Irene: “Loslaten om ruimte te creëren voor wat je echt wilt”

Irene van Gent

In november ben ik weer neergestreken in een oppashuis. Dit was weer een typische actie van ‘ik zie het voor me’ dus ik regel het. Net als alle andere keren in mijn leven dat ik iets wilde manifesteren, zag ik een beeld voor me. Nu was het beeld helder dat ik een winter wilde verblijven op het eiland Paxos. Een eiland waar ik het afgelopen jaar weer regelmatig langskwam met de boot. Ik ben gaan voelen of het echt de bedoeling was en toen het beeld niet verdween ben ik er achteraan gegaan. Zo geschiedde…

Dus woon ik nu in een schattig huisje op loopafstand van de zee, midden tussen de olijfvelden, omringd door katten, kippen en hanen (die je ’s ochtends je bed uit tetteren), met als bonus een elektrische tourfiets om de heuvels hier te bedwingen. Het is een plek waar ik nog meer terug naar de basis ga en kan loslaten.

Relatie - Loslaten
Foto’s: Irene van Gent

Het ‘moeten’ loslaten

Elke dag hout sprokkelen voor vuur, fruit plukken van de bomen en meebewegen met het weer. Dat klinkt idyllischer dan het is, want ik loop vaak te balen van de kou in het huis en de ongemakken die dit oude huis met zich meebrengt. Het bevestigt maar weer eens wat ik echt nodig heb in een huis. De afgelopen maanden zijn voorbij gevlogen. In mei besloot ik mijn doelen en plannen los te laten en te gaan spelen. Zo speelde ik letterlijk en figuurlijk in de tuin met mijn buurmeisje, ben ik op een speelsere manier gaan bewegen en heb ik (opnieuw) gespeeld met de vraag wat ik hier nu eigenlijk op deze aarde kom doen. Maar vooral hoe ik mijn missie kan vertalen naar een aanbod waar ik blij van word èn de mensen met wie ik werk.

Die vraag werd gedreven door het feit dat er afgelopen jaar een aantal opdrachten voorbijkwam waarbij ik al mijn energie verloor. Daardoor wist ik dat het tijd was mijn zakelijke activiteiten anders in te richten. Maar dat betekende ook tijdelijk minder inkomen, tot zelfs een fase waarin de stroom helemaal stil stond.

Blijven vertrouwen   

Ik moest opnieuw proberen niets te forceren en geen paniek te zaaien over het feit dat er geen geld binnenkwam (wat helemaal niet gemakkelijk was). Maar door de ruimte in mijn agenda kon ik me wel focussen op de vraag wat dan wel de bedoeling is. Gelukkig stuurde het universum me een paar engelen toe die ervoor zorgen dat ik nog steeds kan eten, een dak boven mijn hoofd heb en internet, zodat ik kan blijven werken.

Door de rust van minder opdrachten is het me heel helder geworden wat ik hier te doen heb en HOE. Want juist dat was de afgelopen jaren voor mij een grote vraag en maakte dat ik niet altijd zo gelukkig en enthousiast meer was. Het leek alsof ik me altijd moest opsplitsen in de Irene die geld moest verdienen en de Irene die haar creativiteit liet stromen. 

Dat ik op de goede weg zat met de dingen die ik doe waar ik wel blij van werd, kwam helder naar boven in het gesprek dat ik had met Debby Levering over Human Design. Het staat in mijn blauwdruk dat ik verhalen moet vertellen èn moet experimenteren. Ik moet het anders doen, niet het geijkte pad bewandelen maar mijn eigen weg volgen. En ik mag mijn stem laten horen, meer nog dan ik ooit heb gedaan. Ik hoef me niet meer in te houden. Want dat was wat ik jarenlang deed. Ik durfde mijn enthousiasme voor dingen niet meer te delen omdat ik zo vaak was afgewezen of niet werd begrepen.  

Kleiner leven

Als je anders leeft dan anderen moet je vaak het pad effenen. Er liggen hobbels, keien en blokkades die je moet overwinnen. Er zijn veel dingen die je niet weet en waar je achteraan moet gaan. Mij helpt het dat ik al jaren geleden besloot mijn leven kleiner te maken. Niet alleen qua sociaal leven, maar ook qua spullen en informatie die ik tot me krijg. Ik kan elke dag beslissen wat ik doe en hoe ik het doe. Die vrijheid is groot, maar het feit dat ik het allemaal zelf moet bedenken kost me soms bakken met energie. Natuurlijk denk ik wel eens hoe fijn het zou zijn als ik dat niet hoefde te doen. 

“Er zijn veel mensen die niet begrijpen dat vrijheid en mijn eigen weg volgen belangrijker zijn dan financiële zekerheid. Soms begrijp ik het zelf niet eens.”

Maar toch wil ik dit leven niet inruilen voor welk ander leven dan ook. Dit is hoe ik het creëer. Dat gaat met vallen en opstaan en met meerdere keren over dezelfde steen struikelen. Maar de val is tegenwoordig minder hard en de pijn duurt minder lang. Ik geloof dat we allemaal in staat moeten zijn onze verlangens te volgen. Want alleen als we dat doen, kunnen we een duurzamere wereld creëren. Als je volgt wat je echt nodig hebt, ontdek je dat je veel minder spullen en geld nodig hebt. Je levensvreugde zit dan in gewoonweg zijn met alles wat is. 

Hallo ik ben Irene en woon sinds 2023 op Corfu. Ik heb jaren gereisd en gezocht naar een plek waar ik me echt thuis voel. Ik werk als auteur en ghostwriter, mijn verhalen gaan vrijwel altijd over hoe je het leven kunt creëren dat het beste bij je past, ik deel mijn ervaringen over wat ik onderweg allemaal tegenkom. Je kunt me volgen via mijn nieuwsbrief, of neem een kijkje op mijn website. Volg je mij bij de Wereldwijven?