Thema September – Rijk & Arm

Een thema waar we wel vaker bij stilstaan: rijk en arm. Wat betekent rijk eigenlijk? Of arm? Onze eigen Floor stelde zichzelf die vraag een jaar geleden. Wat bleek? Ze ontdekte dat iemand met een jaarlijks inkomen van 32.400 dollar, ondertussen bijna gelijk aan datzelfde bedrag in euro’s, tot de rijkste 1 procent ter wereld behoort. Dat klinkt gek, want als we aan één procent deken, denk je wellicht eerder aan Jeff Bezos, koningin Elizabeth – of dichter bij huis -, de familie Brenninkmeijer.

Die 32.400 dollar is het gemiddelde van de hele wereld en het ligt vooral zo laag omdat er nog altijd heel veel meer mensen in armoede leven. Dus volgens Nederlandse maatstaven is Floor helemaal niet stinkend rijk en toch…. is ze stinkend rijk!

Wie is rijk volgens Wikipedia …

Als we Wikipedia raadplegen is rijkdom (of welstand), sociaal-economisch bezien, het hebben van een overvloed aan geld, land, grondstoffen, bezittingen en/of eigenschappen.

De Verenigde Naties formuleren rijkdom als de som van het ‘natuurlijke’, ‘menselijke’ en ‘fysieke’ kapitaal waarbij het natuurlijk kapitaal, land, bossen, fossiele brandstoffen en mineralen omvat en het menselijk kapitaal het totaal aan opleidingen en kunde van de populatie. Het fysiek kapitaal tenslotte bestaat uit alles wat mensen of een land produceren: machines, gebouwen en infrastructuur. Maar tellen dan de hutten van golfplaat in de sloppenwijken van India of Brazilië ook mee? Wereldwijf Charlot schreef over het gigantische contrast tussen arm en rijk in Mumbai, India waar het grootste huis van de wereld op een steenworp afstand ligt van de grootste sloppenwijk van Azië.

… en arm volgens de VN

Mensen of bevolkingsgroepen die niet kunnen voorzien in hun primaire levensbehoeften om een menswaardig bestaan te leiden, leven volgens de Verenigde Naties in armoede. Primaire levensbehoeften zijn schoon en drinkbaar water, voedsel, kleding, huisvesting en gezondheidszorg. Het terugdringen van wereldwijde armoede is omschreven in de doelstellingen van de VN.

Bijna 30 jaar geleden was afgesproken dat, het aantal mensen dat moet rondkomen van een inkomen lager dan $1,25 per dag, gehalveerd moest zijn in 2015. Dat bedrag was als maatstaf ingesteld om armoede te meten. Een resultaat dat de wereld anno 2022 nog lang niet bereikt heeft. Nog dit jaar publiceerde Oxfam Novib een rapport dat voor zeker nog eens 263 miljoen meer mensen, extreme armoede dreigt…

Rijk en arm: dezelfde vraag om graan en gas

De wereld herstelt langzaam en met veel horten en stoten van twee jaar Covid-19. Daar bovenop komt de oorlog in Oekraïne die grote zorgen en veel onzekerheden geeft. Hoe gaan we de miljoenen monden voeden nu de export van één van de meest essentiële voedingsbronnen zo onzeker is? En wat staat ons nog te wachten deze winter nu de energie-toevoer één van Rusland’s beste troef in handen is?

Een vraag die we zeker onze eigen wereldwijven zullen voorleggen. Een ook: hoe rijk is rijk in bijvoorbeeld Zuid Amerika, Afrika en het Midden Oosten? Welke uitspattingen zijn inmiddels heel normaal voor de allerrijksten op deze continenten? Geven de allerrijksten ook terug via bijvoorbeeld liefdadigheid en in hoeverre bepaalt rijkdom ook echt status?

En hoe ziet armoede eruit in de Verenigde Staten, het Caribisch gebied of Azië en is het overal zichtbaar? Hoe verdeelt armoede zich bijvoorbeeld over vrouwen, mannen & kinderen?

Emigreren echt een verrijking?

Behalve voor het avontuur, emigreren mensen natuurlijk ook omdat het kansen op een betere carrière vergroot. Ook voor veel wereldwijven. Maar is dat eigenlijk wel zo? Want met een hoger salaris op de bankrekening, zijn misschien andere kosten veel minder prettig geregeld. Denk aan je pensioen en ziektekosten. Zeker interessant is hoe bepaalde geldzaken zijn geregeld voorbij de Nederlandse grens en we hopen er deze maand ons licht over te schijnen!

Tot zover beide begrippen vanuit materieel, financieel perspectief. Maar hoe zit het spiritueel?Rijkdom of armoede is natuurlijk veel meer dan een vette bankrekening of lege beurs. Een emigratie kan heel goed voor je carrière zijn, maar is het ook voor je persoonlijke groei. Zelfs als het niet uitpakt zoals gehoopt en je misschien met een illusie armer naar huis gaat, kan het – achteraf – een persoonlijke verrijking zijn gebleken.

En tot slot, kennen veel van de landen waar onze wereldwijven wonen een heel rijke geschiedenis. Ook al behoren ze vandaag de dag niet tot de welvarende industrielanden, ooit waren ze dat juist wel en floreerden hun steden op cultureel en/ of wetenschappelijk gebied. Of schitteren landen nu juist vanwege een heel rijke biodiversiteit waar andere landen steeds meer ‘verarmen’.

Kortom, twee begrippen die enorm veel inspiratie bieden en je een kijkje geven in de wereld en het leven van De Wereldwijven. Veel leesplezier!

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.