Naar een eilanden archipel? Let’s go Malta!

door gepubliceerd op 13 juni 2022Tags: , , , ,

Geschiedenis. Cultuur. Natuur. Heerlijk eten. Strand. Op Zee. In Zee. Luieren. Actief. Stop… en pauze want dat is Malta! Klein en behapbaar en het biedt voor ieder wat wils. Van prachtige stranden, steile kliffen, pittoreske vissersdorpen tot de Drie (versterkte) Steden: Vittoriosa, Senglea en Cospicua, waar je het echte Maltese leven kan proeven. 

Bonus: Malta is meer dan Malta alleen want het is onderdeel van een eilanden archipel samen met Gozo en Comino. Dat klinkt toch heerlijk tropisch? 

Hoe ver terug in de tijd? 

De Maltese cultuur heeft een lange geschiedenis en het eiland heeft dan ook veel bezienswaardigheden en kent maar liefst 7 bijzondere monumenten die allemaal op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. 

De oudste is het Ħal Saflieni Hypogeum, een groot ondergronds complex dat maar liefst 5000 jaar oud is. Men denkt dat het ooit een heiligdom was voordat het een dodenstad werd. In 1902 werd deze ondergrondse begraafplaats waar ongeveer 7000 mensen begraven liggen, ontdekt. Zeker een bezoek waard zijn ook de verschillende Megalithische tempels van Malta: het zijn de oudste vrijstaande bouwsels op aarde. Dat lees je goed: ouder dan de piramiden in Egypte en Stonehenge. De bekendste zijn misschien wel de tempels van Ġgantija, maar ieder complex (ze liggen verspreid over Malta) herbergt haar eigen unieke geschiedenis.

Naast de eerder genoemde Drie Steden kunnen we natuurlijk niet om de hoofdstad heen: Valetta. De stad, in 2018 uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa, staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en is rijk aan historische bezienswaardigheden. Kerken, monumenten, mooie gevels? Je vindt het allemaal in Valletta. Een andere stad die je zeker niet mag missen, ligt midden op het eiland. Mdina. De middeleeuwse straatjes in het volledig ommuurde stadje bekoren iedere bezoeker. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan en je kunt er zonder moeite eindeloos (ver)dwalen. 

Malta? Dat is de (wandel)paden op, het water in!

Toch is het niet allemaal pracht en praal achter al die mooie deuren en gevels. Ons eigen wereldwijf Amber is professioneel danser in Malta en maakte ons met haar artikelen al wat wijzer in de Maltese samenleving. Toerisme is voor de eilandbewoners een belangrijke bron van inkomsten. En Malta, relatief dichtbij, zal zelfs de meest verwende toerist nog verbazen!

Over de cultuur hebben we het hierboven al gehad… maar heb je je daar al aan verzadigd? Trek dan je wandelschoenen aan en laat je verrassen. En voordat je je uitleeft op de stijle kliffen van Dingli of de grillige kust van Gozo (het veel groenere zusje van Malta), heeft Amber een heerlijke tip. Koop een ftira, (heerlijk belegd Maltees broodje) of wat pastizzi (gefrituurde bladerdeeg hapjes) voor je picknick onderweg. Op beide eilanden zijn tientallen wandelingen te ontdekken. Niet zo’n wandelaar, pak dan de mountainbike! Paardrijden is ook een fantastische belevenis. Huur je een auto om naar al die prachtige plekken te gaan? Wel even nadenken aan welke kant je instapt: het stuur zit aan de linkerkant. Voordat Malta onafhankelijk werd, was het nog in Britse handen. Verklaard gelijk ook de verdwaalde rode telefooncellen her en der op het eiland!

Spoel het zweet (en stof) van je wandeling lekker af in de kristalheldere en azuurblauwe zee. Aan zee, op zee of in zee. Het kan allemaal. De stranden zijn heerlijk met leuke beschutte baaitjes. Of huur een (zeil)boot en vaar de zonsondergang tegemoet. En ben je een echte waterrat, wist je dat je ook fantastisch kunt duiken en snorkelen rondom de eilanden? Ieder eiland heeft unieke plekken. Bij Comino ligt de Blue Lagoon waar het water zo helder is dat je het witte zand op de metersdiepe bodem kan zien liggen. Of ga naar Wied il-Għasri op Gozo, een lange kloof omringd door grotten en prachtige kliffen wat maakt dat duiken en snorkelen op deze plek geweldig is! En wil je ver van al het toerisme genieten van rustiger (vaar)water? Ga dan naar Fomm Ir-Rih Bay, één van de meest afgelegen baaien op Malta.

Malta, Gozo of Comino moeten we nog meer vertellen? Veel beter: ontdek (de rest van) het eilanden archipel zelf!

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.