Wat is nu een jaartje meer of minder?

‘Hoe oud ben je geworden?’, vroeg mijn buurvrouw. ‘Voor de vierde keer 39…’, lachte ik want ik had besloten, dat ik nooit veertig wilde worden. Dus, vanaf dat moment zou ik ‘mistig’ gaan doen over mijn leeftijd. 

‘Life begins at 40!’, riepen mijn vriendinnen, maar ik voelde me vreselijk. Ik had ontzettend veel moeite met het bereiken van mijn veertigste verjaardag.

Leeftijd is maar een getal

De helft van mijn leven zat erop en vanaf nu zou het alleen nog maar bergafwaarts gaan met mij. Maar toch, is leeftijd uiteindelijk niet gewoon maar een getal? Hoewel, ik heb nu wel de leeftijd om te gaan twijfelen aan mijn aantrekkelijkheid. Voor de arbeidsmarkt welteverstaan. Ofschoon we met z’n allen roepen dat leeftijd geen rol mag spelen in de werving en selectie van nieuw personeel, bekruipt me bij het lezen van wervingsadvertenties nog vaak het gevoel dat inclusie niet geldt voor vrouwen van mijn leeftijd. Minimaal drie jaar ervaring is vereist. Mag 35 jaar ervaring ook?

Een vriendin van me – zij is een jaar ouder dan ik – heeft onlangs voor het eerst haar leeftijd weggelaten op haar curriculum vitae. Ze is een vlotte en energieke verschijning, dus ik kan me voorstellen dat haar leeftijd bij de ontmoeting moeilijk in te schatten is geweest. Pas tijdens het laatste gesprek kwam haar leeftijd even aan bod. Het is geen issue gebleken; ze heeft de baan gekregen.  

Leeftijdsfraude, ooit van gehoord?

Een leeftijd weglaten of… je leeftijd aanpassen op formulieren. Laatste is natuurlijk ook een mogelijkheid. Zoals in Kenia (maar eigenlijk op het hele Afrikaanse continent) waar het heel gebruikelijk is om de geboortedatum op geboortebewijzen, en dus ook op rij,- en identiteitsbewijzen en paspoorten te wijzigen. Of zeg maar gerust, te vervalsen.

Een jaartje ouder, of meerdere jaren jonger dus. Laat ik een voorbeeld geven. De leeftijd ‘aanpassen’ van kinderen uit grote gezinnen, waarvan ouders niet genoeg verdienen om ze voldoende te kunnen onderhouden. Waarom dan niet de leeftijd van het oudste kind van het gezin nog een jaartje (of twee, of drie) ouder maken? Die hogere leeftijd maakt het mogelijk dat het kind kan gaan werken in het buitenland, of toegelaten wordt tot militaire dienst. Het betekent ook een mond minder om te voeden. Maar bovenal kan er zo een kind een steentje bijdragen aan het familie-inkomen.

Of blink je uit in voetbal, basketbal of een andere sport en word je pas ge-scout op je vijfentwintigste? Dan ben je voor een professionele carrière in het buitenland eigenlijk al te oud, maar als we je leeftijd naar beneden bijstellen, dan kun je nog jaren mee. Voor een contract bij een club die in de Premier League spelen of MBA, gaat het tenslotte om serieuze bedragen. Dan is die overheidsambtenaar echt de beroerdste niet zolang hij een graantje mee kan pikken. Dan maken we gewoon even een typefoutje in de geboortepapieren… toch?

Fabulous at 55

In januari tik ik zelf de leeftijd van vijfenvijftig jaar aan. Het klinkt oud vind ik, maar ik doe er niet geheimzinnig meer over. Ik voel me soms zeventig jaar met die stekende pijn in mijn onderrug en krakende voetgewrichten, maar als ik de volgende ochtend in de spiegel kijk, vind ik dat ik best door kan voor een 43-jarige. Ik grinnik als Samantha Jones in Sex and the City roept:

‘I need glasses and I am not ashamed. I have a sexy young man who loves to fuck me and I am fabulous…’

Laat dat nou toevallig ook op mij van toepassing zijn. ‘I am 55 and still fabulous”. En dat past prima op mijn t-shirt.

Na 6 jaar te hebben gewerkt in Kenya en Tanzania als expert op het gebied van drinkwater, zette ik in januari 2019 voet terug op Brabantse bodem. Ik switchte mijn carrière en werk nu met veel plezier als Export Sales Manager Afrika bij een fabrikant van geneesmiddelen, voedingssupplementen en desinfectants voor de veterinaire sector. Ik schrijf graag over mijn observaties in mijn werk, dagelijks leven en multi-culturele relatie. Ik trouwde in 2017 met mijn Swahili man, Dulla.