Gezond of ziek, depressie of gelukkig?

Ik krijg de vraag of ik wil schrijven over het maandthema: Gezondheid en Geluk. Jammer Wereldwijven, maar dat doe ik even niet. Geen zin. Met drie uitroeptekens dus.

Gezond en Gelukkig
Foto’s: Rose Huizenga

Waar ik gelukkig van word

Ik weet precies waar ik gelukkig van word. Van grenzen die morgen weer open gaan, ons boutique hotel Villa Nangka weer volstroomt met vrolijke mensen en dat ons Gili Shark Conservation project weer op volle kracht vooruit gaat. Ons hotel en het conservatieproject voor haaien weer als vroeger, of liefst iets mooier en groter. Want in slapeloze nachten kun je behalve sterren tellen natuurlijk ook plannen maken. Dat is voor mij geluk. Maar geluk kan ook een kleurdoos, grasveld, chocolaatjes of een avond met z’n allen samen zijn.

Gezond en Gelukkig

Ben ik gezond?

Over gezondheid schrijven, en met name geestelijke gezondheid, daar heb ik al helemaal geen zin in. Ons jongste meisje is drie maanden. Ik geef borstvoeding en slaap te weinig. Overdag probeer ik alle zeilen bij te zetten om iets extra’s te verdienen. Teksten voor een website schrijven. Contacten leggen met de universiteit van Wageningen om hier twee studenten onderzoek te laten doen naar koralen en ze dan bij ons te huisvesten. Want, hoera! Geld in het laadje en weer brood op de plank, nou ja een beschuitje. Verder regel ik ook nog een fondsaanvraag bij de United Nations en zijn er altijd tal van administratieve en lopende zaken.

Van vermoeidheid draaien zo af de palmbomen rondjes voor m’n ogen en zie ik het niet meer zitten. Er lijkt geen eind aan te komen. Hoe moet dat verder? We kunnen toch niet blijven leven zonder inkomen? Zeker, het leven is hier goedkoop en voor een euro heb je een heerlijk bord nasi. Maar de verzekeringen moeten wel gewoon betaald worden en zijn er nog andere steeds terugkerende vaste kosten.

Snotziek

Van al dit gepieker word je dus ziek. Snotziek. Maar de oorzaak zit niet in je verstopte neus of je rauw gehoeste keel. En ook niet in een wederom ondersteboven gekeerde maag of krampende darmen. Ik hoop dat dit geen uitleg behoeft…

Dus nee, bedankt. Geef mijn portie blog-schrijven voor de Wereldwijven maar aan Fikkie. Ik voel me af en toe gewoon ziek, ook al is er bij ons op het eiland geen Corona geweest en zijn we inmiddels allemaal ingeënt. Ik ben gewoon ‘leeg op mijn bank’, zoals de Balinese Ketut het zo fraai zegt in ‘Eten, Bidden en Beminnen’.

Gezond en Gelukkig

Gezondheid en geluk in zilverpapier

Zo. Met dit te schrijven, heb ik mijn hart bij jullie uitgestort. Maar, kijk nou eens? Op de bodem van datzelfde hart ligt nog iets. Ik pak het op. Weet je wat het is? Gezondheid en Geluk., samen verpakt in glimmend zilverpapier. Ik glimlach. Jazeker, de ‘dips’, ze zijn er maar mijn geluk is niet op. Mijn geluk kan niet op en ondanks de kwaaltjes voel ik me sterk en gezond met een grote lading hoop voor de toekomst.

Ik ben ontroerd wanneer ik dit schrijf en realiseer me dat ik het nog steeds kan: blijven hopen en vertrouwen. Positief zijn. Ik weet ook waardoor dat komt: de Liefde, de generator die mijn geluk en mijn gezondheid in werking zet.

Gezond en Gelukkig

De liefde als generator

Om dit uit te leggen neem ik jullie in gedachten mee naar een video van een van mijn kleine nichtjes. Ze is vier en zit aan een echte grote-mensen-tafel te kleuren. De (snot)neus gekruld, dansende krulletjes en voortdurend zingend. Repeat, repeat die video. Luister, ze zingt: “Ik houd van mijn familie, ik houd van mijn familie en Guusje wil niet met mij spelen en ik maak bloemetjes in de gras en rood en blauw en oranje en weer rood en…”

Precies dit is wat mij nou gezond en gelukkig maakt. Natuurlijk ook dat lieve meisje met haar prachtige Roemeens-Engelse accent, maar meer nog het liedje. Ik zit ook aan een tafel met mijn laptop, die ik opzij schuif. Ik pak de kleurdoos van onze kleine Charlie en ik zing mee: “Ik houd van mijn gezin, ik houd van mijn familie en ik houd van zoveel moois en zoveel goeds. Dwars door alles heen. Tegen de verdrukking in en tegen de klippen op, heb ik lief en vind ik nieuwe wegen om lief te hebben. Er blijft zoveel om te geven, zelfs als je weinig hebt en er is zoveel om te delen.” Dat geeft mij vertrouwen in de toekomst en houdt mij gezond.

Zonnige groeten, een kokosnoot en een klapzoen vanuit Indonesie, van Rose

Mooie overpeinzingen

P.S. Ik lees dit blog nog eens over en vind mijzelf behoorlijk recalcitrant. Ik hoop dat jullie er begrip voor hebben want echt, dit maanthema heeft mijn serieuze belangstelling. Vooral de vragen ‘Wat is geluk?’ en ‘Wat versta je onder gezondheid?’, zijn boeiend.

Leo Bormans heeft een interessant boek geschreven over Geluk, The World Book Of Happiness. Wat verstaan mensen van over de hele wereld onder geluk? En wat heb je nodig om gelukkig te zijn?

Gezondheid heeft ook een ‘relatieve kant’, want wat is gezond eigenlijk? Wanneer ben je gezond?  Vroeger werd er gezegd: je bent gezond als je lichamelijk en geestelijk oké bent, als er sprake is van ‘welbevinden’ op alle terreinen. Een definitie die ook de World Health Organization hanteert. Machteld Hubert heeft echter (gelukkig) een ander dynamisch concept ontwikkeld dat juist veerkracht en zelfredzaamheid van mensen als uitgangspunt neemt. Zij promoveerde hierop in 2011. Haar concept luidt:

“Gezondheid is het vermogen om je aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.”

Dus, ook al ben je ziek, je hebt de potentie om gezond te worden .Je kunt groeien, je ontwikkelen en persoonlijke doelen vervullen in het leven. Kijk, daar hebben Wereldwijven iets aan!

Als toetje, nog een extra klapzoen! Rose

Over dit Wereldwijf: Rose Huizenga - Indonesië

Hallo, leuk je te ontmoeten! Mijn naam is Rose en ik woon momenteel samen met mijn man en dochter op een klein paradijselijk eiland tussen Bali en Lombok. Samen runnen wij een succesvol succesvol boutique hotel en een haaien conservatieproject. Met veel plezier vertel ik over mijn passie voor haaien, de mysteries van ons prachtige eiland, en mijn droom om de wereld een beetje mooier te maken.