ACTUEEL: onze trotse Sissy over winnen Eurovisie Songfestival

Sissy Keizer - Israël

14 mei 2018

Je vindt het leuk of niet…maar miljoenen mensen keken afgelopen zaterdagavond naar de finale van het Eurovisie Songfestival en zagen hoe Netta Barzilai de winnares werd. Als inwoner van Israël ben ik hier heel trots op. Omdat zij als vrouw en mens zingt over ons recht van bestaan. Maar ook omdat zij Israël positief promoot.

Wie is Netta?

Ik zal jullie even wat meer over Netta vertellen. Netta Barzilai heeft vier maanden geleden de contest ‘Het aankomend talent van Israel’ overtuigend gewonnen en werd daarmee de afgevaardigde om naar het Eurovisie songfestival 2018 te gaan. Ze is geboren in Israël maar verhuisde in haar prille jeugd naar Nigeria voor het werk van haar vader. Vier jaar later keerde het gezin terug naar Israël waar haar jeugd niet altijd over rozen liep. Zij werd constant gepest op school over haar uiterlijk, ze werd te dik gevonden. Zo kreeg Netta het negatieve zelfbeeld dat ze op dieet moest, zij moest veranderen. Zeker als ze een zangeres wilde worden waar ze zo van droomde. Door het vele diëten kreeg zij na verloop van tijd een ernstige eetstoornis, boulimie.

Uiteindelijk heeft ze ontdekt dat zij zichzelf mag zijn zonder te veranderen voor de rest van de wereld.

Netta’s droom

De kost verdienen als zangeres bleek niet makkelijk. Ze ging naar de muziekschool en had allerlei bijbanen: van serveerster tot kleuterleidster tot babysitter. Misschien verklaart de laatste rol haar voorliefde voor Pikachu en Bernie? In de vele interviews die ze heeft gegeven vertelt Netta vaak hoeveel ze van kinderen houdt en hoe ze ook hoopte om kleuterjuf te worden (als ze niet zou doorbreken). Ze gelooft dat de kinderen de toekomst zijn … en zij geloven in haar.

Het winnende lied

Doron Medalie en Stav Beger, twee songwriters schreven het nummer “TOY” over de #MeToo beweging, tegen seksuele intimidatie en machtsmisbruik. In het lied ‘Toy’ vertelt ze aan een jongen dat ze niet zijn speeltje is. Een zeer krachtige boodschap in het #MeToo tijdperk. Het lied is voor iedereen die vecht voor zichzelf omdat anderen vinden dat zij niet goed genoeg zijn; dat zij te dik, te dun, te anders, te klein of te dom zijn. Over acceptatie.

“Geloof in jezelf, wees trots en blijf ook altijd jezelf, wat anderen ook van je mogen denken.”

Vanaf het moment waarop bekend werd welk nummer zij namens Israël zou uitvoeren, ben ik haar zangcarrière gaan volgen. Zij is wie zij is en hopelijk een voorbeeld voor anderen om altijd te strijden voor jezelf. En voor wat het Eurovisie Songfestival betreft: volgend jaar in Jeruzalem!

Over dit Wereldwijf: Sissy Keizer - Israël

Sissy Keizer - Israël
Shalom, ik ben Sissy Keizer en woon sinds 2013 samen met mijn man in Jerusalem, Israël. Ik werk als verzorgende voor ouderen met dementie en chronische ziekten in een verpleeghuis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over het leven, wonen en werken in een land met een enorme historie, vol inspiratie, innovatie op velerlei gebied maar ook met haar controversen.