Ontmoet wereldwijf Mariel. Ze werkt in Silicon Valley, het hart van de tech industrie

Mariel van Tatenhove
door gepubliceerd op 7 augustus 2018Tags: , ,

Ik woon aan de westkust van de Verenigde Staten en sinds ik hier ben komen wonen, werk ik in de tech industrie. Momenteel werk ik voor Amazon aan het Alexa product.

Toen ik eind jaren negentig naar Californië verhuisde wist ik eigenlijk niet precies wat te verwachten van Sillicon Valley. Ik had een BA in Marketing en na mijn afstuderen had ik vijf jaar bij Fisher-Price gewerkt. Vervolgens werkte ik anderhalf jaar bij Philips, in een divisie die een PDA  voor 9-12 jarige meisjes had ontwikkeld. Rammelaars, bijtringen, pluche beesten zijn zo’n beetje de meest “low tech” producten en hoewel het Philips product wel technologie gebruikte, was mijn rol meer gebaseerd op fashion en de laatste tienertrends.

En daar zat ik dan in één keer midden in tech valley, tussen de engineers en micro-nerds. In plaats van discussies over de nieuwe collectie speelgoed of de kleuren voor rugzakjes en andere accessorizes, waren de discussies nu over ROM en RAM, modems en chips (en niet de eetbare).

Van Speelgoed naar Silicon

Het was dus een hele omschakeling: in plaats van aan speelgoed, werken aan een PDA voor volwassenen. Een paar jaar later een nog grotere omschakeling toen ik een baan kreeg bij een tech start-up van consumenten producten. Daar werkte ik aan componenten voor PC’s, laptops, smartphones en andere elektronische producten.

Hoewel velen dachten toen de internet bubbel was gebarsten, dat het het einde van Silicon Valley zou zijn, was niets minder waar. Silicon Valley hervormt zichzelf keer op keer: eerst was er de semiconductor sector, daarop volgde het computer tijdperk. De jaren negentig waren het internet en dot.com tijdperk. En uit de as van het internet tijdperk is de volgende reus geboren: social media, met giganten als Twitter, Facebook, LinkedIn en Zynga.

Silicon Valley, het hart van de tech industrie

Ik ben inmiddels helemaal ingeburgerd in California en ik realiseerde me een paar jaar geleden dat Silicon Valley toch wel heel uniek is toen een vriendinnetje uit Europa op bezoek was. Ze zei dat ze heel graag een tour door  Silicon Valley wilde maken. Na wat onderzoek bleek dat zo’n tour niet bestaat en we hebben uiteindelijk een vader van een ander vriendinnetje een dag met haar op stap gestuurd. Razend enthousiast kwam ze terug: in een dag was ze bij het hoofdkantoor van Apple, Yahoo, Netflix en Orcale geweest. Ze had foto’s gemaakt van de campus van Google, Facebook, Cisco, Tivo en LinkedIn.

Deze concentratie van bedrijven brengt ook met zich mee dat mensen van alle rassen en culturen hier wonen. Mijn vriendenkring is een mengelmoes van mensen uit Ierland, India, Amerika, Zuid-Afrika, Engeland en Denemarken. Omdat wij bijna allemaal hier naartoe zijn geëmigreerd en geen familie hebben, zijn onze vrienden hier onze familie geworden, of zoals wij het noemen: “framily”, friends who became family.

De Wereldwijven

Van kinds af aan heb ik altijd een passie voor schrijven gehad. Van mijn eerste dagboeken als kind, tot reisverslagen die van papier later online blogs werden. De Wereldwijven is een uniek netwerk en platform van vrouwen over de hele wereld die ervaringen en verhalen delen. Het is dus – vind ik – enorm leuk om als “wereldwijf” meisjes en vrouwen over de hele wereld meer inzicht te geven in mijn leven en ervaringen in Amerika.

Vrouwen moeten nog steeds harder werken dan mannen om zich te bewijzen. Ik hoop dat ik als wereldwijf andere vrouwen kan motiveren en inspireren. You can be anything you want to be, just believe in yourself and follow your dreams.

WIL JE MEER LEZEN OVER HET LEVEN VAN MARIEL? CHECK HAAR ARTIKELEN HIER

Over dit Wereldwijf: Mariel van Tatenhove - VS

Mariel van Tatenhove - VS
Hello, ik ben Mariel en ik woon sinds 1996 aan de west kust van de Verenigde Staten. Ik heb een leuke baan in Silicon Valley, waar ik voor Amazon aan Alexa werk. Ik reis veel, zowel voor mijn werk als prive en voor De Wereldwijven schrijf ik over mijn leven in California, de tech wereld en mijn international vriendenkring.