Vrouwelijke imker geeft uitstervende bijen een stem

‘Ik ben geen hoogleraar, geen wetenschapper, heb geen instituut achter mij staan, maar vertolk de stem van de bijen, ’ stelt Sonne.

Haar vader vlocht een wieg voor haar op dezelfde manier als hij een bijenkorf vlocht. En op haar tiende kreeg Sonne haar eerste bijenvolk. Deze zaten in een kast te midden van alle kasten van haar vader, te herkennen aan een geel bloemetje. Het kon niet anders of Sonne zou de traditie voortzetten als de vierde generatie imker.

‘Ik ben een imker die verhalen vertelt en geen potjes honing verkoopt’

‘Na vijf jaar eigenaresse van Bijen-en Bedrijf te zijn, weet ik waar mijn kracht ligt. Ik ben een goede verteller. Met mijn enthousiasme, bevlogenheid en passie, kan ik op een duidelijke manier mijn boodschap overbrengen. Met mijn theaterverhaal ‘door de ogen van een bij’ wil ik mensen bereiken door bewondering in plaats van problemen. Met verwondering raak je mensen in hun hart. Verder laat ik mensen kennismaken met de power foods gemaakt door bijen. Dit doe ik door middel van een honingproeverij waar ik ook de honing van mijn eigen bijen gebruik, die verzameld is over een periode van vijf jaar en afkomstig is uit verschillende landschappen. Maar ook gebruik ik de koninginnengelei, stuifmeel en de propolis. Propolis is een natuurlijk, plantaardig antibioticum. Het is een soort balsem dat door bijen wordt verzameld vanuit knoppen en bladeren van verschillende bomen en planten.‘

‘Zomerwarmte gevangen uit bloemen helpt mijn bijen de winter door’

‘De bijen in De Bilt zijn voor het overwinteren afhankelijk van de lindebomen. Deze bloeien in juni en juli maar gaven in 2014 voor het laatst genoeg nectar af. Om mijn bijen op eigen kracht de winter door te laten komen, moeten ze in de zomer op honingvakantie. Terwijl het normaal zou moeten zijn dat er hier voldoende voedsel te vinden is. Mijn honingbijen zitten nu in hun korf en houden hun koningin warm. Honingbijen zijn het enige insect die onafhankelijk van de koude nachten in het voorjaar een eigen broednest temperatuur hebben.’

Bijen zijn cruciaal voor ons voortbestaan

‘Er leven in Nederland 357 soorten wilde bijen en maar één honingbij. Meer dan de helft van de bijen wordt met uitsterven bedreigd.
Wilde bijen leven solitair terwijl een honingbij alleen kan overleven als onderdeel van een bijenvolk. Honing Bijen én wilde bijen zijn cruciaal voor ons voedsel. Zonder bestuiving hebben wij geen groente, fruit, koffie of cacao meer. 75% van ons voedsel moet bestoven worden. Dit zelfde geldt voor de variatie aan wilde planten en bloemen, 90 % moet bestoven worden. Veel mensen realiseren zich dat niet.’

De bijen helpen overleven

‘Wist jij dat de grote akkers voor de bijen zijn als een grote woestijnvlakte? En de steden zijn voor de bijen oases? Een wilde bij moet op 200 à 300 meter van zijn nest voedsel kunnen vinden. Verder kan ze niet vliegen. Dit wordt onmogelijk door de intensieve akkerbouw en veehouderij die wij bedrijven. Een oplossing kan zijn het aanleggen van soort bloemenstroken tussen de gewassen en kleinschaligheid.
Iedereen kan de bijen helpen. Je kan bijvoorbeeld bijvriendelijke planten en bloemen in de tuin laten groeien en er voor zorgen dat er vanaf het vroege voorjaar tot het late najaar iets bloeit. Dus vanaf de krokussen tot de bloeiende klimop. ‘

Creëren van bijenoases

‘Daarnaast kan je helpen door meters bijenoase bij Bijenoase te kopen. Dit zijn weiden, bermen, bossen, plantsoenen en daken met meerjarige inheemse bloemen en planten die bijen lekker vinden. Afgelopen jaren hebben vele medewerkers van Radboud UMC meters bijenoase als kerstgeschenk gekozen. En op dit moment zijn wij bezig bijenoases aan te leggen in de bermen langs het spoor waar de stoomtrein van Hoorn naar Medeblik rijdt.’

Over dit Wereldwijf: Astrid van Walsem - Nederland

Hallo, ik ben Astrid en ben na vijf jaar in Casablanca, Marokko gewoond te hebben met man, twee kinderen, twee honden en een paard in de zomer van 2016 weer teruggekeerd naar Nederlandse bodem. De mooiste verhalen liggen op straat of het nu in Marokko of in Nederland is en ik probeer deze verhalen te vangen in woorden op papier.