Vijf dingen die veranderen als je naar het buitenland vertrekt

Naar het buitenland verhuizen en helemaal opnieuw beginnen is één van de opwindendste maar ook één van de engste dingen die er bestaan. Want … echt alles verandert!

Het huis of appartement waarin je woont, de supermarkt waar je je boodschappen doet, de taal die men spreekt, de nummerborden op de auto’s … Het zijn maar een paar zichtbare voorbeelden. Er zijn ook heel veel minder zichtbare dingen die compleet veranderen. Op het internet circuleren genoeg lijstjes. De Wereldwijven doken in een aantal (cliché)uitspraken en keken of die kloppen. 

Home is where the heart is

Als je verhuist ga je deel uitmaken van een nieuwe sociale groep. Je leert waarschijnlijk een andere taal. Je functioneert in twee werelden – je oude wereldje en nieuwe wereld – en na verloop van tijd lopen deze steeds soepeler in elkaar over. Dat is het moment van: ‘home is where the heart is’.

En dat kan dus overal een beetje zijn. Is dat geen rijkdom? 

Afscheid nemen wordt (een beetje) makkelijker

Ja en nee. De ervaring en tijd leert je dat er niet maar één plek is waar je je thuis kan voelen. Of misschien realiseer je je steeds beter dat na een afscheid vaak weer heel fijne en nieuwe ontmoetingen plaats hebben? Wij zeggen ja omdat de stelling meestal wel opgaat als het om vrienden en de meeste familieleden gaat maar nee, als het weer het afscheid nemen van je ouders is. Dat blijft iedere keer weer lastig en lijkt voor velen juist ieder afscheid weer zwaarder. 

Vriendschappen worden hechter

Yup. Jij verandert. Je vrienden (in Nederland) veranderen. Emigreren leert je goed te kijken naar wat je wilt bewaren en wat niet meer bij je past. Dat is niet iets wat van de ene op de andere dag gebeurt, ook hier gaan maanden, en soms wel jaren overheen. Uiteindelijk heeft het altijd te maken dat jullie allebei de moeite nemen om elkaar te blijven zien en te spreken. En dat is wat anders dan een like hier en daar op social media. Maar wat blijft, is dan vaak echt voor het leven. Waar je ook woont!  

Dat sluimerende schuldgevoel …

Herken jij dit? Vol energie keer je terug naar Nederland en plan je je weken vol met iedereen zien. Een ochtend daar, een middag hier. En oh wacht nog even borrelen met vriendin Karin; dat lukt nog wel voordat je naar het etentje holt bij oom Jaap en tante Sieneke… De eerste jaren is dit waarschijnlijk hoe jij je vakanties in Nederland invult. En iedere keer kom je uitgeput thuis. Met een schuldgevoel want eigenlijk had je nog heel veel langer met Karin willen praten omdat ze door een zware tijd gaat.

Dan ga je het anders aanpakken. Je focus verschuift steeds meer naar kwaliteit in plaats van kwantiteit. En dat bevalt goed. Je hebt zelfs tijd om je eigen kinderen een stukje Nederland te laten zien! Uitgerust kom je weer thuis. Heerlijk! Maar dat schuldgevoel? Tja, dat blijft want wat had je graag nog die longtime studievriend in Maastricht willen zien. 

Smaak

Smaak? Ja smaak. Je smaak voor voedsel. Je smaak voor mode. Zelfs misschien je politieke voorkeursmaak! Het klinkt gek maar is toch zo. Het begint vaak met voedsel. Het brood in je nieuwe thuisland smaakt anders en lang niet zo lekker als in Nederland. En toch … er komt een dag dat je een boterhammetje kaas in Nederland eet en denkt… ‘was dit het brood waar ik altijd naar verlangde?’ Ik weet nog goed hoe mijn kinderen de melk in de VS niet lekker vonden. Dat is nu omgekeerd… En zo gaat het ook met de kleren die je aantrekt. Ineens heb je een paar cowboy-boots in de kast staan die je altijd verfoeide. Of loop je de hele dag rond in je sportkleding. Zo gaat dat. Je past je aan, heel geleidelijk. Ontwikkelt je eigen nieuwe stijl. En weet je? Dat is prima!


Dit zijn natuurlijk alleen de meest in het oog springende veranderingen. En met een knipoog want we zijn allemaal uniek in hoe we ons aanpassen aan onze nieuwe leefomgeving. Heb jij andere ervaringen? Deel ze met ons!

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.