Zet dat maar op tafel! Feestgerechten met de Wereldwijven

Eten is wereldwijd een belangrijk onderdeel van traditionele feestdagen. Of het nu het Suikerfeest, Holi Pagwha, Divali, Dia de los Muertos, Chanoeka of onze Kerst is, eten brengt mensen samen en verbindt ons. Door lokale smaken te proeven leer je ook veel lokale gewoonten en een cultuur beter kennen. Wij waren wel benieuwd welke gerechten op onze Wereldwijven een verpletterende indruk hebben gemaakt en vroegen hun favoriete recepten met ons te delen.

Op een presenteerblaadje, hun favoriete voor-, hoofd-, en nagerechten in dit behapbare blog over traditionele feestgerechten! En wie weet, zet je één van onderstaande recepten op je eigen Kerstmenu…

Feestgerechten
Foto Astrid van Zeeland – biltong mousse

Op gang komen – het voorgerecht 

De samosa. Dit heerlijke driehoekige hartig gevulde filodeeg hapje werd door onze Wereldwijven uit Afrika eensgezind direct naar voren geschoven. Maar, de samosa komt toch uit India? Wereldwijf Angela laat ons weten dat dit smakelijke (en makkelijk draagbare!) hapje naar Centraal Azië en India zou zijn meegebracht vanuit Libië en Egypte. Angela: “In Oost Afrika en met name aan de Keniaans/Tanzaniaanse kust wordt de samosa zowel als hapje bij het ontbijt, de lunch of als tussendoortje gegeten. De vulling kan gekruide kip, alleen groente of runder- of lamsgehakt zijn en in de kruidenmix voert koriander de boventoon. Je kunt het op elke hoek van de straat kopen.”

Angela: “Als ik in Kenya bezoek kreeg, dan zorgde ik altijd voor een schaal samosa’s. De oma van mijn man maakte ze voor ons. Heerlijk bij een koel wit wijntje als appetizer. In Nederland heb ik een aantal keren geprobeerd de samosa’s zelf te maken. Het gepiel met het vouwen van dat filodeeg en ach, het smaakt wel, maar niet zo lekker als oma ze kon maken.” Overigens, waar haar Europese gast een borrelgarnituur wel kan waarderen, heeft het Afrikaans bezoek van Angela er niet zo veel mee. Ze lacht, “die vroegen al snel when are you going to serve the real food?” Hoe grappig, want wij vinden dit echt wel passen in een lijst van wereldse feestgerechten.

Astrid in Zuid Afrika beaamt het succes van de samosa bij de borrel voor haar gasten in hun intieme B&B. Ze serveert het graag met biltong en droëwors, iets heel Zuid-Afrikaans.”Biltong”, vertelt Astrid, “zijn gekruide, gedroogde reepjes vlees van rund maar ook kudu, springbok, wildebeest (gnoe) en impala.” Behalve dat Astrid de reepjes vlees bij de borrel serveert maakt ze er ook een heerlijk voorgerecht van: “Het gedroogde en gekruide vlees wat ik in reepjes bij de slager koop, maal ik heel fijn en verwerk ik in een mousse. Speciaal en fijn van smaak en het is iets wat ze hier niet kennen!”

Mousse van biltong –  snipper één ui fijn en bak deze in wat olie glazig. Kook ondertussen 100 ml water en het blokje kippenbouillon in een kom. Voeg het hete water toe en los het bouillonblokje samen met 10 gram gelatine al roerend, tot beide helemaal zijn opgelost. Laat dit mengels afkoelen en schep dan voorzichtig de ui erbij, samen met wat fijn gesneden koriander en 10 ml bruine wijnazijn (of balsamico). Klop in een andere kom nu 170 gram (iets minder dan een blikje) ijskoude geëvaporeerde melk (Nestlé Ideal Evaporated Milk – ongezoete koffiemelk en verkrijgbaar bij de meeste toko’s) stijf. Schep in een schaal 100 gram fijngemalen biltong door 45 ml mayonaise en voeg het aan het gelatine-bouillon mengsel. Voeg als laatste de geëvaporeerde melk toe. Meng alle ingrediënten tot een smeuïge mengsel en giet het over in een ingevette glazen schaal. Zet in de koelkast zodat het goed kan opstijven. Heerlijk met wat geroosterd briochebrood of melbatoast, een gekookt eitje en kerstomaatjes.

Feestgerechten
Foto Canva – Kip z’atar uit de oven

Dit smaakt naar meer – het hoofdgerecht!

In Nederland blijft gourmetten waanzinnig populair. Waar we begonnen met stukjes vlees, kip en vis leggen we er steeds vaker iets op wat net wat sjieker of wilder is. Vlees of vis blijkt ook in veel andere landen een populair hoofdingrediënt voor een feestmaaltijd.

Kerst valt in Australië natuurlijk midden in de zomer. En Aussies zijn echt fervente bbq-ers dus hun stukje vlees (of vis) komt rechtstreeks van de bbq zo op je bordje. Of het is eerdaags klaargemaakt en wordt koel geserveerd met een frisse saus van cranberries. Heerlijk als het buiten snikheet is! Ook in Zuid Afrika houdt men het meest van een gegrild stuk vlees, maar niet in de keuken van Astrid. “Het is zo’n beetje de gewoonte om het vlees op de braai te grillen (lees BBQ), maar ik marineer mijn fillets 24 uur van te voren en die schroei ik dan dicht in boter met olie… En daar zijn vrienden en gasten toch altijd verrukt over. Tot nu toe alleen maar complimenten over mijn stukje ‘klassiek gebraden’ vlees.” 

In Engeland blijft de kalkoen favoriet en staat stipt bovenaan in de lijst van traditionele feestgerechten. Ook in de VS, maar daar serveren ze die tijdens Thanksgiving. Stuffed wel te verstaan. Best een bewerkelijk klus. En hoewel op het oog de Britse en Amerikaanse kalkoen na bereiding er bijna hetzelfde uitzien, valt over de smaak te twisten. In dit geval misschien wel de stuffing want de Amerikaanse variant is toch vooral veel kleffe broodkruim met wat kruiden erdoorheen geprakt, volgens wereldwijf Saskia in San Diego. Dan reizen we toch liever af naar Israël waar wereldwijf Joanne ons even meeneemt in haar keuken. Niet alleen smaakt de kalkoen of kip lekkerder, het beestje is ook een stuk minder bewerkelijk om klaar te maken. En dat met maar drie ingrediënten! Wat ons betreft dus zeker een verdiende plek voor dit kosjer kippetje in de top 10 van feestgerechten:

Kosjer scharrel kippetje – Smeer een hele scharrel kip goed in met mosterd. Daarna wentel je het goed door z’atar en leg je de kip in een braadpan waarin je een klein bodempje water doet. Laat het kippetje zo’n twee uur heerlijk pruttelen op 180 Celsius.

Joanne is overigens zelf vegetarisch maar schotelt haar partner wel dit recept voor. Mits ze thuis is… “Het was een vrijdagavond”, vertrouwd ze ons toe, “dat ik niet thuis zou zijn. Mijn partner is geen goede kok, en ik had alle stappen voor hem opgeschreven die hij moest doen om een paar uur later dit lekkere eenvoudige kip-recept uit de oven te hebben. Via Whatsapp hield hij me op de hoogte. ‘Ja, de pan staat in de oven’, ‘Ik heb de oven net aangezet, op 180 graden.’ en zo ging het maar door.”

“Zo’n twee uur later appte hij: ‘..ik ga ‘m er nu uithalen…’. En toen belde hij me, schaterlachend, hij kwam bijna niet uit zijn woorden. Wat bleek: ik had alles beschreven, uitgebreid zelfs, maar wat ik was vergeten te melden was dat hij de kip ook in de pan moest doen.”

Feestgerechten
Foto Canva – Kolak met bakbanaan

Zoete hekkensluiter – het nagerecht 

Voor misschien wel het meest klassieke kerstdessert komen we toch weer uit in Engeland: de Christmas pudding. Niet even een toetje dat je op de valreep maakt. Het geheim van de perfecte pudding is namelijk dat je er veel tijd (lees: begin in oktober) liefde en mooie kerstgedachten instopt. Oh, en af en toe een flinke slok alcohol zodat ie lekker smeuïg wordt. De klassieker bevat 13 ingrediënten, waarvan gezegd wordt dat ze Jezus Christus en de twaalf discipelen symboliseren.

Voor een bijzonder dessert kun je dit jaar je gasten met dit zoetmakertje uit Indonesië verrassen: kolak. Een soort van kokossoep met gebakken banaan. Je serveert het bij voorkeur lauwwarm.

Kolak –Snijd twee bak-bananen in schuine plakken. Voeg 150 gram goela djawa (bruine palmsuiker) toe aan 2 dl water, en los het onder voortdurend roeren op. Stoof dit sausje met de banaan, een snufje zout en pandan (of een vanillestokje als je geen pandan kan vinden) op een laag vuur. Zorg dat de banaan net onder de saus ligt. Smelt, zodra het kookt, een half blok santen erin onder voortdurend roeren. Laat alles nog 4-6 minuten doorkoken met het deksel schuin op de pan. En naast de banaan, kun je natuurlijk variëren met ander fruit!

Feestgerechten
Foto Saskia van Alphen – Limoncello

Na-tafelen hoort erbij!

Na al dat heerlijke eten en deze mooie feestgerechten, staan we natuurlijk niet gelijk op van tafel. Uitbuiken hoort erbij en in het huishouden van wereldwijf Saskia doen ze dat graag met een sterke espresso, verse muntthee en een heerlijke ijskoude limoncello. Huisgemaakt, want naast de 100 sinaasappelbomen in de tuin, staat er ook een citroen tussen. Een limoncello maken is heel simpel, maar het drankje moet wel de tijd krijgen om op smaak te komen. Reken op 5-6 weken voordat je van het eerste slokje kan genieten. Alles wat je nodig hebt is een fles wodka, 15 citroenen en een simple sirup (suikersiroop). 

Limoncello – Boen 15 citroenen schoon, schil ze voorzichtig en doe de schillen met de wodka in een weckpot. Zet die in een donkere ruimte weg. Na 5-6 weken: zeef het vocht voorzichtig over in een pan en breng op smaak met simple sirup. (ook eenvoudig te maken: Breng 600 gram kristalsuiker met 1.5 liter water roerend aan de kook – deze hoeveelheid is ongeveer wat je nodig hebt voor het citroen-wodka-aftreksel dat je hebt). Schenk over in mooie (schone!) flessen en serveer ijskoud. Cheers! Tip: Pers de schilloze citroenen uit en bewaar het sap in een goed afsluitbare fles of maak er ijsblokjes van. Pure citroensap is een perfecte basis voor heel veel cocktails, van een klassieke ‘marguerita’ tot een elegante ‘lemondrop’.

Wensen we je heel smakelijke feestdagen en… als jij zelf één of meerder leuke recepten hebt voor feestgerechten, deel ze. Vinden wij hartstikke leuk!

Geniet jou ete! – Beteawon – Selamat Makan! – Buon Appetiti! – Eet Smakelijk! – Enjoy! – Bon Appétit

Ook leuk om te lezen: Kookheldin in een handomdraai, een heerlijk recept zo uit ons eigen Limburg van wereldwijf Bonny.

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.