Body Positivity in the Caribbean: ieder lichaam is mooi!

Maureen Korver

Schoonheidsidealen kunnen per land of werelddeel verschillen. In de westerse wereld is slank zijn vaak de norm als je kijkt naar modellen, actrices, televisieprogramma’s en films. Hier op Curaçao omarmen vrouwen veel meer hun weelderige vormen en is strakke kleding geen probleem, ongeacht kledingmaat. Toch heeft ook hier niet iedereen dezelfde dosis zelfvertrouwen als het om lichaamsgewicht gaat.

Wereldwijf Maureen ging in gesprek met Vishitra Rodrigues Verhelst, een ‘plus size model’ en body positivity blogger van Curaçaose /Venezolaanse afkomst. Behalve dat ze een bekende influencer is, – op Instagram wordt ze gevolgd door 20.900 volgers – werkt Vishitra als massage therapeut en visagiste in een luxueus resort hier op Curaçao en poseert ze voor verschillende (kleding)bedrijven op het eiland.

Gezondheid
Foto’s: Vishitra Rodrigues Verhelst

Hoe is je idee om body positivity onder vrouwen te stimuleren begonnen?

Vishitra steekt van wal: ”Veel vrouwen zijn onzeker over hun lichaam en alles wat ermee te maken heeft. Daarom heb ik destijds de ‘Curaçao Plus Size Academy’ opgezet. Aan mij werd bijvoorbeeld vaak gevraagd waar ik mijn kleren kocht, want veel vrouwen die curvy zijn vinden het moeilijk om een beetje hippe kleren te vinden. De Academy was dus bedoeld om vrouwen te motiveren, te stimuleren en deze vrouwen te leren dat je blij mag zijn met jezelf, niettegenstaande je gewicht.”

”We nodigden motivational speakers uit, we bespraken onzekerheden en er werd gewerkt aan zelfacceptatie. Nadat er drie maanden gewerkt was aan meer zelfvertrouwen kweken, werden photoshoots gebruikt als motivatiemiddel. Een aantal bedrijven werkte mee en deze fotosessies werden een succes. De Academy werd steeds vaker gevraagd voor fotosessies en ook modeshows. Dit was natuurlijk een boost voor het zelfvertrouwen. Ik ging er ook mannen bij betrekken, want ook mannen kunnen zich erg onzeker voelen over hun lichaam.”

“Helaas”, gaat Vishitra door, “heb ik geen tijd meer voor de Academy, omdat ik ben gaan werken in het resort en daarnaast nog tijd wil hebben voor mijn eigen modellenwerk. De contacten zijn er wel nog. Zelf werk ik nu voor verschillende lokale kledingzaken en doe dat met veel plezier. Alle relevante bedrijven op het eiland kennen me, dus ze benaderen me als ze iemand nodig hebben voor de grotere maten.”

Over haar werk als plus size model – Reageren mensen altijd positief op je foto’s?

”Ja, eigenlijk wel”, vertelt Vishitra. “Een enkeling die nare opmerkingen maakt, verwijder ik gewoon. En er zijn ook wel wat bijzondere opmerkingen van mannen die een huwelijksaanzoek doen of mijn sugar daddy willen worden.”

”Maar de meeste reacties komen toch van vrouwen. Die me vragen waar ze geschikte badkleding kunnen kopen bijvoorbeeld. Vaak zeggen vrouwen dat ze het fijn vinden dat ik me zo presenteer en dat ik hier vooral mee moet doorgaan, want daar kunnen zij zich aan optrekken. Een vervelend vooroordeel vind ik dat mensen zonder meer aannemen dat ik ongezond ben. Ik ben niet ongezond, al zou ik wel meer kunnen sporten.”

Over van jezelf leren houden – Ben je altijd tevreden geweest met je lichaam?  

”Nee, zeker niet. Als kind voelde ik me sowieso vaak niet geaccepteerd. Ik ben op mijn twaalfde hier komen wonen en sprak in het begin nog geen Papiamentu of Nederlands. Daarnaast vonden ze mijn lichte ogen blijkbaar wat vreemd. Al werd dat laatste waarschijnlijk als excuus gebruikt. Ook als volwassene voelde ik me nog lang onzeker. Ik ben altijd al wat steviger geweest, maar kwam steeds meer aan na mijn drie zwangerschappen.”

Hoe heb je al je onzekerheden kunnen omkeren?

Vishitra legt uit: ”Ik heb me daar heel naar bij gevoeld, tot ik bedacht dat ik mijn mindset moest veranderen. Ik moest me niks van de mening van andere mensen aantrekken en blij zijn met mezelf. Natuurlijk moet je afvallen als je dat wenst, maar dat moet jouw eigen wil zijn, niet opgelegd door anderen. Zo begon mijn zelfbeeld te veranderen.” 

”Toch voel ik me soms nog wel eens onzeker. Ik heb een behoorlijke derrière en zie mensen daar vaak naar kijken. Dan denk ik wel eens: hallo, mijn gezicht is hiér. Maar het gaat erom wat je uitstraalt. Je hoeft in het dagelijks leven geen korte rokjes te dragen of decolletés te laten zien om aantrekkelijk gevonden te worden.”

Gezondheid

Over hoe de samenleving invloed heeft op body positivity – We worden gevoed door wat we zien, nietwaar?

”Ja, onzekerheden worden gevoed door wat we zien via de media. Jonge meisjes zien op hun social media een bepaald beeld waarin het zogenaamde ideale lichaam geportretteerd wordt. Je moet vooral zo dun mogelijk zijn. Ieder lichaam is echter anders gebouwd, je kunt niet altijd zijn zoals de samenleving dat blijkbaar graag ziet. Maar als je bijvoorbeeld naar de Miss Universe Curaçao verkiezing kijkt, zie je toch weer een slanke deelneemster met een kroontje op haar hoofd. Dat blijft dan blijkbaar toch de norm, ook in het Caraïbisch gebied.”

”Ik heb laatst aan een videoclip meegewerkt, ‘Mi struggle‘ van de artiest Chemsz. Ik speel hierin een influencer die voor de camera heel gelukkig lijkt, maar zodra de camera uit gaat ongelukkig is vanwege haar gevecht met haar gewicht. Het is niet mijn verhaal, maar een rol die ik speelde. Toch moet het verteld worden, omdat vele vrouwen dit gevecht voeren. Of welk gevecht dan ook. De boodschap is dat je nooit moet opgeven.”

Vishitra sluit af: ”Alleen praten over body positivity is niet de oplossing, je moet er daadwerkelijk aan werken. Helaas zijn vrouwen niet altijd even supportive naar elkaar en dat is jammer. Elkaar alles gunnen en elkaar niet zonder meer veroordelen zou zo fijn zijn. Ik hou me echter niet bezig met negativiteit. Roddelen mensen over me als ze mijn foto’s zien? Ik heb geen idee, daar ben ik niet mee bezig. Ik hou van álles wat ik doe.”

En dat is een positieve noot om mee af te sluiten. 

Over dit Wereldwijf: Maureen Korver - Curaçao

Hi, ik ben Maureen Korver en woon sinds juli 2019 op Curaçao. Sinds 1994 werk ik als docent en ook hier op Curaçao geef ik Nederlands en Engels op een havo/vwo. Daarnaast geef ik als zelfstandige (gast)lessen en vertaal en schrijf ik. Ik kom hier nog steeds dingen tegen waarvan ik denk: wow, daar wil ik over schrijven! Vooral op het gebied van onderwijs, de natuur, cultuurverschillen, manier van leven en armoede. Voldoende reuring op dit kleine eiland.