Niks mis mee: een dagje bijkomen!

Gastschrijfster
door gepubliceerd op 28 juli 2022Tags: , , , ,

Vrije tijd is heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat je tot rust komt en weer even kunt opladen. Af en toe vrij nemen is goed voor je. Maar wat is eigenlijk de impact van een vrije dag en hoe zit het met de balans tussen werk en privé in Nederland ten opzichte van andere Europese landen? 

De Wereldwijven besloten dat eens uit de zoeken, want dat de werkcultuur per land sterk verschilt weten we als geen ander, maar wettelijke vrije- en vakantiedagen zijn er niet voor niets!

Vakantiedagen: waarom vrij nemen?

Natuurlijk weet je het in je achterhoofd best wel: altijd maar doorwerken is niet goed voor je. Je kunt er overwerkt door raken of zelfs in een  burn-out terechtkomen. Behalve de nationale (vrije) feestdagen, is het belangrijk om ook af en toe een dagje vrij te nemen om jezelf weer op te kunnen laden. Door soms even rust te nemen word je niet alleen productiever, maar ook pro-actiever en zul je juist beter kunnen werken. 

Zelfs als je niet graag op vakantie gaat, is het verstandig om al je vrije dagen op te nemen. Ook thuis kom je namelijk tot rust. Je hoeft even helemaal niets en kunt dingen doen die je leuk vindt en waar je normaal niet aan toe komt. 

Vrije dag voor je mentale gezondheid

Vrije tijd is ook goed voor je geestelijke gezondheid en voorkomt mentale klachten. Je kunt even ontstressen en voor jezelf zorgen. Het is, in ieder geval in Nederland, steeds meer geaccepteerd om op je werk een dagje vrij te vragen voor je mental health.  Bovendien, je hoeft de reden van je vrije dag natuurlijk helemaal niet op te geven.

Niet alleen jijzelf hebt er baat bij. Je wordt er een leukere collega van, omdat je beter in je vel zit en eerder geneigd bent om collega’s te helpen of taken over te nemen. Zit je niet op je plek bij je huidige werkgever, of vind je dat je niet genoeg ruimte krijgt om vrije dagen op te nemen of voor mentaal herstel? Kijk dan op CVster.nl voor sollicitatietips zodat je gauw een fijnere werkplek vindt.

Balans tussen werk en privé

Hoeveel vakantiedagen je hebt, hangt af van je contract en hoeveel uur je werkt. In Nederland heb je minimaal recht op vier keer het aantal uren dat je per week werkt. Werk je dus bijvoorbeeld veertig uur per week, dan heb je recht op honderdzestig vakantie-uren, ofwel twintig dagen. 

Je kunt daarnaast nog bovenwettelijke vakantiedagen krijgen van je werkgever, of wanneer dit geregeld is in je CAO. Deze dagen komen bovenop je wettelijke vakantieduur. Nederland kent verder ook acht officiële nationale feestdagen (weet jij ze zo op te noemen?). Het is niet wettelijk geregeld dat je dan vrij bent, maar vaak is dit wel zo. In totaal zou je daarmee in Nederland dus uitkomen op jaarlijks minimaal 28 vrije dagen.

Vakantie- en feestdagen in het buitenland

Gemiddeld zijn er jaarlijks drieëndertig vakantie- en feestdagen in Europa. De landen waarin werknemers het meest vrij hebben zijn Finland (39!), Frankrijk, Zweden, Denemarken, Spanje en Engeland en Luxemburg. 

Nederland staat met ‘slechts’ 28 vrije dagen dus behoorlijk onderaan de lijst. België doet het met 30 ietsje beter. Hier valt in Nederland dus nog wel wat te winnen, aangezien vrije tijd enorm belangrijk is. Check dus hoe het met jouw vrije dagen zit en neem ze allemaal op, zodat je er daarna weer volop tegenaan kunt!

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.