Bedrijf van een wereldwijf – Miskraambegeleiding: Wanneer hulp nodig is

Had je ooit een miskraam, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een abortus? Of misschien waren er embryo’s in een vruchtbaarheidstraject? Of verloor je de helft van je tweeling? Dan kun je daar ook later nog veel last van hebben. In het begin ligt de nadruk op het lichamelijk herstel, maar na weken, maanden of jaren kun je merken hoe diep de miskraam ingrijpt op je leven.

Wist je dat er maar liefst zeven manieren zijn waarop je last kunt hebben van je miskraam? We vroegen uitleg aan Miriam van Kreij, oprichter van Miskraambegeleiding Nederland.

Miskraambegeleiding – ook als je in het buitenland woont

Miriam is de oprichter van Miskraambegeleiding Nederland. Ze geeft al sinds 2011 persoonlijke begeleiding aan vrouwen en koppels na een miskraam of abortus. Miriam geeft geaccrediteerde nascholingen aan verloskundigen, gynaecologen en echoscopisten. En je kunt bij haar de opleiding tot gecertificeerd miskraamcoach volgen. Ook vanuit het buitenland!

Miriam is ook auteur van diverse boeken rond miskramen (en ook abortus). Uniek is het persoonlijke invulboek voor ouders: Als je je kindje verliest in de zwangerschap. De vakboeken die zij publiceerde zijn: Begeleiding van vrouwen met een miskraam en Begeleiding na een afgebroken zwangerschap of abortus.

De impact van een miskraam niet onderschatten

Miriam: “Er zijn zeven manieren waarop je merkt dat een miskraam impact kan hebben. Allereerst heeft een miskraam impact op je relatie. Het is normaal dat jullie allebei anders omgaan met jullie verlies. Dat jij misschien meer behoefte hebt om erover te praten. Dat het lijkt dat je partner er veel minder mee bezig is. Een miskraam kan je relatie op scherp zetten. Erover blijven praten is meestal een goed idee. Het verlies van een kindje in de zwangerschap heeft ook impact op het hele gezin. Ook op de kinderen die er al zijn en de kinderen die mogelijk later nog komen gaan.”

“Bijzonder wat het heeft gedaan met mijn oudste, toen we haar vertelden dat er vóór haar ook een kindje in mijn buik heeft gezeten. Mijn oudste is er zoveel rustiger van geworden. Voorheen kon ze zo bezig zijn met heftige vragen over leven en dood, nu geniet ze van het leven.”

“Een miskraam kan jullie toekomstplannen op losse schroeven zetten en kan dus ook impact op je toekomstbeeld hebben. Hoeveel slaapkamers laat je nu bouwen in jullie nieuwbouwhuis? Durf je een nieuwe zwangerschap aan? Een miskraam kan de kinderwens versterken of mensen juist doen twijfelen. Dit zijn allemaal heel relevante gedachten en vragen.”

“Ik dacht dat we een derde wilden, maar nu twijfel ik toch. Moeten we het risico wel nemen?”

Waar kan een miskraam nog meer impact hebben, of kun je de impact ervan herkennen en is miskraambegeleiding nodig?

Miriam: “Een vierde herkenningspunt is dat een miskraam veel impact kan hebben op je sociale contacten hebben. Het contact met vrienden en familie kan veranderen. De band kan sterker worden als je veel steun ervaart. De band kan onder druk staan bij confronterende opmerkingen over zwangerschappen.”

“Ik vind het lastig om op kraambezoek te gaan.”

“Onderbelicht is ook de impact op je werk. Maak je nú een miskraam mee? Overweeg dan om je ziek te melden, zodat je ruimte hebt om het nieuws te verwerken en om de miskraam fysiek door te maken. Ook als je miskraam langer geleden is, kun je merken dat je werk minder prioriteit heeft.”

“Mijn carrière staat on hold. Ik durf geen nieuwe stap te zetten.”

“Aan de andere kant”, zegt Miriam, “storten sommige vrouwen zich juist op hun werk, ook als afleiding. Verder kan de impact groot zijn op het vertrouwen in je lichaam. De echo waarop het niet-kloppende hartje zichtbaar wordt, kan als een totale verrassing komen.”

“Ik voel me nog hartstikke zwanger, ik heb niks gemerkt. Hoe kan dat?!”

“Ook in een nieuwe zwangerschap kan het gebrek aan vertrouwen opspelen”, gaat Miriam verder.

“Ik ben veel angstiger in deze nieuwe zwangerschap. Zelfs extra echo’s stellen me niet echt gerust.”

“Tenslotte”, vertelt ze, “heeft een miskraam ook impact op je energie. Een miskraam kost energie. Dat komt omdat rouwen energie kost, ook als je het niet bewust doet. Dus lang nadat de miskraam fysiek voorbij is, kun je je nog heel moe voelen.”

“Ik doe mijn werk op de automatische piloot.”

Wat kun je doen om te zorgen dat je minder last hebt van je miskraam?

Miriam: “Een miskraam kan dus veel impact hebben, ook maanden of jaren later nog. Piekeren helpt meestal niet. Wegdrukken van emoties blijkt ook niet echt te werken. Doordenderen in je werk of je sociale leven ook niet. Misschien herken je dat? De impact van je miskraam kan maken dat je niet meer goed functioneert, thuis of in je werk.”

“Weet”, stelt Miriam gerust, “dat het niet zo hoeft te gaan. Er zijn manieren om met je miskraam om te gaan, waardoor je je leven goed kunt vervolgen. Zodat je weer geniet van het leven. En zodat je bijvoorbeeld weer vertrouwen hebt in een zo gewenste nieuwe zwangerschap. Op mijn website geef ik vijf praktische tips om goed te herstellen van je miskraam. Deze concrete tips hebben al veel ouders geholpen om de ervaringen rond hun miskraam of abortus te verwerken.”

Miskraambegeleiding
Foto’s : Miriam van Kreij

Mooie winactie

We mogen het boek Als je je kindje verliest in de zwangerschap aan twee lezers cadeau geven! Dit is een bemoedigend persoonlijk invulboek, voor ouders met een miskraam of later verlies in de zwangerschap. Hoe doe je mee aan deze winactie? Stuur ons een email redactie@dewereldwijven.com ovv Boek winactie, en vertel kort waarom je graag een exemplaar zou ontvangen. Misschien voor jezelf om in te vullen of wil je het cadeau doen aan een vriendin of zus?

Reageer uiterlijk voor 5 december 2022, daarna trekken we de winnaressen. Zij krijgen het boek naar een adres in Nederland gestuurd.

Wil je niet wachten maar koop je liever nu al een boek? Dat kan! Uiteraard bij je eigen boekhandel of online.

[*] Citaten artikel komen uit de boeken Als je je kindje verliest in de zwangerschap en Begeleiding van vrouwen met een miskraam.

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.