Kinderonderwijs in sloppenwijken Lima. Leonie maakt het waar

door gepubliceerd op 27 maart 2018Tags: , , , ,

Leonie van Iersel is oprichtster van Con Pazion, een stichting die zich richt op het aanbieden van holistisch onderwijs voor kinderen in de sloppenwijken van Lima. Hier het verhaal over hoe een Nederlandse haar passie vond.

Onze eerste kennismaking staat in mijn geheugen gegrift. Hoe ze daar stond in haar appartementje, vers van het vliegtuig. Jimmie, haar uit Nederland meegereisde kat, scharrelde wat om haar benen. Tassen waren al uitgepakt. Leonie had er zin in, in haar nieuwe leven in Lima.

Ze kwam hier naartoe om les te geven op de Nederlandse School. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en lesgeven, dat doet ze nog steeds. Maar niet meer alleen aan de Nederlandse kinderen in Lima. Leonie is oprichtster van Con Pazion, een stichting die zich richt op het aanbieden van holistisch onderwijs voor kinderen in de sloppenwijken van Lima. De stichting bestaat nog maar net maar groeit als kool en krijgt veel aandacht op social media. ‘Overweldigend gewoon’, zegt Leonie meer dan eens tijdens ons interview.

Lang gekoesterde droom

Passie voor onderwijs, het verschil maken in jonge levens, dat was wat Leonie hier bracht. Daarvoor liet ze alles in Nederland achter. Een leuke baan als conrector bij het Luzac College in Utrecht, familie, vrienden. Hoe kom je tot zo’n rigoureuze stap? Twee jaar geleden ging Leonie een maand naar Nicaragua. Een reis ter bezinning op haar leven. Een notitieboek, een yoga-mat en een surfplank was alles wat ze nodig had. Daar, in een land waar – net als in Peru – nog veel te ontwikkelen valt, besloot ze haar lang gekoesterde droom in vervulling te laten gaan. Ze wilde kwetsbare kinderen helpen door middel van haar twee grote passies: onderwijs en yoga. Terug in Nederland bracht Leonie dit in eerste instantie bij het Luzac in de praktijk. Ze integreerde yoga lessen in het aanbod van de school en hielp leerlingen weerbaarder te worden. Een nekhernia met een ingrijpende operatie als gevolg, brachten Leonie letterlijk tot stilstand. En tot hernieuwde bezinning. ‘Als ik nu dood zou gaan, is dit dan wat ik wil achterlaten?’

Een diepe kloof tussen arm en rijk

Precies rond die tijd zocht ‘De Lama’, de Nederlandse taal- en cultuurschool in Lima, een nieuwe leerkracht. Leonie stuitte op deze vacature, ze reageerde, werd aangenomen en vier maanden later, redelijk hersteld van haar nekhernia, stapte ze in het vliegtuig. De eerste weken in Lima vielen zwaar. Het enorme contrast tussen arm en rijk in deze miljoenenstad, schokte Leonie. Ze wist: hier moet ik iets mee. Leonie vroeg haar sociaal betrokken huisbaas haar mee te nemen naar de heuvels van Manchay, een sloppenwijk aan de buitenrand van de stad. Haar huisbaas was daar actief bij een project dat kansarme kinderen helpt met lees- schrijf- en rekenlessen. ‘En ik ben er eigenlijk nooit meer weggegaan,’ stelt Leonie vast.

De sloppen van Manchay

Vanaf haar eerste kennismaking met Manchay, deed Leonie wat velen niet durven en niet doen. Ze verliet de doorgaande weg, liep de paden op, tussen de huizen door. Naar binnen ging ze. Door dichte deuren, bouwsels in waarin hele families leven op enkele vierkante meters. Waar acht volwassenen en kinderen twee bedden moeten delen. Waar stromend water en elektriciteit ontbreekt. Waar moeders – de vaders hebben hun gezinnen vaak verlaten -zo moeten knokken voor hun bestaan, dat ze geen tijd of energie hebben om op te ruimen of schoon te maken in huis. Ongedierte heeft er vrij spel. Gaten in de grond, zonder zelfs maar een schuttinkje erom heen, dienen als wc. Kinderen tonen tekenen van verwaarlozing en ondervoeding. Opgezwollen buikjes, rotte tanden, onbehandelde huidinfecties, kapotte neusjes. De onbeschrijflijke gevolgen van armoede.

Yogalessen voor kinderen in Manchay

Het niveau van het openbaar onderwijs in Peru is veelal ondermaats. Dit verklaart het grote aantal dure, particuliere scholen in Lima. Het onderwijs dat de kinderen in Manchay ontvangen, is ronduit erbarmelijk. Een kind kan een dag in een klaslokaal zitten terwijl het slechts blaadjes papier vouwt. Omdat het geen potlood heeft om mee te schrijven. De leerkracht zegt er niets van. Op school leren de kinderen niets en thuis zijn de omstandigheden zo slecht, dat ze ook daar op geen enkele manier worden gestimuleerd. De enorme kloof tussen arm en rijk zal nooit kleiner worden, als kinderen in wijken als Manchay geen kansen krijgen. Leonie wil daar verandering in brengen. Al snel gaf ze als vrijwilliger Engelse lessen en yoga lessen op twee basisschooltjes. De kinderen reageerden enthousiast. Gaven zich over aan de liefde en de aandacht die Leonie hen bood, zoekend naar evenwicht in yoga poses.

‘Onbetaalbaar, de lach van een kind dat met liefde en aandacht wordt benaderd, dat groeit, zich ontwikkelt!’

Con Pazion

Duurzame verandering wil Leonie tot stand brengen. Con Pazion is opgericht met als uiteindelijke doel een holistische school op te richten in Manchay. En wie weet, volgen er daarna nog meer scholen. Scholen waar kinderen leren lezen, schrijven en rekenen en waar ze leren over persoonlijke hygiëne, over de wereld om hen heen, over empathie. Waar yoga onderdeel is van het curriculum. Kansarme kinderen fysiek en mentaal weerbaarder maken. Zodat ze straks, als ze groot zijn, een stevige, positieve bijdrage kunnen leveren aan hun gemeenschap. ‘Yoga op en af de mat,’ zo noemt Leonie dat. Via de ConPazion website, Instagram en Facebook communiceert Leonie met haar volgers.

Yoga with Adriene en Adidas

De bekende yoga instructeur en inspirator Adriene van Yoga with Adriene, bracht Leonie in contact met honderden mensen wereldwijd. Via Adriene kwam Leonie ook in contact met Adidas. Een grote gift van dit sportmerk, gaf Con Pazion een vliegende start. Inmiddels hebben talloze mensen hun hulp aangeboden, mensen die zich geïnspireerd voelen door Leonies motto #bethechange. Met haar yogateam verzorgt Leonie lessen en met haar onderwijsteam en met de hulp van één van die dure, particuliere scholen in Lima, werkt ze aan de oprichting van haar eerste school.


Wil je Leonie volgen of wil je haar werk steunen? Dat kan via ConPazion.

Over dit Wereldwijf: Ceciel Huls - Peru

Ola! Mijn naam is Ceciel en ik woon met mijn man Arjen en onze zoontjes Thomas en Benjamin in Lima, Peru. Dit is ons derde land op rij, hiervoor woonden we in Tanzania en in Israël. Ik schrijf over ons avontuurlijke leven met al z’n ups en downs in2Peru en dat zal ik eveneens doen voor De Wereldwijven.