Zuid Afrika: altijd vakantie in eigen land

Reiskoorts: ik denk dat het een prettige ziekte is, die nooit overgaat. Het avontuur, nieuwe plaatsen ontdekken, andere landen verkennen, bijzondere mensen ontmoeten. Hoe fantastisch is dat! Instagram en Facebook zijn verleidelijk, wanneer je de mooie plaatjes ziet van landen waar ik nooit zal komen. Ik kan een soort van jaloers zijn op mensen die al die mooie verre reizen maken. Maar is dat erg? Ik zie aan de andere kant mensen hier komen en dan zijn wij deel van hun mooie, verre reis.

Zuid Afrika. We horen hoe bijzonder ons land is en zien door de ogen van anderen, die hier op vakantie komen, de schoonheid van het land. Voor ons vaak zo normaal, maar toch ook nog bijzonder is.

Avontuur
Foto’s: Astrid van Zeeland

Ultieme vakantie

Samen delen we verhalen en inzichten, maar vergelijken en spreken we ook onze zorgen uit: onze gasten over waar ze vandaan komen en wij over Zuid-Afrika. In alles voel ik dat we de juiste keus hebben gemaakt naar hier te verhuizen en onze eigen B&B te starten. In maart ging ik tien dagen op vakantie naar de Kaap, om tijd door te brengen in de wereldstad Kaapstad. Om markten en restaurants te bezoeken en vrienden te zien uit de jaren dat we in Stellenbosch woonden. Het is 1800 kilometer ten zuiden van waar wij nu leven. De West-Kaap is een totaal andere wereld dan het bushveld dat nu ons thuis is.

Vakantie is het ook als onze zoon ons één keer per jaar bezoekt. Hij studeert sinds 2017 in Nederland en door Covid weten we dat het bezoek een jaar overslaan, afschuwelijk is. Als hij bij ons is, proberen we er met zijn drieën een paar dagen op uit gaan. Een safari is voor mij nog altijd de ultieme vakantie. Dat kan net over de grens, in Botswana, maar ook ‘gewoon’ in eigen land. Zoals onze fantastische korte vakantie naar het ‘Greater Kruger’ van dit jaar.

Avontuur
Tented camp Isambane

Vakantie in eigen land

Vier dagen lang staan we vroeg op voor een gamedrive om daarna uitgebreid te ontbijten en te luieren totaan lunchtijd om opnieuw op gamedrive te gaan. Moe van de indrukken en het vele foto’s maken, schuif je aan tafel voor het diner onder een prachtige sterrenhemel en val je in slaap met de nachtelijke geluiden van Afrika. Vier dagen lang niet zorgen, koken of nadenken wat er nog gebeuren moet, is al zo heerlijk. Heel veel luxe lodges bieden je zo’n vakantie, maar het kan ook eenvoudig in een tentenkamp of glamping.

Mijn voorkeur gaat uit naar een kleinschalig, luxe tentenkamp, waar het contact met de eigenaren of managers dat beetje extra brengt. Daar waar gelet wordt op details en de gast nog echt centraal staat. Het lijkt wel of je een andere wereld binnenstapt als de eigenaar ook nog iets van zijn thuisland meebrengt en dat de keuken net iets anders georiënteerd is. Ons tentenkamp had dit keer een Spaans tintje en ik denk terug aan al die jaren dat we in Spanje op vakantie gingen.

Een autorit van 1800 km vanuit Nederland naar Valencia of zo’n twee uur vliegen. Nu rijden we in zes uur naar één van ’s werelds grootste wildparken om de Big Five te gaan bewonderen. Jazeker houd ik van de architectuur in Europese steden: het stadsleven, een terrasje pakken en even winkelen vind ik voor een dag ook wel heel aangenaam. Maar als ik moet kiezen dan ga ik gewoon lekker op reis in ‘mijn’ Afrika. Het is dus absoluut niet erg dat er van verre reizen naar het buitenland niets komt. Ik prijs me gelukkig. Ik zou nog wel veel meer van mijn thuisland willen zien, maar zo blijft er nog genoeg te dromen over!

Welkom in ons Zeelandhuys!

Ik ben nog lang niet klaar met het ontdekken van Zuid-Afrika, er is zoveel moois binnen de landsgrenzen. Ik neem daarom de reclame van Zuid-Afrika, waarin ze zich aanprijzen als “De wereld in een land”, voor waarheid aan. Wil je zelf Zuidelijk Afrika ervaren, dan ben je natuurlijk altijd welkom bij Zeelandhuys, ons eigen B&B. Jij hebt vast ook een bijzonder verhaal te vertellen, bij een goed glas Zuid-Afrikaanse wijn en een heerlijke maaltijd.

Hoi ik ben Astrid en besloot mijn droom en gevoel te volgen en samen met onze zoon, man en golden retriever te emigreren naar Zuid Afrika. Via de wijnlanden van de West-Kaap zijn we beland op een gamefarm in Limpopo. Zeelandhuys @ die Huys OpiKopi zal de plek zijn waar ik al mijn passies bij elkaar kan brengen en vanwaar ik mijn leven en emoties met anderen hoop te delen.