Thema Augustus: Reiskoorts!

door gepubliceerd op 6 augustus 2022Tags: , , , , ,

De zomervakantie in Nederland en veel andere landen is nu in full swing. Of het nu een ‘staycation’ wordt of een verre bestemming: hoog tijd om in een lagere versnelling te gaan en te relaxen… En dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan!

Want kun jij het? De kantoordeur achter je dichttrekken en twee weken lang geen e-mails bekijken? En heb je totaal geen last van… vakantiestress?

Vooruit plannen en wegwezen!

Op de redactie van De Wereldwijven proberen we altijd – met de zomervakantie in het vooruitzicht – vooruit te werken en plannen we de artikelen ruim van tevoren in. Dat moeten we wel want ook onze eigen Wereldwijven gaan op pad in deze tijd van het jaar en handig als hun content tijdig wordt aangeleverd. Ieder artikel krijgt dat laatste puntje op de i en wordt in ons welbekende Wereldwijven-jasje gehesen voordat het online kan. We hopen natuurlijk dat jij dat allemaal niet merkt als je een nieuw artikel leest en we geen foutjes hebben gemaakt in de planning. Of erger, dat de site ineens op zwart gaat terwijl wij en route zijn…

Overigens zijn wij Nederlanders niet de enigen die moeite hebben om werk los te laten tijdens vakantie. Uit een onderzoek onder Europese werknemers blijkt ook dat Noren en Italianen maar moeilijk werk en privé gescheiden kunnen houden. Duitsers daarentegen hebben daar veel minder problemen mee! Uit datzelfde onderzoek komt naar voren dat maar liefst een derde van de Europeanen het lastig vindt om het werk mentaal los te laten tijdens de vakantieperiode. Idioot eigenlijk want gaan we niet op vakantie om mentaal te ontspannen? 

Van werkstress naar vakantiestress?

Voor de één is het uitpluizen van een vakantiebestemming ontspanning en veel voorpret voor wat komen gaat, maar voor de ander een stressvolle activiteit. Hetzelfde geldt voor de laatste dagen vóór vertrek: de koffers pakken, laatste rekeningen betalen en opvang voor de huisdieren regelen. En oh… de plantjes binnen en buiten een plens water geven, wie kan dat doen? Zelfs de meest geroutineerde wereldreiziger (wij ook!) kampt wel met dit probleem. Echt. Je bent niet alleen.

Voor veel mensen staat de start van een vakantie gelijk aan extra stress dat gepaard gaat met een hoge(re) bloeddruk, onrustige nachten en dus slaapgebrek en verminderd humeur of zelfs gebrek om nieuwe initiatieven te nemen! En ben jij wel eens de eerste dagen van je vakantie ziek geworden? Dat overkomt meer mensen dan we denken: maar liefst 3 procent raakt gevloerd door ‘vrijetijdsziekte’, het ziek worden tijdens de eerste dagen van de vakantie. Is vakantie dan wel zo gezond?

Wij durven te roepen: “Natuurlijk wel!” Je zet een andere bril op, rust mentaal uit en haalt jezelf uit je dagelijkse routine (en ergernissen). Een vakantie geeft je een boost, een moment van herstel zodat als je weer thuiskomt er weer tegenaan kunt. Dus geef toe aan de koorts en ga op vakantie.

Reiskoorts! Ga mee met de Wereldwijven

Deze maand proberen de Wereldwijven je met tips en trucs een handje te helpen zodat je eventuele vakantiestress kunt beperken. We publiceerden onlangs al hoe wij met een jetlag omgaan. Verder nemen we je graag mee naar onze favoriete bestemmingen waar we zelf wonen èn praten we over hoe men vakantie daar viert. Of wat je beter wel en juist niet moet doen op je vakantieadres.

Natuurlijk ook aandacht voor groen reizen. Bestaat het überhaupt? Zijn er kleine aanpassingen die jij kunt doen om je klimaatafdruk te minimaliseren in je gastland? Gouden regel is sowieso – “doe niet wat je nooit bij jezelf thuis zou doen.”

Waarheen je ook gaat, we hopen dat je volop geniet. Neem de tijd om de lokale geuren en kleuren in je op te nemen, praat met de lokale bevolking en we vinden het zeker leuk als je onze verhalen ook deze maand leest. Maar bovenal: “Kom ontspannen en uitgerust weer huiswaarts!”

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.