haar en dat de gedachten voor altijd in het haar aanwezig blijven. De nieuwere gedachten zitten dichter bij de hoofdhuid, de oudere gedachtes in de puntjes van de langste haartjes. Hoe langer de haren zijn, hoe meer gedachtes diegene heeft en hoe wijzer die persoon dus is. Ze knippen het haar dan ook zelden af.

Rasta’s ontlenen aan dreadlocks speciale kracht. Het staat volgens hen in de bijbel dat je haar niet geknipt mag worden. Maar daarnaast ziet lang haar eruit als de manen van de leeuw, een belangrijk symbool voor Rasta’s. De natuurlijkheid en eenvoud van het kapsel verwijzen natuurlijk naar hun roots in Afrika.

Haar als zesde zintuig

In veel van de culturen waar ze hun haren ongemoeid laten, kiezen ze er voor om hun haren extra te beschermen. Haren mogen bijvoorbeeld alleen verzorgd en gekamd worden door iemand met goede intenties omdat die via je haren bij jou komen. Of ze worden zorgvuldig beschermd door het hoofd bijvoorbeeld te wikkelen in doeken, overdag of juist tijdens de slaap.

Het haar als zesde zintuig waar je goed voor moet zorgen, is uiteindelijk helemaal niet zo’n gekke gedachte. Ook uit de dierenwereld kun je leren dat haar een uitbreiding van het zenuwstelsel is. Als haar recht overeind gaat staan, is dat dan een reflex of een onbewuste waarneming die het haar beïnvloedt? Of geeft het haar een waarschuwing voor dreigend gevaar? Neem nou de snorharen van een kat(achtige). Die geven informatie als het dier een prooi nadert, als een soort zesde zintuig. 

Haar zou je dus volgens veel culturen kunnen zien als ‘voelsprieten’ of ‘antennes’ die grote hoeveelheden aan belangrijke informatie overbrengen naar de hersenstam, het limbisch systeem en de neocortex. Volgens sceptici is er echter nooit bewijs gevonden dat haar meer is dan een verzameling dode cellen. Haren zijn echter opgebouwd uit eiwitten, pure energie dus. Bovendien komen haren uit de huid en zijn ze verbonden met receptoren in de huid die ons vertellen of het bijvoorbeeld koud of warm is. Je zou haar dus ook kunnen zien als middel om je openheid te behouden en in verbinding te blijven met alles om je heen.

Voeding, levensstijl, klimaat en haarverzorging, het verschilt per cultuur. Maar in het Westen mag je gelukkig wel zelf uitmaken wat je doet met je haar. Knippen, kleuren, krullen, scheren, laten groeien of bedekken. Hoe je je haar draagt is immers niet alleen cultuurgebonden, maar hangt ook nauw samen met je eigen identiteit.

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!