Bedrijf van een wereldwijf – Borstkanker is nog altijd een groot taboe in de Cariben

Wanneer je de diagnose borstkanker krijgt heeft dit een enorme impact. In de westerse wereld kunnen vrouwen openlijk praten over hun ervaringen en zijn er verschillende mogelijkheden voor behandeling en nazorg. Maar dit is in veel landen niet vanzelfsprekend. Simone van Dijk is een Brand Ambassadeur (vrijwilliger) voor ProudBreast in het Caribische deel van het Nederlands Koninkrijk. ProudBreast heeft een vrouwelijk alternatief ontwikkeld voor de traditionele silicone prothese: de Qup!

Een mooi gesprek met een gepassioneerde vrouw die een missie heeft: het taboe rondom borstkanker doorbreken en vrouwen meer keuze mogelijkheden geven in hun zoektocht naar een comfortabele borstprothese.

Gezondheid - Simone
Simone – Rosoriginal photography

Simone, hoe ben je in Curaçao terecht gekomen?

“In 2021 zijn wij verhuisd naar Curaçao, of Dushi Kòrsou zoals wij hier zeggen, voor het werk van mijn man Ton. We hebben eerder in de Cariben gewoond en kennen de verschillende eilanden goed. Ieder (ei)land heeft een eigen vibe, cultuur en taal. Daar is men heel trots op. In maart van dit jaar ben ik Brand Ambassadeur voor ProudBreast geworden en ik werk voor Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius.”

Hoe ben je bij ProudBreast betrokken geraakt?

“In 2020 werd bij mijn moeder Trudy borstkanker geconstateerd. Zij wilde na haar operatie graag een lichte, comfortabele prothese en toen kwamen we al snel bij ProudBreast uit. Trudy is na twee jaar nog steeds heel gelukkig met haar Qups. Door haar positieve ervaringen ben ook ik fan van ProudBreast geworden.”

“Toen mijn ouders voor een langere periode naar Curaçao kwamen, ben ik op zoek gegaan naar een oedeem therapeut en dat werd Guta De Lannoy. Mijn moeder kreeg wekelijks een behandeling van haar, echt zo’n fantastische vrouw. Guta kwam op haar beurt in contact met de Qups en zij was direct enthousiast. De Qups zijn perfect voor vrouwen die in een tropisch klimaat leven. In Curaçao echter wordt vooral de traditionele silicone prothese aangeboden en die zijn niet altijd comfortabel. Zeker niet in de zomermaanden wanneer het hier erg heet kan zijn.”

“Goed om te weten is dat ProudBreast opgericht is door Suzanne Kemps. Suzanne was product designer en ging na haar borst operatie op zoek naar een externe borstprothese om naar beha symmetrisch op te vullen. Wat zij nodig had om zich weer sterk te voelen was een mooi lifestyle product in plaats van iets medisch. Samen met studenten van Saxion Hogeschool onderzocht Suzanne of andere vrouwen met een missende borst dezelfde behoefte hadden. Zo ontstond het idee voor de Qup.”

“In juni won ProudBreast de Dutch Health Hub innovatie award. Eerder, in 2018 sleepte ProudBreast al de ASN Bank Wereldprijs in de wacht. Twee jaar later verscheen het bedrijf in het televisieprogramma Dragons’ Den waar een investeerder zich bereid toonde om in ProudBreast te investeren. Clary was bevriend met Suzanne en is compagnon geworden. In februari 2021 is Suzanne helaas overleden aan de gevolgen van borstkanker. Clary Scheres is nu solo directeur. Ienke Hullegie is de operationeel manager van ProudBreast. Zij heeft haar werkzaamheden bij ProudBreast gecombineerd met de HBO studie Retail and Small Business en is deze zomer afgestudeerd.”

Hoe heb je de borstprothese Qups in Curaçao gekregen?

“In het voorjaar ben ik met mijn dochter op de koffie geweest bij Clary en Ienke. Dat was zo leuk. Zij waren net zo enthousiast als ik. Daarna hebben we de sample Qups in de koffers mee terug gevlogen. Met brochures, magazines en Qups in de auto ben ik letterlijk over het eiland gaan rondrijden om huisartsen, fysio- en oedeem therapeuten en vrouwen informatie te geven. Het is uiteindelijk via het Prinses Wilhelmina Fonds gelukt om de SoftQup in Curaçao aan te bieden.”

“Momenteel kunnen vrouwen eigenlijk alleen bij het Prinses Wilhelmina Fonds terecht voor een prothese en prothese-beha. Vrouwen zijn daarmee erg afhankelijk van één organisatie en wij willen vrouwen juist graag meer opties geven. Dus, je raadt het al…we gaan uitbreiden!”

“Vanaf oktober zijn de Qups in Curaçao te koop bij lingeriewinkel Curves & Hips. Zo gaaf dat ondernemer Angie van Campen de Qups aan haar assortiment wil toevoegen. Zij is agent van de prothesemerken AnaOno, Leonisa en verschillende – meer reguliere – lingeriemerken. Vrouwen kunnen straks zelf beslissen of zij Qups in een prothese-beha of in een ‘gewone’ beha dragen. Die keuze vrijheid vinden we erg belangrijk. Er komen ook verschillende paspunten bij zodat vrouwen op meerdere plekken op het eiland de Qups kunnen zien, voelen en passen.”

Hoe is het voor vrouwen in Curaçao na de diagnose borstkanker?

“In de Cariben is kanker in het algemeen nog steeds een groot taboe. Daar praat je niet over, zelfs niet met je naaste familie. Vrouwen die borstkanker krijgen, of hebben gehad, voelen zich daardoor vaak geïsoleerd.”

“Eind maart had ik een afspraak met een krachtige, lokale dame die in januari een enkelzijdige mastectomie heeft gehad. We dronken samen een kop cappuccino en spraken over het hele ziekteproces: vanaf het ontdekken van het knobbeltje tot en met haar herstel. Zij vertelde dat ze graag open en transparant wil zijn over haar ervaringen, maar met uitzondering van haar eigen man en kinderen, vraagt niemand hoe het met haar gaat. Het onderwerp wordt als het ware dood gezwegen.” 

“Dit taboe willen we doorbreken want het veroorzaakt onnodig verdriet en eenzaamheid. Natuurlijk is het een heel proces waar vrouwen in terechtkomen na de diagnose borstkanker en de behoefte om net zoals ieder ander te worden behandeld, is groot. Daarnaast is het belangrijk dat informatie over borstkanker, de behandeling en nazorg voor iedereen op het eiland gemakkelijk toegankelijk is.” 

Je zegt, “we willen dit taboe voor vrouwen met borstkanker doorbreken”. Wie bedoel je met ‘we’?

“Sinds ik Brand Ambassadeur ben geworden, heb ik een aantal vrouwen ontmoet om over hun ervaringen te praten. Ik wil graag weten waar zij behoefte aan hebben. Uit deze gesprekken hoor ik terug dat de medische zorg in Curaçao goed is. Maar rondom informatie, communicatie en nazorg kan nog veel verbeterd worden. Samen met deze vrouwen en in samenspraak met de afdeling oncologie van het ziekenhuis gaan we onderzoeken hoe we dit kunnen verbeteren. Het onderwerp regelmatig bespreken via lokale en social media is daarbij belangrijk denken wij.”

Ligt je focus voor bewustwording rondom borstkanker en deze borstprotheses alleen in Curaçao?

“Nee absoluut niet! Ik ben in augustus in Sint Maarten geweest om de Qups ook daar te introduceren. Het is voor vrouwen in Sint Maarten niet gemakkelijk om aan een borstprothese te komen. Sinds de Covid pandemie is de laatste winkel die protheses aanbood, gesloten.”

“Met de Qups in de koffer zijn we daarom in augustus naar Sint Maarten gevlogen. Het was voor mij de eerste keer na ons vertrek eind 2017 en het voelde aan als thuiskomen. De bergen, de helder blauwe baaien en het rommelige verkeer, zo vertrouwd allemaal. Maar er is ook veel bijgebouwd en verbeterd. De blauwe dekzeilen op de daken om de regen tegen te houden (na orkaan Irma een vertrouwd gezicht) zijn gelukkig weg. Maar er zijn nog steeds plekken op het eiland waar de schade van Irma duidelijk zichtbaar is.”

“Het was een geslaagde reis en het is gelukt om de Qups vanaf november in Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius aan te bieden. De stichtingen Positive en Elektralyets Foundation en het bedrijf Benu Pharmacy gaan ons daarbij helpen. De White Yellow Cross Care Foundation heeft aangeboden een paspunt te openen zodat vrouwen onder begeleiding van een getrainde professional een Qup kunnen uitzoeken.”

“Deze Oktobermaand tijdens borstkankermaand – ‘Breast Cancer Awareness Month’ – introduceren we ProudBreast en de Qups. We willen in de eerste plaats vrouwen informeren over de verschillende Qups. Er komen paspunten op meerdere plekken in Sint Maarten en ook op Saba en Sint Eustatius. Maar ook huisartsen, medisch specialisten en therapeuten gaan we hierbij betrekken. We hebben zelfs het plan om subsidie aan te vragen en gratis Qups mogelijk te maken voor vrouwen met borstkanker die geen zorgverzekering hebben.”

Wat drijft je om je hiervoor in te zetten?

“Wanneer je langere tijd in het buitenland woont realiseer je je dat in Nederland veel zaken zo vanzelfsprekend zijn. We zijn gewend aan een hoge levensstandaard en vinden dit ‘normaal’. In het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk leven veel mensen in armoede en als expat wordt je er regelmatig mee geconfronteerd. Ton en ik vinden het belangrijk om aan de samenleving bij te dragen. In Sint Maarten heb ik daarom voor de Sint Maarten Aidsfoundation gewerkt. In Curaçao combineer ik mijn werk als Brand Ambassadeur met mijn vrijwilligerswerk bij het Prinses Wilhelmina Fonds. Het cliché dat je als Nederlandse expat de hele dag met een cocktail onder een palmboom ligt, halen wij graag onderuit.”

Gezondheid
Hoofdfoto artikel en deze foto – Proudbreast

Meer weten?

Proudbreast is ook actief op social media. Neem een kijkje op hun Instagram-account en Facebookpagina

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.