Schrijfsels uit Villa DoubleDot – Gezondheidszorgen in Italië zonder ‘zorgen’ 

Eveline Engels - portret WP

Wereldwijf Eveline heeft in de Italiaanse Apenijnen haar droom waargemaakt: een Bed & Breakfast waar gasten kunnen ontspannen en genieten van een uniek stukje Italië. Voor de Wereldwijven schrijft ze over het wel en wee van haar (gasten) leven in Villa Doubledot. 

Deze week staan niet haar gasten garant voor een verhaal vanuit Villa DoubleDot, maar is zij zelf onderwerp van haar column. Of beter de hartkloppingen waar ze last van heeft. Is dit het begin van persoonlijke gezondheidszorgen? 

Hartkloppingen

En toen werd ik wakker in mijn Nederlandse bed met stevige hartkloppingen. Opeens was het er… Als ik in Nederland ben dan probeer ik zo veel als mogelijk om te kickboksen. Eén op één… met mijn goede vriend Marc, eigenaar van de steeds groter wordende MFG Sportsacademy. Zo ook deze ochtend. Ik vertelde hem, voordat we begonnen, dat mijn hart zo hard klopte. En of dat klopte! 135 Keer per minuut en ik had nog niks gedaan. Voorzichtig startten we op, maar het ging niet echt lekker. Vanuit mijn kantoor maakte ik een afspraak met mijn Italiaanse huisarts om vervolgens te belanden in de wereld van de Italiaanse ziekenzorg.

Mijn eerste hartecho kreeg ik in de apotheek waarna ik via de eerste hulp in Vergato in een ambulance naar het Ursulaziekenhuis werd gereden. Bloed werd geprikt in het casa di cura in Castiglione dei pepoli en de cardioloog bezocht ik in het specialistencentrum in Casalechio di Reno. Tot slot naar de endocrinoloog, die in het grootste ziekenhuis van Bologna zit. Ik moet eerlijk bekennen dat ik me om de één of andere reden steeds veiliger voelde. 

Gezondheidszorgen? Begint bij de apotheek!

Hier in Italië is de hele ziekenzorg uit elkaar getrokken om méér mensen tegelijkertijd te kunnen helpen, want er zijn natuurlijk ook veel méér Italianen… Dus geen receptie waar continue de telefoon rinkelt, je richting de wachtruimte wordt verwezen en waar je ook een volgende afspraak inplant. 

“In Italië maak je de afspraken bij de apotheek en gaat alles digitaal.”

Toch is het lijntje kort met de huisarts. Ik sms haar wat de specialisten me verteld hebben en daarop krijg ik antwoord. Wat ik nog het meest bijzondere vind, is dat je, zodra je naar buiten loopt, je je weer bevindt in een prachtige omgeving waar je zelf voor gekozen hebt. De keuze om uit ons thuisland te vertrekken, hebben we als wereldwijf toch echt zelf gemaakt. Ik ben nog altijd hartstikke blij met deze keuze. Bijkomend voordeel is dat ik me ook nog eens veilig voel hier voor wat betreft mijn gezondheid. 

Hoe dit zal aflopen? Tja… dat is de vraag en daar heb ik nog geen antwoord op. Wat ik wel weet, is dat er een aantal bloedonderzoeken zijn gepland via wederom de apotheek en dat ik me langzaam voel opknappen. 

Gezonheidszorgen
Illustratie: Cristina Bini – Instagram @Cri_colors

Over dit Wereldwijf: Eveline Engels - Italië

Ciao! Ik ben Eveline en woon sinds 1 november 2022 in twee werelden: Nederland en Italie. DE keuze moet ik dus nog maken en daar heb ik jullie bij nodig! Als moeder van drie zonen, juriste en zelfstandig ondernemer ben ik nu dus ook in de hospitality beland. Hartstikke leuk, maar is dit dan het levenspad dat ik definitief op ga? Voor de wereldwijven blog ik over ervaringen in beide werelden. Twee culturen in één Europa....De verschillen zijn gigantisch.