Bedrijf van een wereldwijf. Jolijn van Vanhulley maakt boxershorts met een verhaal

De boxershorts van Van Hulley zijn tot in Davos bekend en zelfs Barack Obama heeft er eentje ontvangen: in Stars en Stripes maar dan wel met oranje accenten.

Oude overhemden die jarenlang in de kast hangen met versleten boorden en eigenlijk ‘de zak van Max’ in zouden kunnen. Elke man heeft wel een dierbaar overhemd met een klein vlekje, een versleten boord of scheurtje in de kast. Maar wat moet je ermee? Zonde om weg te gooien, want de rest van de stof is prima.

Juist ja, maak er onderbroeken van!

Jolijn Creutzberg uit Groningen kwam jaren geleden op het idee. Door een overhemd van haar man: ooit gekocht in de VS, heel veel gedragen en daarom een versleten boord. Weggooien was geen optie dus hing het maar te hangen in de kast. Jolijn besloot er iets anders van te maken. Inderdaad: een boxershort. En dat boxershort beviel! Het idee voor Van Hulley was geboren. Een idee met een persoonlijke oorsprong, authentiek en vanuit een charmante gedachte. Die oorsprong wilde ze vertalen in het bedrijf. Het moest sociaal, duurzaam en persoonlijk worden. Van Hulley werd een sociale onderneming!

“Van Hulley past precies in deze tijd, waarin we meer aandacht hebben voor duurzaamheid en voor verantwoorde productie. De combinatie van een bijzonder product dat een prachtige maatschappelijke bijdrage levert, haalt het allerbeste uit mij.”

De shorts worden gemaakt door vrouwen die graag willen werken. Hun enige probleem? Ze missen de juiste vooropleiding. De vrouwen doen bij Vanhulley werkervaring op. Tegelijkertijd volgen ze een jaar lang een algemene ROC-opleiding waarmee ze nog alle kanten op kunnen. HEt resultaat is veel meer dan een diploma. Samen trekken ze een plan voor hun volgende stap, zoals een baan, een stage of vervolgopleiding. En misschien nog wel veel belangrijker: de vrouwen vinden hun eigen kracht terug. Met elke Vanhulley zetten ze een portie lef om in een dosis trots. 

Proef op de som

Ik besluit het te proberen en stuur ‘m op: dat oude mottige overhemd dat op een pyjama jasje lijkt en al jaren een doorn in mijn oog is in de kast van mijn echtgenoot. Je kunt er trouwens ook een vrouwenshort van laten maken of een baby-broekje. Benieuwd wat ik terug krijg en wat een goed cadeau! De boxers en broekjes zijn in ieder geval met liefde handgemaakt en ik help vrouwen aan een opleiding en werk. Helemaal De Wereldwijven gedachte! En als het shirt weer terugkomt als short, is het bovendien niet meer alleen van hem of van mij, maar ook een beetje van de vrouwen geworden. Van Hulley: beetje van jou, beetje van mij. Op z’n Brabants maar dan met internationale allure!

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven
De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.