Itchy Feet, reizen door herinneringen

Monique Teggelove

Toen in maart 2020 de wereld op slot ging, daalde er een immense rust over me neer. Wat had ik verlangd naar tijd voor mezelf. Ik geef toe, dat ik er iets andere gedachten over had gehad. Meer in de trant van iemand op kantoor erbij, zodat ik zelf weer eens op reis zou kunnen.

Dat het tot stilstand komen van het toerisme betekende dat ik geen inkomsten meer had, deed niets af aan mijn gevoelens van vreugde, vrijheid en ruimte. Ineens had ik zeeën van tijd om te lezen, plannen te maken, nieuwe ideeën te ontwikkelen en om te nietsen. Veranderingen dienden zich aan; inclusief het besef dat het tijd was om afscheid te nemen van mijn leven in Mali. 

Wereldwijven Wanderlust
Foto’s: Monique Teggelove

Afscheid

Enkele dagen na de heropening van het vliegveld in Bamako, vloog ik terug naar Nederland. Heel even moest ik de neiging om te keren en terug te rennen, onderdrukken bij het instappen van het vliegtuig. Was ik echt bereid om de plek, waar het leven van alledag gewoon doorging, te verruilen voor Nederland, waar ik geconfronteerd zou worden met beperkingen en verwachtingen, die mijlenver van mijn belevingswereld afstaan? Echter, het diepe besef dat Nederland is waar ik nu moet zijn, deed me in overgave gaan en doorlopen. 

Tussentijd

De eerste maanden in Nederland voelden bijna onwerkelijk. Vol verwondering keek ik naar de wereld om me heen. Tegelijkertijd genoot ik volop van het weerzien met familie en vrienden en was er het gevoel van vrijheid om te doen wat goed is voor mij. Vrijwel dagelijks was ik aan de wandel. 

De veranderingen, die ik zowel op persoonlijk als wereldwijd niveau voel, nemen de tijd om op hun plek te vallen. De zeldzame momenten van frustratie of onmacht verdwijnen net zo snel als dat ze komen. Alles heeft zijn eigen perfecte tijd. Als dit is wat nu nodig is, dan is dit wat het is. De kanteling vindt plaats en ondertussen geniet ik van wat de tussentijd me aanreikt.

Een mooi voorbeeld hiervan is de klant in Mali, die op het laatste moment zijn reis annuleerde. Op dat moment voelde ik hoe alles in mij begon te tintelen: dit was mijn kans! Het kan geen toeval geweest zijn, dat ik in de dagen ervoor al begonnen was met het klaarzetten van mijn wandeluitrusting.

In minder dan 24 uur was ik onderweg naar vrienden in Limburg, alvorens aan de Dutch Mountain Trail te beginnen. Het was meer dan tien jaar geleden dat ik zomaar een week niet bereikbaar hoefde te zijn en ruim twaalf jaar geleden dat ik voor het laatst een solo trektocht met volle bepakking had gedaan. Wat was het heerlijk om me over te geven aan de universele stroom en de vrijheid ervaren om zonder vastomlijnd plan onderweg te zijn. 

Wereldwijven Wanderlust

Met de stroom mee

“Naar welk vliegveld wilt u vliegen”, vroeg de dame van Air Iceland toen ik een vlucht wilde boeken naar Groenland. Ik was verbaasd want ik had niet eens stilgestaan bij het feit dat er meer dan een vliegveld kon zijn. “Waar zou u heen vliegen?”, vroeg ik haar. Zonder aarzeling antwoordde ze, “Narsarsuaq, omdat je vandaar gemakkelijk vervoer naar meerdere bestemmingen hebt.” Ik lachte en zei, “dan vlieg ik naar Narsarsuaq.”

Vijf minuten later was ik in het gelukkige bezit van mijn retour-ticket Reykjavik-Narsarsuaq. En natuurlijk zat ik op de vlucht ook net naast de juiste persoon, die me de richting aanreikte voor mijn tijd in Groenland, waardoor ik heel bijzondere geluksmomenten heb mogen ervaren.

Net als tijdens mijn reizen laat ik me in mijn dagelijkse leven ook leiden door de flow. Alles mag er zijn in deze bijzondere tijd. Zo ook het schrijven. Januari dit jaar, kwam de Engelse versie van mijn boek Mijn Camino uit. Inmiddels is ook mijn tweede boek, Itchy Feet, van de persen gerold. In plaats van de wereld in te trekken, reis ik momenteel door herinneringen, foto’s en dagboeken. Af en toe dienen de reiskriebels zich zeker maar dan droom van de reizen die ik nog ga maken. 

Terwijl ik hoop dat de wereldwijde transitie snel in een stroomversnelling zal komen, pak ik in de tussentijd de kansen die langskomen. En dat is voor nu mijn boek Itchy Feet dat ik wil uitrollen op de trails in Nederland. Ondertussen geef ik invulling aan de veranderingen in mijn leven en… schrijf ik rustig verder aan mijn derde boek.

Leuke aanbieding! Speciaal voor De Wereldwijven geeft Monique 10% korting op haar boeken. Gebruik de code WW2021 in de Papillon Fairtrade webshop. Deze aanbieding geldig tot en met oktober 2021. 

Over dit Wereldwijf: Monique Teggelove - Nederland

Hallo, ik ben Monique. Na jaren over de wereld gereisd te hebben, woonde ik tien jaar in Mali, waar ik Papillon Reizen oprichtte. Tijdens de wereldwijde crisis van 2020 verhuisde ik terug naar Nederland, waar ik Papillon Fairtrade startte, waarin ik mijn liefde voor Mali en de wereld kwijt kan. Naast reizen, wandelen en koken, schrijf ik graag. Voor De Wereldwijven schrijf ik over mijn tijd in Mali en over mijn reizen.