Thema Februari: Liefde en Haat

Februari. Welliswaar de kortste maand van het jaar, maar ook een maand die tjokvol staat van internationaal (sociaal) maatschappelijke thema’s. Het is de maand waarin Black History gevierd wordt, er wereldwijd volop aandacht is voor de afschuwelijke ziekte kanker en we stil staan bij vrouwenbesnijdenis en sociale gerechtigheid.  

En natuurlijk is februari de maand van de Liefde, en uiteraard springen wij wereldwijven daar graag op in.


Liefde heeft vele gezichten

Er is zoveel te vertellen en te schrijven over de liefde! Zo gaan de Wereldwijven op zoek naar de bijzondere lovestories in hun land en beantwoorden we de vraag, ‘Valentijsdag, hoe vieren we dat in de rest van de wereld?’ Natuurlijk zoomen we in op taboes in de liefde en stellen we stellen de vraag hoe het is als twee culturen op één kussen slapen. We delen onze heimelijke happy places (leuk voor je eigen bucketlist!), stille verlangens en dagelijks portie zoete zonden.

Maar, Liefde is niet alleen kriebelende kriebels en vluchtige vlinders. Helaas. Net als Yin & Yang kent Liefde haar tegenpool: Haat. Ook Liefde en Haat zijn als Yin & Yang met elkaar in dualiteit, maar in het groter geheel onlosmakelijk verbonden. Ze horen bij elkaar. In voor- en tegenspoed. Over vriendschappen die toch niet forever bleken en het perfecte huwelijk dat niet is wat het lijkt te zijn…

Achter de sluier van liefde gaat veel verborgen emotie, pijn en verdriet schuil. Ook daar staan we deze maand bij stil. En laat ik er direct aan toevoegen: niet alleen deze maand, maar iedere maand!


Expat taboe: huiselijk geweld

Huiselijk geweld. Achter de schermen hebben we de afgelopen maanden nagedacht hoe we dit onderwerp dat alom bekend is, maar verzwegen wordt in de expat-wereld, uit de taboesfeer kunnen halen. Daar willen we en moeten we nu verandering in brengen. 

Huiselijk geweld raakt àlle lagen van de bevolking. Ongeacht de cultuur waarin je opgroeit, op welke trede van de sociale ladder je staat of welk diploma je (niet) hebt behaald. In Nederland heeft één op de tien vrouwen te maken met huiselijk geweld. Wereldwijd is dat zelfs één op de drie. Het werkelijke cijfer ligt hoger, omdat er vaak geen aangifte wordt gedaan. Ook onder expats is huiselijk geweld nog altijd taboe. Exacte cijfers ontbreken, maar het probleem is al tientallen jaren bekend.

Graag stel ik jullie voor aan wereldwijven Femke en Annemarie die dit initiatief een aantal maanden geleden met mij deelden. Vanaf 1 februari 2022 gaan zij samen op zoek gaan naar ervaringen, kennis en oplossingen. Annemarie is orthopedagoog en woont in de VS, Femke is voormalig advocaat en woont in Taiwan. Allebei wonen ze al jaren in het buitenland en vanuit hun kennis en kunde zullen ze de problematiek de komende maanden voor ons ontrafelen, zetten ze zelf acties op en steunen kleine en grote initiatieven die de wereld veiliger maakt voor vrouwen.

Femke en Annemarie: “hier ligt een taak voor de community. Wij beginnen aan onze eigen keukentafel en van daaruit gaan we op pad. Samen hopen we alle keukentafels tussen Texas en Taipei te mobiliseren. Want iedereen, groot of klein, kan iets bijdragen aan een veiligere wereld. Ook jij!”

Ik? Hoezo kan ik iets bijdragen?

De Wereldwijven staan voor een wereld waarin alle vrouwen veilig en vrij kunnen zijn. Thuis, op het werk en in de wereld. Wij zitten overal, van Amerika, Suriname tot Argentinië. Van Marokko tot Zuid Afrika en van Qatar tot India, Taiwan, Australië en Nieuw Zeeland. En uiteraard: België en Nederland. Samen kunnen we er wat aan doen.

Wil jij – lezer van dit platform – mee doen? Dat kan! Bijvoorbeeld door een ervaring of expertise te delen, verslag te doen van de situatie in jouw land, of door een actie op te zetten. Welk idee ook in je opkomt, het is altijd de moeite waard om samen te verkennen. Schroom niet en neem contact met ons op.

Wij geloven dat Storytelling tot nadenken zet, ogen opent en mensen in beweging brengt. Het is een krachtig middel om vastgeroeste ideeën en taboes of imago’s te doorbreken. En reken maar dat anno 2022, huiselijk geweld nog altijd oogverblindend is in het overheersend stoere flitsende imago van de expat. 

We hopen dat je ons de komen weken, maanden volgt en vooral ook onze verhalen deelt. Op de werkvloer, in persoonlijke kring, via social media. Waar dan ook. Hoe dan ook. De verhalen die je hier leest, zijn er om te delen. Want, zoals men het zo mooi zegt in het Engels: sharing is caring. Echt.

Dankjewel namens ons allemaal, De Wereldwijven

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.