Getrouwd en geëmigreerd: wat als je relatie op de klippen loopt?

door gepubliceerd op 3 maart 2022Tags: , , , , ,

Het leven lachte je toe toen je een paar jaar geleden met je lief naar het buitenland vertrok. Vandaag weet je het niet meer. Wat doe je hier? De eenzaamheid is groot en je lief is een vreemde voor je geworden. Waar is het misgegaan en ben je elkaar kwijtgeraakt? Dit was niet zoals jullie een leven samen voor ogen hadden.

Het kan ons allemaal overkomen dat scheiden de enige beste optie is die overblijft. Een moeizame verdrietige beslissing, die nog gecompliceerder is nu je allebei in het buitenland woont.

Communicatie is sleutel

Behalve dat je samen niet meer verder wilt, kunnen er nog andere zaken meespelen die een scheiding complexer maken: eventuele kinderen, heeft je partner dezelfde of een andere nationaliteit, wie is de kostwinnaar, … Heel belangrijk is het dat je met elkaar in gesprek blijft, juist omdat er zoveel dingen geregeld moeten worden. In de praktijk zien we dat veel koppels in die eerste weken met elkaar blijven praten maar helaas steekt na verloop van tijd toch verbittering de kop op. De eerste verwijten worden gemaakt en de aanleiding is vaak onbeduidend. Een derde persoon, relatietherapeut, kan dan hulp bieden zodat de communicatie wel blijft gaan.

Janneke scheidde een aantal jaren geleden en bevestigt dat relatietherapie in een vroeg stadium van de scheiding een verstandig besluit was. “Uiteindelijk hebben we door veel praten, therapie en tal van leerzame momenten in het proces toch besloten om samen ons best te blijven doen voor elkaar.”

Objectief en rationeel blijven

Scheiden met kinderen maakt het allemaal nog gevoeliger. Ook met een partner van dezelfde nationaliteit. Blijf je bij elkaar in de buurt wonen? Is co-ouderschap überhaupt een optie? In een aantal landen kun je als ‘echtgenoot van’ wel een verblijfsstatus genieten, maar als ex bijvoorbeeld niet meer. Kans bestaat dan dat jij terug moet naar Nederland. Wat is dan de beste oplossing voor jullie kinderen?

Ervan uitgaande dat jij inderdaad mag blijven wonen in het land, rijst direct de volgende vraag. Wie is de kostwinnaar? En kun je met jouw salaris een eigen appartement of huis kopen. Of huren? Al snel kom je in de ogenschijnlijk vicieuze cirkel waar de ene vraag direct de volgende vraag oproept. Met zoveel onzekerheden, is de stressreactie (bij beide partners) onvermijdelijk. Je vaste bodem glijdt letterlijk onder je voeten weg.

Praten met een psycholoog kan je helpen alles op een rijtje te zetten en met meer afstand te kijken naar first things first. In plaats van de hele waterval over je heen te voelen donderen, kan een psycholoog je stap voor stap door het proces heen helpen. Zij of hij blijft objectief in dit pijnlijke proces zonder partij te kiezen. Een spiegel die familie en vrienden je vaak niet kunnen bieden. Of althans heel lastig. Bovendien kun je in het buitenland al minder gemakkelijk tijdelijk steunen op naaste familieleden (wat dus niet per definitie een nadeel is!).

Wat nu na de scheiding? 

Vaak wordt de periode na de scheiding onderschat. Het kan maanden duren voordat het eerste stof neerdaalt en ieders eigen helingsproces plaats vindt. Het verwerken van een scheiding kun je zien als een rouwproces. Vaak neem je namelijk niet alleen afscheid van je ex-geliefde, maar moet je ook afscheid nemen van mensen waar je door de omstandigheden niet meer mee in contact kan blijven. Ook komt het best vaak voor dat partners de procedurele scheiding redelijk zonder kleerscheuren doorkomen, maar dat het steekspel naderhand echt begint.

Een scheiding kan dus nog lang naschokken en daarom is het belangrijk om de periode daarna goed naar jezelf te blijven luisteren. Lukt het jou allemaal wel? En verwerken jullie de scheiding als gezin op de juiste manier? Ook in die nazorg kan hulp van buitenaf heel verstandig zijn. 

Hulp op afstand is nabij

Als (oud-)expats weten de psychologen van Psycholoog op Afstand als geen ander hoe het is om in het buitenland opnieuw te moeten beginnen en de uitdagingen die dat met zich meebrengt. Hun team van (relatie)therapeuten hebben allemaal een achtergrond als erkend psycholoog. Hierdoor onderscheiden zij zich van andere (relatie)therapeuten en is er ook echt oog voor de achterliggende oorzaken.

Tijdens deze sessies gaat de relatietherapeut samen met jou/jullie op zoek naar de achterliggende oorzaken van de huidige situatie. Het is veelal geweldig inzichtgevend voor mensen om op deze wijze met een objectief, en professioneel, derde persoon te praten.

Interesse? Vraag vrijblijvend een kosteloos kennismakingsgesprek aan.

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.